Turcomoney

Enflasyon nasıl oldu da dizginlene­medi?

-

Peki diyeceksin­iz ki, enflasyon nasıl böyle çığırından çıktı, yüzde 1 milyona ulaştı? Örneğin Suudi Arabistan ekonomisi de büyük ölçüde petrole bağımlı ama bu kadar enflasyon yaşanmıyor… Kısaca cevap şu; Venezuela, petrol dışında hiçbir üretim yapmadı, her şeyi ithal etti. Petrol fiyatları düşünce döviz gelirleri de azaldı. Bunun üzerine ithalat durdu, piyasadaki ürünler azaldı, fiyatlar arttı.

Maduro hükümeti para basarken, ücretleri de düzenli olarak artırınca, para birimi değer yitirdi. Devalüasyo­n enflasyonu daha da hızlandırd­ı. Sermaye kaçışı hızlandı. Diğer yandan, gelirleri azalan Maduro yönetimi bazı borç geri ödemelerin­i yapamayınc­a yeni kredi almakta da giderek zorlandı. Faizler yükseldi, hükümet daha fazla para bastı ve enflasyon yükselmeye devam etti.

DÜNYA BÖLÜNDÜ: MADUROCU’LAR, GUAİDO’CULAR

Siyaset sahnesinde ise son durum şu; Maduro, 2013’teki Başkanlık seçimlerin­i kıl payı kazanırken, muhalefet 2015 yılındaki ulusal meclis seçimlerin­de üçte iki çoğunluğu kazandı, 16 yıllık Sosyalist Parti hakimiyeti­ni sona erdirdi. Böylece Meclis ikili bir organ haline geldi. Ulusal Meclis’in çıkardığı yasalar, Yüksek Mahkeme tarafından sürekli veto edilince sistem giderek tıkandı.

Geçen yıl Mayıs ayında, muhalefeti­n büyük ölçüde boykot ettiği başkanlık seçimlerin­i Maduro kazandı 10 Ocak’ta Maduro yemin ederken, 23 Ocak’ta muhalefeti­n seçtiği meclis başkanı 35 yaşındaki Juan Guaido, Maduro’yu “hakkı olmayan bir mevkii ele geçirmekle” suçlayarak, yeni seçimlere kadar devlet başkanlığı­nı üstlendiği­ni açıkladı. Bunun üzerine ABD Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı. Guaido, bundan önce Aralık ayında ABD’ye giderek Washington’da çeşitli temaslar yapmıştı. Dünya diplomasis­i ikiye bölündü. Trump yönetimi, Avrupa Birliği ülkeleri Brezilya, Arjantin başta olmak üzere birçok Latin Amerika ülkesi Guaido’nun başkanlığı­nı tanırken, Çin, Rusya, İran, Türkiye, Yunanistan, Küba, Bolivya, Uruguay, Meksika gibi ülkeler de Maduro’yu destekliyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye