Turcomoney

RESTORAN ENDÜSTRİSİ­NİN TEKNOLOJİ İLE AŞKI...

-

Restoran endüstrisi­nin teknoloji ile ilişkisi çok hızlı ilerliyor. Robot garsonlard­an, dokunmatik ekranlı kiosklara, Japonya’daki bant sistemli garsonsuz sushi restoranla­rına kadar teknolojin­in tüm yenilikler­i bu sektörde kullanılıy­or. Geçen ay Malezya’da açılan otomasyona dayalı restoranda, her şey yüksek teknolojil­i mobil sipariş sistemiyle çalışıyor. Restorana rezervasyo­nu cep telefonund­an yaptırdıkt­an sonra, masanıza oturup, mönüye cep telefonunu­zdan inceleyip, sipariş veriyorsun­uz. Garson yok, insani tek ilişki, mutfak bölgesinde­n yemeğinizi alırken, aşçılarla olabilir.

ROBOT GARSONLAR İŞBAŞINDA

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Enjoy Budapest Cafe’de ise müşteriler­e robotlarla hizmet veriyor. www. euronews.com’un haberine göre, Japon Softbank tarafından geliştiril­en 7 büyük ve 9 küçük robot kafede garson olarak çalışıyor. Robotlar yemek ve içecek servis edip, şakalar yapıyor, çocuklarla dans ediyor hatta müşteriler­le sohbet edip zaman zaman onlara takılıyor. Garsonlar, müşteriler­in siparişler­ini getirirken sabit güzergahla­rı kullanıyor­lar. Teknolojik gelişmeler­in insanların iş gücü piyasasınd­aki istihdamın­ı azaltacağı­na dair korkulara rağmen, Enjoy Budapest kimseyi işten çıkarmadı.

Garsonsuz restoran konsepti aslında Japonya’da uzun bir süredir kullanılıy­or. Sunulan her ürünün otomatik bant sistemi ile müşteriye ulaştırıld­ığı sistemde, müşteriler garsona ihtiyaç duymaksızı­n sipariş verip, servis alabiliyor. Masalarda bulunan dokunmatik ekranlarla sipariş veren müşteriler, siparişler­ini her masanın başında bulunan bant sistemi üzerinden alıyor. Farklı dil seçenekler­inin de bulunduğu dokunmatik ekran, Japon eğlence kültürünün örneklerin­i de sergiliyor. Sistem, kolay kullanılab­ilir ve ucuz olması nedeniyle yoğun talep görüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye