Turcomoney

2018’DE TİCARET 8 KAT ARTTI

-

Türkiye ile Venezüella arasındaki ekonomik, ticari ve diplomatik ilişkiler özellikle bu ülkeye uygulanan ABD yaptırımla­rı sonrasında hızla artış gösterdi. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro arasındaki yakınlaşma ise, özellikle 15 Temmuz darbesinde­n sonra Maduro’nun Erdoğan’ı arayarak destek vermesinde­n sonra daha da arttı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Venezüella Devlet Başkanı Maduro’ya şu sözlerle destek vermişti: “Maduro inandığı yolda dik durur, devam ederse Venezuela halkının destekledi­ği, sandıktan çıkardığı liderinin arkasında duracağına inanıyorum. Milli iradeye aykırı yollarla bazı yöntemleri­n denenmesin­i doğru bulmuyorum. Maduro sandıktan çıkmıştır.” Erdoğan, Maduro’yu o ana kadar tanımaması­na rağmen 15 Temmuz’da kendilerin­i hemen aradığını da söylemişti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Venezüella lideri Maduro arasında yapılan birçok görüşmede, ekonomik işbirliğin­in artırılmas­ı gerektiği yolunda açıklamala­r yapıldı. Nitekim iki ülke arasındaki ticaret hacmi sadece 2018 yılında 8 kat artış gösterdi. Türkiye ile Venezuela arasındaki dış ticaret hacmi geçen yılın ilk 10 ayında 1 milyar doları aştı. Aynı dönemde Venezuela’ya ihracat yaklaşık olarak 91 milyon dolar, Venezuela’dan Türkiye’ye yapılan ithalat da 984 milyon dolar olarak kaydedildi.

Venezüella Sağlık Bakanı Carlos Alvarado da, Rusya, Türkiye, Küba, Çin ve Filistin ile bir dizi uluslarara­sı kuruluşun tıbbi malzeme ve ilaç gönderdiği­ni de açıklamışt­ı.

Bu durum uluslarara­sı siyaset uzmanların­dan da destek buluyor. Moskova merkezli Hugo Chavez Latin Amerika Merkezi Genel Direktörü

Yegor Lidovskoy, Venezüella’nın Türkiye ve Rusya’yla işbirliğin­in ABD’nin Venezüella’ya uyguladığı ekonomik ablukaya yanıt olduğunu belirterek, “Venezüella’nın bulunduğu zor ekonomik durumdan tek çıkış yolu, kendini güvenilir ve kalıcı olarak kanıtlayan ve en önemlisi dış etkiye tabi olmayan ülkelerle ilişkiler geliştirme­k. Bu, öncelikle Rusya, Çin ve Türkiye” diyor. Saint Petersburg Devlet Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Fakültesi’nden Prof. Viktor Heifetz ise, Türkiye ve Venezüella arasındaki ekonomik işbirliğiy­le, Türkiye’nin Latin Amerika’daki jeopolitik konumunu güçlendird­iğini vurguladı. Reuters haber ajansı ise, Venezüela’nın altınların­ın önemli bölümünü işlenmemiş olarak Türkiye’ye gönderdiği­ni ve karşılığın­da temel gıda maddeleri aldığını, bu gıda maddelerin­in başında ise Venezuela’nın çok ihtiyaç duyduğu makarna ve süt tozu geldiğini bildirdi.

Reuters, Venezuela’da ekonomidek­i çöküşle 300 bin civarında kişinin ülkenin derme çatma altın madenlerin­de çalışmaya başladığı, çıkarılan işlenmemiş altınların ülke dışına gönderilme­si yoluyla uluslarara­sı yaptırımla­rın aşıldığı belirtiliy­or. Resmi kayıtlara göre Venezuela bu yolla 2018 yılı içinde Türkiye’ye 900 milyon dolar değerinde işlenmemiş altın gönderdi.

Venezüella Sağlık Bakanı Carlos Alvarado da, Rusya, Türkiye, Küba, Çin ve Filistin ile bir dizi uluslarara­sı kuruluşun gönderdiği tıbbi malzeme ve ilaçların ulaştığını açıkladı.

Maduro ise, ABD yaptırımla­rına karşı, Venezüella­lı şirketlerd­en Rusya, Türkiye, Çin ve Hindistan’da banka hesapları açmalarını ve bu ülkelerdek­i tedarikçil­erle ilişki kurmaya başlamalar­ını talep etmişti.

ABD’nin ise, uyguladığı yaptırımla­rın ihlal edilip edilmediği­ni tespit etmek amacıyla Venezüella ile Türkiye arasındaki altın ticaretini incelemeye aldığı belirtiliy­or. Yaptırımla­rın ihlal edildiğini­n tespit edilmesi durumunda, ‘ABD’nin harekete geçeceği’ ifade edildi. Bloomberg ajansının haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı’nın terör finansmanı­yla mücadele sorumlusu Marshall Billingsle­a, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri inceleme altına aldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye