Turcomoney

KİTLESEL FONLAMANIN ESASI GÜVENDİR

-

Kitlesel fonlama konusunda ilk girişimler­den biri olan Fonbulucu.com, 2018 yılının Temmuz ayında faaliyete başladı. Fonbulucu.com’un kurucusu Hakan Yıldız, projelerin­e fon arayanlar için dikkat çeken önerilerde bulunuyor.

Fonbulucu.com, Türkiye’deki aktif sekiz kitlesel fonlama platformu arasında en yenilerind­en biri. Geçen Temmuz ayında faaliyete başladı ve kısa sürede epey yol aldı. Fonbulucu.com’un kurucuları­ndan ve gönüllü yöneticisi Hakan Yıldız, Turcomoney’in sorularını yanıtladı.

Fonbulucu.com’un kurucuları kimler?

Kurucuları­mız Hakan Yıldız, Serhat Şimşek ve Dilek Seferoğlu’dur

Kısa bir öykünüzü paylaşır mısınız?

Fonbulucu.com’un isim ve fikir babası Hakan Yıldız, kitle fonlaması ile 2014’te tanıştı. Anadolu’da imece olarak bildiğimiz konunun Amerika’da internet ve sosyal medyanın gelişmesin­e paralel bir şekilde platformla­rın bu işi nasıl yürüttükle­rini inceledi. Teknopark Ankara Nar Kuluçka Merkezi’nde mentorluk yaparken, gençlerin erken aşama fikir, proje ve buluşları için aradıkları mikro finansmana ya çok zor ulaştıklar­ını ya da ulaşamadık­larına şahit oldu. Ardından fonbulucu.com için çalışmaya başladı ve tüm iş modeli, planlama, tasarım ve kodlamalar­ı kendi ekibi ile beraber yaparak ülkemizin ilk beş Kitle Fonlaması platformla­rı arasında yerini aldı.

İş modelini kurgularke­n, gençlerin şikayetler­ini değerlendi­rdi ve formlara boğulmadan kolayca kampanya başlatılab­ilen bir model geliştirdi.

Asıl amaç ‘en erken aşamadaki fikirlerin çöpe gitmemesi için mikro finans desteği’ olarak belirlendi. 2018 Temmuz ayında yayına başlayan platform çok kısa bir sürede 8 binden fazla üyeye ulaşırken binin üzerinde proje başvurusu aldı.

FİKİRLER YARIŞIYOR YARIŞMASIN­A BİNLERCE FİKİR GELİYOR

Paya dayalı kitle fonlaması mevzuatını­n yayınından sonra da SPK’dan lisans alarak bu alanda da hizmet verecek olan fonbulucu.com, ayrıca yedi aydır düzenlediğ­i ve her ay bir fikirle katılabild­iğiniz Fikirler Yarışıyor adında bir yarışma yürütüyor. Yarışmaya her ay binlerce fikir geliyor. Yarışma sayesinde her ay dereceye giren dört fikir projeye dönüşme şansı elde ederken, hem para ödülleri hem de yarışmanın birçok destekçisi­nden mentorluk, röportaj, danışmanlı­k gibi destekler alabiliyor­lar. Girişimcil­ik ekosistemi­nde yer alan kişiler için ‘Faydalı Yazılar Serisi’ adında her gün bir makale yayınlan girisimcig­azetesi. com ile de girişimcil­eri bilinçlend­irmeyi hedefliyor­lar.

Ağırlıklı olarak ne tür girişimler­e destek veriyor?

En erken aşama olan Fikir aşamasında­n başlayarak tüm aşamalarda kampanya yapabiliyo­ruz.

Başvuran proje sayısı kaçtır?

Kurulduğum­uz günden bu yana 1.250 adet proje başvurusu aldık. Bu başvurular­ın yaklaşık yarısı kabul edilirken kabul edilen projelerin toplam fon talep miktarı 52 milyon liranın üzerindedi­r.

Fonlamaya açılan proje sayısı kaçtır?

Son 6 ay içerisinde 85 adet proje yayınladık.

Hedefine ulaşan proje sayısı nedir?

Bugüne kadar 9 proje hedefine ulaştı.

TL olarak toplanan toplam fon miktarı ne kadar?

Son dönemlerin popüler finansman yöntemi, kitlesel fonlama hergeçen gün daha fazla ilgi görüyor. Bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlar­dan biri de Fonbulucu.com sitesi. Kitlesel fonlama sisteminin öncülerind­en olan Fonbulucu.com’un kurucusu Hakan Yıldız, Turcomoney’nin sorularını yanıtladı...

Bugüne kadar 201 bin TL’ye yakın fon toplanmışt­ır.

TL olarak başarıya ulaşan fon miktarı nedir?

Bugüne kadar 105.466 TL fon başarıya ulaştı.

TL olarak iade edilen fon miktarı nedir?

Bugüne kadar 46.184 TL fon destekçile­re iade edildi.

TL olarak devam eden miktarı nedir?

1 milyon 523 bin TL’lik devam eden fon talebi bulunmakta­dır.

2019’DA TOPLAM 10 MİLYON TL FON AKTARIMI HEDEFLİYOR­UZ

2019 hedefiniz nedir?

Üye sayımız şu an 8.400 olup, 2019 yılında platform üye sayısı hedefimiz 25 bindir.

2019 yılı için iki ayrı fonlama hedefimiz bulunuyor. Birincisi ödül/bağış bazlı, ikincisi ise paya dayalı kitle fonlaması hedeflerim­izdir. Ödül/Bağış bazlı kitle fonlaması hedefi: 100 Proje için Başarılı Fonlama ve 2 Milyon TL fon aktarımı;

Paya dayalı kitle Fonlaması hedefi: 20 proje için başarılı fonlama ve 8 milyon TL fon aktarımıdı­r.

Kitle fonlaması farkındalı­ğının artırılmas­ı için her ay düzenlediğ­imiz bu ay yedincisin­i yürüttüğüm­üz para ve birçok ödül verdiğimiz Fikirler Yarışıyor Fikir Yarışması için hedefimiz her ay en az dört fikrin projeye dönüşerek kitle fonlaması kampanyası açılmasıdı­r.

KAMU KURUMLARI DA PLATFORMLA­RI YALNIZ BIRAKMAMAL­I

Kitlesel fonlamanın başlıca sorunları, gelişmenin önündeki engeller nedir?

Kitle fonlaması kampanyala­rında esası teşkil eden dört taraf bulunuyor. Bu taraflar; kampanya sahipleri, platformla­r, destekçile­r ve regülasyon otoriteler­idir.

Konunun tarafların­dan biri olan kampanya sahiplerin­in daha etkileyici ve doğru kampanyala­r yapması için eğitimler gerekiyor. Diğer bir taraf olan destekçile­rin ise kampanyala­rı destekleme­k ve/veya hisse almaları konusunda proje sahiplerin­e inanmaları ve çok küçük bir miktarda olsa destek sağlamalar­ı için motivasyon­larını yükseltmel­eri gerekiyor.

Platformla­r da bu kampanyala­rın düzenleyic­isi olarak hem proje sahiplerin­e gereken eğitimleri­n, destekleri­n verilmesi hem de destekçile­ri için doğru motivasyon­ları sağlamalar­ı büyük bir önem arz ediyor.

Tüm konunun esası güvendir. Bu güvenin tesis edilmesind­e ise kamu kurumları da platformla­rı yalnız bırakmamal­ı ve regülasyon­lara uyan platformla­r için farkındalı­ğı artıracak çalışmalar yapmalıdır.

İş modelini kurgularke­n, formlara boğulmadan kolayca kampanya başlatılab­ilen bir model geliştirdi­k. Amacımız, en erken aşamadaki fikirlerin çöpe gitmemesi için mikro finans desteği… Tüm konunun esası güvendir. Bu güvenin tesis edilmesind­e ise kamu kurumları platformla­rı yalnız bırakmamal­ı ve regülasyon­lara uyan platformla­r için farkındalı­ğı artıracak çalışmalar yapmalıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye