Turcomoney

Balkanlar’dan Batı Avrupa’ya göç durmuyor

-

Batı Avrupa ülkelerini­n sunduğu ekonomik koşullar ve daha iyi yaşam standartla­rı, Balkan ülkelerind­e yaşayan nitelikli nüfusun bu ülkelere göç etmesine neden olurken, bu toplu göçlerin yakın gelecekte ciddi bir iş gücü sorununa yol açabileceğ­inden endişe ediliyor.

Avrupa Birliği üyeliği hedefinde ilerleyen Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova,

Makedonya ve Arnavutluk’un yanı sıra 2007’den beri AB ailesinin içindeki Romanya ve Bulgarista­n ile 2013’te AB’ye üye olan Hırvatista­n da nitelikli iş gücünü daha cazip gördükleri Batı Avrupa’ya kaptırıyor.

Nitelikli iş gücü kaybının en çok hissedildi­ği ülkelerden biri, son 5 yıl içinde 172 bin kişinin başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa ülkelerine göç ettiği Bosna Hersek olurken, 2005-2014 arasında Sırbistan’da her yıl ortalama 31 bin kişi ağırlıklı olarak Almanya ve Avusturya’ya göç etti.

Makedonya’dan Avrupa’ya göçmen sayısının 450 bin ile 630 bin arasında olduğu tahmin edilirken, Arnavutluk kurumların­ın verilerine göre ise 19902018’de yaklaşık 1,6 milyon vatandaşın göç ettiği ifade ediliyor. Bu sayı Arnavutluk nüfusunun yaklaşık yüzde 36’sına tekabül ediyor. AB üyeliğine kabul edildiği 2013’ten beri Hırvatista­n’dan

300 bine yakın kişi göç etti. Serbest dolaşım hakkı nedeniyle 2007 sonrasında Bulgarista­n’dan diğer AB ülkelerine göç edenlerin net sayısı bilinmese de tahminen bu sayısının 1,5 milyondan fazla olduğu ifade ediliyor. (www. tr.euronews.com)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye