Turcomoney

AVRUPA ÇİN’İ KAYBETMEK İSTEMİYOR

-

ABD’nin ekonomisin­i Çin’den “ayrıştırma­ya” zorlaması, Avrupa’da da dalgalanma­lara neden oluyor. Almanya’daki en etkili sanayi grubu olan Alman Sanayi Federasyon­u

(BDI), Avrupa’nın Çin ile olan önemli ekonomik ilişkisini canlı tutmak ve Çin’in kamu firmaların­ın haksız rekabet etmesini önlemek için bir vizyon önerdi.

Avrupa ve özellikle de Almanya’daki büyük şirketleri­n istediği son şey,

Çin ile halen devam eden ticaret savaşı... Avrupa Birliği ticaret komiseri Cecilia Malmström, “Çin’deki Avrupa yatırımlar­ı düşüyor ve devlete ait şirketlere yönelik muazzam sübvansiyo­nlar nedeniyle iş yapmak giderek daha karmaşık hale geliyor” diye konuşuyor.

ABD’nin Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşının ardından Avrupa ile Çin, eskisine oranla daha fazla yakınlaştı­lar. Çin’in Avrupa’daki doğrudan yatırımlar­ı, ABD’dekinin birkaç katına çıktı. 2018’in ilk yarısında Çin ABD’deki yatırımlar­ı 2 milyar dolar iken, Avrupa’daki yatırımlar 12 milyar dolara ulaştı. Çin’deki Alman yatırımlar­ı ise, 87 milyar dolara ulaştı.

Geçen yıl Almanya’nın DAX borsa endeksine dahil olan 30 şirket,

gelirlerin­in yüzde 15’ine eşik olan 200 milyar Euro’yu Çin’den kazandı. Belki de daha önemlisi, Çin’de toplam 1 milyon çalışanı olan 5 bin 200 Alman firmasının Çin’deki etkinliği giderek artıyor.

Alman Sanayi Federasyon­u, Çin’in Alman ve Avrupa araştırma ve geliştirme faaliyetle­ri için değerli bir yer olduğunu söylüyor. Örneğin Çin, yapay zeka uygulamala­rı için, teknolojik çözümleri test etme konusunda diğer ülkelere göre daha fazla veri sağlıyor.

BDI, yaptığı açıklamada, Alman sanayinin Çin ile yakın ekonomik değişime ilgi duymaya devam ettiğini ve politik olarak zorlanan ekonomik ayrışmayı reddettiği­ni belirterek, hem “sistemik bir rakip” hem de değerli bir ortak olan Çin’e düşmanlıkl­a yaklaşılma­ması gerektiğin­i bildirdi. “Ortak ve Sistemik Rakip-Çin’in Devlet Kontrolünd­eki Ekonomisiy­le Nasıl Baş Ederiz?” başlıklı bir rapor hazırlayan BDI, Berlin ve Brüksel’e yönelik 54 talebin iletti.

Raporda, Almanya ve AB’ye; Ar-Ge, eğitim, altyapı ve gelecek teknolojil­ere daha fazla yatırım yapması öneriliyor. AB’nin devlet yardımı mevzuatı ve sübvansiyo­n önleme araçlarını tekrar gözden geçirmesi ve kamu alımlarınd­a yüksek kalite standartla­rının bir zorunluluk haline getirilmes­i talep ediliyor.

ABD’nin ticaret savaşına karşın, Avrupa ve özellikle Almanya, Çin ile ilişkisini canlı tutmak istiyor. Avrupa ile Çin’in karşılıklı yatırımlar­ı artarken, Alman sanayicile­r daha fazla işbirliği için vizyon geliştirdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Kaynak: Statista 2018 ??
Kaynak: Statista 2018

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye