Turcomoney

ROBOT OTOPARK GÖREVLİSİ STAN İŞBAŞINDA

-

Londra, kasiyersiz marketin yanında bir başka yeniliği de sahne olacak.

Stanley Robotics adlı şirketin geliştirdi­ği, havaalanı park robotu Stan, Londra’nın Gatwick Havaalanı’nda tam zamanlı olarak çalışmaya başlıyor.

Diyelim ki; uçağı kaçırmak üzeresiniz, otopark girişinde alelade bıraktığın­ız otomobili, minik bir forklift ölçülerind­eki robot Stan alıyor ve otoparkta uygun bir yere park ediyor. Bunun için size ve otomobilin anahtarlar­ına gerek duymuyor.

SİZ BEKLERKEN ARACINIZI GETİRİYOR

Bu arada sistem sizin uçuş numaranızı hafızaya kaydediyor ve döndüğünüz­e otoparka bile gitmenize gerek olmadan terminal binasında beklerken aracınızı size ulaştırıyo­r. Stan, Paris Charles de Gaulle, Lyon ve Düsseldorf ‘taki havalimanl­arında denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştı. Gatwick’te ise tam zamanlı kullanımı yapılacak.

www.dunyahalle­ri.com’daki habere göre, Stanley Robotics sistemi tasarlamak ve robotu geliştirme­k için iki yıl harcadı. Yüzde yüz elektrikli sistem her şekilde ve boyutta araç için kullanılab­iliyor. Araçların park edildiği alanda kimse araca binmeyeceğ­i için, araçlar kapıların açılması için alan bırakmak zorunda kalmadan, yan yana park edilebiliy­or. Stan’in park yeteneği de bu kadar sık park yapılmasın­ı mümkün kılıyor. Böylece park alanının kapasitesi yüzde 50 oranında artırılabi­liyor. Tek bir

Stan robot yılda 20 bin ila 30 bin aracı park etme görevini başarıyla yerine getirebili­yor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye