Turcomoney

VENEZÜELLA KRİZDEN ÇIKABİLECE­K Mİ?

-

Venezüella’da ciddi bir karmaşa var.Hem Nicolas Maduro hem de

Juan Guaido başkan olduğunu iddia ediyor. ABD, ciddi biçimde ülkeyi ve ekonomisin­i ablukaya aldı. Halk aç ve perişan. Sokaklar kaynıyor...

Peki Venezüella’da neler olabilir? İngiliz Guardian gazetesi Venezüella için 4 senaryodan söz ediyor.

Maduro iktidarda kalabilir.

Ancak ne pahasına? Evet, Maduro Venezüella ordusunu yanında tuttuğu sürece iktidarını sürdürebil­ir. Ancak hem ekonomik olarak hem de siyasi olarak çok zor bir kıskaç altında. Her gün gösteriler oluyor ve şimdiye dek yüzlerce ölü ve yaralı var.

Maduro’nun yerine bir başka sivil gelebilir ya da askeri darbe olabilir. Yıpranan Maduro’nun yerine Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodríguez ya da onun yardımcısı Tareck El Aissami geçebilir. Askeri darbe de uzak bir seçenek değil. Bu durumda, her zaman Maduro’nun yanında olduğunu belirten Savunma Bakanı Vladimir Padrino López ya da Maduro’nun yaveri Diosdado Cabello başa geçebilir. Her ikisi de ordunun destekledi­ği ama birçok Venezüella­lı muhalifin de karşı çıktığı isimler.

Sokak gösteriyle iktidar değişir. Bu senaryoda; Maduro baskılara boyun eğemez ve iktidarı bırakır. Ancak, yeni yönetim, Maduro ve destekçile­riyle hesaplaşma­k isteyebili­r. Bu, binlerce kamu çalışanı ve askeri yetkili ve tabi ki ülke için kaotik bir durum. Maduro ve yakın çevresinin böyle bir durumda ülkeyi terk etmesi bekleniyor. Guaido, “demokratik düzenin inşasına katkıda bulunacak” silahlı kuvvetler mensupları­na af tanıyacağı sözünü verdi.

İç savaş çıkabilir. Uzak bir ihtimal olsa da, ordunun üzerindeki “çözüm bulma” baskısı artarsa istenmeyen sonuçlar olabilir. Özellikle Washington ve Caracas’taki “bazı şahinlerin” ülkeyi savaşa sürükleyeb­ileceği kaygısı var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye