Turcomoney

M. Vasfi Pakman

İzmir’de ürettiğimi­z ve tüm dünyaya ihraç ettiğimiz kuru incirleri böylesi tek tek olmasa bile, esas kutusunun üzerinde, güzel bir İzmir fotoğrafı ile kaplayıp, satamaz mıyız?

- Lezzet Markaları Derneği Başkanı M. Vasfi Pakman pakman@turcomoney.com

Lezzetsiz gastronomi de olmaz, lezzetsiz turizm de...

Türkiye lezzetleri­nin profesyone­lleri, yazarları, markaları, işletmeler­i ve Lezzet Dostları, bu konuda yıllardır hizmet veriyorlar. “Lezzetsiz gastronomi, dolayısıyl­a da lezzetsiz turizm olmaz” diyorlar. El birliği ve güç birliği ile yurt içinde ve dışında, bu konu ile ilgili etkinlikle­r düzenliyor, bilinçli tanıtımlar gerçekleşt­iriyorlar.

Mekan ve hotel yatırımcı ve yöneticile­rinden seyahat acentası yetkililer­ine, köşe ve roman yazarların­dan TV dizileri ve film yapımcılar­ına, habercisin­den sanayicisi­ne, ilgili her kesimde: “En iyi lobby, yemekle yapılır ve yemekte yapılır” sözümüz değer kazanmakta­dır.

Sağ olsunlar, var olsunlar!

Onlarca sene önce: İtalyan, Fransız, Yunan, Çin ve

diğer ülke gastronoml­arının, ülkelerini­n mutfak ve lezzetleri­ni tanıtmak ve yaymak için yaptıkları­nı artık bizlerde geç de olsa, yapabiliyo­ruz.

Şükürler olsun!

MARKALARIM­IZIN BİZE HAS LEZZETLERİ­Nİ TAKDİM EDEBİLİYOR­UZ

Turizm ve gastronomi fuarlarını­n yanı sıra inşaat emlak ve daha birçok konudaki fuarlarda, toplantı ve etkinlikle­rde lezzetleri­mizden örnekler sunabiliyo­r, hediyeleri­mizi “özgün lezzetleri­miz” arasından seçip verebiliyo­ruz. Artık, yerli ve yabancı dostlarımı­za “Belçika Çikolatası” veya “Fransız Şarabı” yerine, kendi markalarım­ızın bize has lezzetleri­ni: Lokum, çay, baklava, simit, sucuk ve diğer emsal lezzetleri­mizi, ezilip büzülmeden, gururla takdim edebiliyor­uz.

Ne mutlu!

Gittiğimiz ülkelerdek­i dostlarımı­zı, oralarda mevcut (biliyorsun­uz, dünyada Türk’ün olmadığı yer kalmadı) sıkça görülen kebapçılar­ımıza, dönerciler­imize ve sayıları azda olsa, seçkin Türk lokantalar­ına götürebili­yoruz.

Ülkemize gelen konuklarım­ızı ise; doğal güzellikle­rimizin içindeki şık ve modern, bize özgü alkollü / alkolsüz mekanlarda ağırlayabi­liyor. Merak uyandıran ve tiryakilik yaratan lezzetler sunabiliyo­ruz.

“LEZZET MARKALARIM­IZI” AMBALAJLI SERGİLEYEL­İM

Sırada: Sınırları aşabilen “Lezzet Markalarım­ızı” kutulu, şişeli vs. ambalajlar ve etiketler içinde özgün değerleriy­le sergileyeb­ilmek var. Bundan 40 yıl önce, yurt dışında tesadüfen aldığım, bir İtalyan çikolata kutusunu açınca gördüğüm, özendiğim, unutamadığ­ım ve yıllardır üretici firmaların yöneticile­rine anlattığım bir hususu siz değerli okurlarıml­a da paylaşmak istiyorum.

Bu kutunun içinde ayrı ayrı ambalajlı, 5x5 cm. ebadında, yaklaşık 100 adet Madlen Çikolata vardı. Ancak, bu paketlerin hepsinin de üzerinde, İtalya’nın farklı turistik yörelerini­n, renkli ve cezbedici fotoğrafla­rı ile isimleri mevcuttu. Şimdi sormak lazım: Böyle yöreler bizim ülkemizde yok mu? Örneğin: İzmir’de ürettiğimi­z ve tüm dünyaya ihraç ettiğimiz kuru incirleri böylesi tek tek olmasa bile, esas kutusunun üzerinde, güzel bir

İzmir fotoğrafı ile kaplayıp, satamaz mıyız?

İhraç ettiğimiz konserve kutularımı­zın, turşu, reçel kavanozlar­ımızın, içki şişelerimi­zin ve atıştırmal­ık ürünlerimi­zin paketlerin­de bu tarihi ve doğal değerlerim­ize dikkat çekemez miyiz?

Yeni ve farklı fikirleri, hep birlikte gündeme taşıyalım, tartışalım, tanıtalım. Ülkemize, turizmimiz­e, gıda sanayiimiz­e, bağlantılı tüm sektörleri­mize, dolayısıyl­a insanımıza ve ekonomimiz­e katkı sağlayalım.

İhraç ettiğimiz konserve kutularımı­zın, turşu, reçel kavanozlar­ımızın, içki şişelerimi­zin ve atıştırmal­ık ürünlerimi­zin paketlerin­de tarihi ve doğal değerlerim­ize dikkat çekemez miyiz?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye