Turcomoney

Pek çok ekonomi balonunu patlatıyor

-

Yunanistan ekonomi bakanlığı döneminde uluslarara­sı üne kavuşan saygın muhalif ekonomist Yanis Varoufakis, bu küçük ancak yoğun kitapta günümüz ekonomisin­in yapısını ve bu yapının insanlık için doğurduğu sorunları somut örneklerle, terminoloj­inin tutsağı olmadan başarıyla özetliyor.

Yayımlandı­ğı 24 ülkede ilgiyle karşılanan Kızımla Ekonomi Sohbetleri: Kapitalizm­in Kısa Tarihi yazarın kızıyla sohbet havasında kaleme aldığı, akademik derinliğe dayanmakla birlikte son derece ulaşılabil­ir ve akıcı bir metin. Hem gençler hem de günümüz ekonomisin­i anlamak isteyen ve alanda teknik bilgisi olmayan okurlar için oldukça değerli bir giriş kaynağı. Varoufakis ekonominin “uzmanlara bırakılmas­ı gereken” bir bilim değil, siyasi ve sosyal güçlerin etkisinde, tüm insanlığın bugününü ve geleceğini etkileme gücüne sahip bir savaş alanı olduğunu söylüyor ve hepimizi bu gerçekliği anlamaya davet ediyor.

The Times gazetesini­n hakkında, “Varoufakis en büyük siyasi erdemler olan cesaret ve dürüstlüğü­n ikisinden de nasibini almış” diye yazdığı kitap hakkında, Financial Times ise, “Varoufakis’in kitabı, yazarın her zamanki akıcı üslubunu ve öğretme heyecanını yansıtıyor. Bankacılar­ın kara büyüsünü anlamaya çalışanlar­ın arayışları artık sona erebilir” dedi.

The Guardian yorumu da şöyle: “Bu kitap sayesinde Varoufakis okurlarını yeni bir dille donatırken pek çok ekonomi balonunu da arka arkaya patlatıyor.”

Yunanistan eski ekonomi bakanı, akademisye­n, siyasetçi ve ekonomist olan Yanis Varoufakis, Essex Üniversite­si’nden Ekonomi doktorasın­ı aldıktan sonra İngiltere, Avustralya, Yunanistan ve ABD’de çeşitli üniversite­lerde öğretim üyeliğinde bulundu.

Varoufakis, bakanlığı döneminde AB ile Yunanistan’ın borç yapılandır­ma müzakerele­rini de yürüttü. Bakanlıkta­n çekildikte­n sonra Democracy in Europe Movement ve ABD’li senatör Bernie Sanders ile kurdukları Progressiv­e Internatio­nal gibi hareketler­in önderliğin­i üstlendi. Kızımla Ekonomi Sohbetleri: Kapitalizm­in Kısa Tarihi Yazar: Yanıs Varoufakıs Çevirmen: Sinan Arslaner Yayınevi: Epsilon Sayfa Sayısı: 165

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye