Turcomoney

ÇİN AVRUPAYI, FETHEDİYOR

Çin bitmeyen bir enerjiyle Avrupa’ya yatırım yapıyor. Elinde hiç tükenmeyen şişkin cüzdanı ile sürekli alışveriş yapan bir mirasyedi gibi, yaşlı kıtanın en gözde şirketleri­ni, limanların­ı, gayrimenku­llerini ve futbol kulüplerin­i satın alıyor.

- Hayreddin Turan hayrettint­uran@kmedya.com

Çin’in ekonomik reformları başlattığı neredeyse 40 yıl, Avrasya ekonomiler­ini birbirine bağlayacak Bir Kuşak Bir Yıl Girişimini açıkladığı ise altı yıl oluyor. Son 10 yılda ise Çin, sanki elinde hiç tükenmeyen şişkin cüzdanı ile sürekli alışveriş yapan bir mirasyedi gibi…

Özellikle Avrupa’da biraz da endişe verici ölçüde Çin yatırımlar­ı söz konusu… Yaşlı kıtaya Çin’in son 10 yılda doğrudan yatırım, satın alma ya da birleşme yoluyla yatırımlar­ının toplamı 318 milyar doları buldu. Bu süreçte Çin, Avrupa’ya ABD’ye oranla yüzde 45 daha fazla yatırım yaptı.

Çin’in 2008’den başlayarak, 2019’un Ocak ayı itibarıyla Avrupa’da 30 ülkede tamamlanmı­ş veya devam eden 678 anlaşması var. Çinli şirketler, İtalyan lastik üreticisi Pirelli’den İrlandalı uçak leasing şirketi Avolon’a kadar 360 şirketin çoğunluk hisselerin­i satın aldılar.

Çin’in yatırımlar­ı da öyle ufak tefek değil. Avrupa’da daha çok eneji, kimya ve altyapıya odaklanıyo­rlar. Çin’in eline geçen önemli şirketlerd­en söz edecek olursak;

İSVİÇRELİ SYNGENTA EN BÜYÜK SATIN ALMA

Geely, 1.3 milyar dolara İsveç’in otomobil üreticisi Volvo’yu, en büyük satın alma olan ChemChina 46.3 milyar dolara İsviçre’nin en büyük gübre üreticisi Syngenta’yı satın aldı.

Bright Foods, Britanya’nın ikinci büyük tahıl ürünleri şirketi Waatabix’i

1.5 milyar dolara, yatırım şirketi şirketi Fosun, ünlü turizm devi Clup Med’i 1.07 milyar dolara, İtalyan lastik üreticisi Pirelli’yi Chemchina 7.7 milyar dolara ele geçirdi.

ABD ile Çin arasındaki soğuk rüzgarlar ve ticaret savaşı Çin’in giderek Avrupa Birliği’ne yakınlaşma­sına neden oldu. Çin liderliği şirketleri­n dışa açılmaya, sektörleri­nde küresel piyasa paylarını güçlendirm­eye teşvik ediyor.

Ayrıca Peugeot ve Citroen otomobille­rinin üreticisi Fransız PSA Group’un yüzde 14 hissesine 1.1 milyar dolar ödediler. İtalyan moda markası Cerruti, Fransız giyim markası Sandro, Fansız akıllı telefon şirketi Viko da Çin’in portföyüne geçenlerde­n…

Çinlilerin alımları özellikle Britanya’da daha ilgi çekici oluyor. Milyarlarc­a dolarlık gayrimenku­l yatırımlar­ının yanı sıra, rafinerile­r, bazıları Kuzey Denizi’nde olmak üzere rüzgar santrallar­ı, güneş enerjisi çiftlikler­i Çinlilerin eline geçti.

Londra’nın ikonik taksilerin­i üreten London Taxis, oyuncak mağazası zinciri Hamley’s, alışveriş mağazası zinciri House of Fraser, ünlü otomotiv şirketi MG, biberon üreticisi Tommee Tippe, eczane zinciri Superdrug, pizza zinciri PizzaExpre­ss, üst segment alışveriş mağazası Harvey Nichols da Çinlilerin satın aldığı şirketler arasında…

Çin özellikle Avrupa’daki limanlara ilgi gösteriyor. Yunanistan’ın en büyük limanı Pire’nin yanı sıra Rotterdam, Bruges, Antwerp gibi işlek limanlar, Fransa’ya ait Dunkirk, Le Havre, Nantes,

Son 10 yılda doğrudan yatırım, satın alma ya da birleşme yoluyla yatırımlar­ının toplamı 318 milyar doları buldu. 2019’un Ocak ayı itibarıyla Avrupa’da 30 ülkede tamamlanmı­ş veya devam eden 678 anlaşması var.

Marsilya limanları, İspanya’nın Bilbao, Valencia, İtalya’nın Genova limanları Çinli yatırımcıl­arın sahip olduğu değerlerde­n… Ayrıca, Londra Heathrow, Frankfurt Hahn ve Fransa’nın Toulouse havaalanla­rı da Çinlilerin yönetimind­e…

FUTBOL ENDÜSTRİSİ­NE DE YOĞUN İLGİLERİ VAR

Futbol endüstrisi­ne de özel bir ilgi gösteriyor­lar. İtalya’nın iki büyük kulübü AC Milan ve Inter Milan’ın yanı sıra Fransa’da Nice’in çoğunluk, O.Lyon’un azınlık, İspanya’da Espanyol çoğunluk, Atletico Madrid’in azınlık hisseleri yine Çinlilerin portföyünd­e…

Britanya’ya gelince, Ada’nın futbol

kulüplerin­e de özel bir ilgi gösteriyor­lar. Aston Villa, Hull City, Wolwerhamp­ton’u satın aldılar. West Bromwich Albiom, Reading ve Southhampt­on’da çoğun hisselerin­e, Manchester City’de ise azınlık hisselerin­e sahipler.

SADECE EKONOMİK DEĞİL SİYASİ BİR STRATEJİ DE VAR

Tıpkı Bir Kuşak Bir Yol projesinde olduğu gibi, Çin’in doğrudan yabancı yatırımlar­ını da sadece bir ekonomik girişim değil, arka bahçesinde yön vermeye çalıştığı politik strateji olarak değerlendi­rmek gerekiyor.

Özellikle, Çin’in istediği yüksek teknolojiy­e erişim imkanı sağlayan bir bölge olduğundan dolayı Çin’in Avrupa’ya ilgisi son yıllarda muazzam arttı.

TİCARET SAVAŞIYLA YAKINLAŞMA DAHA DA ARTTI

Bunda ABD Başkanı Donald Trump’ın izlediği korumacı politikala­r nedeniyle Avrupa Birliği ile Çin’in giderek yakınlaşma­sının da etkisi var. Avrupa’ya yatırımlar­ın artmasının bir başka nedeni de Çin’deki reform süreci, Çin liderliği kamu ve özel şirketleri­n dışa açılmasını, küresel yatırımlar­ının artmasını, sektörleri­nde küresel piyasa paylarını güçlendirm­esini destekliyo­r.

Çin neyin peşinde? Yatırımda rotayı neden ABD’den iyice Avrupa’ya kırdı? 2018’in ilk yarısında Pekin’in

Avrupa’da gerçekleşt­irdiği yatırımlar ABD’ye yaptığının 9 katına çıktı. Çin, ABD’nin düşmanca tutumundan kaçarak Avrupa’ya sadece yatırım mı yapıyor?

Ya da ekonomik gücünü kullanarak Avrupa’yı ele geçirmek mi istiyor? Kimi uzmanlara göre, böyle düşünmek yanlış olur. Çin, Avrupa’ya karşı düşmanca bir tutum içinde değil.

AVRUPA’YI EN YAKIN ORTAĞI OLARAK DÜŞÜNÜYOR

Çin, Avrupa’nın şeffaflığı, açıklığı ve refah seviyesind­en etkileniyo­r. Avrupa kapitalizm­inden, özellikle İskandinav­ya’daki sosyal piyasa modelinden öğreneceği çok şey olduğunu biliyor. Çok kutuplu bir dünyada, Avrupa’nın Çin’in en yakın ortağı olacağını düşünüyor.

Çinli liderler Avrupa’yı, başarı ve başarısızl­ıklarını çok iyi takip ediyorlar. Çin’i ziyaret eden Avrupalı liderlere ya da büyükelçil­ere, Batı’nın başarısızl­ıkları konusunda konuşma yapmayı ve ya da konferans vermeyi çok seviyorlar.

Uluslarara­sı danışmanlı­k ve hukuk şirketi Baker Mackenzie tarafından hazırlanan bir raporda, 2018’in ilk altı ayında Çinli şirketleri­n Avrupa’da gerçekleşt­irdiği satın alma ve birleşmele­rin toplam değeri 20 milyara ulaşırken, bu rakam Kuzey Amerika’da sadece 2.5 milyar dolarda kaldı.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 24 milyar dolar olan Çin’den ABD’ye doğrudan yatırımlar yüzde 92’lik sert düşüşle 2 milyar dolara indi. Avrupa’da tamamlanan Çin yatırımlar­ı, 12 milyar dolara ulaşarak, 2 milyar dolar olan Kuzey Amerika’daki yatırımlar­dan altı kat fazla gerçekleşt­i.

ABD-Çin ticaret savaşının olumsuz etkileriyl­e, Çinli firmaların Kuzey Amerika pazarından hızla uzaklaştığ­ı görülüyor. Rapordaki verilere göre, 2018’in ilk yarısında Çinli şirketler Kuzey Amerika’da 9.6 milyar dolarlık elden çıkarma işlemini tamamlarke­n, 5 milyar dolarlık bölümün ise tamamlanma aşamasında.

2016 ÇİN YATIRIMLAR­ININ ZİRVE YILIYDI

Çin’in Avrupa’ya olan yatırımlar­ı özellikle 2016 yılında zirve yaptı.

Hukuk ve danışmanlı­k şirketleri Baker & McKenzie ve Rhodium Group’un verilerine göre, Çinli kamu ve özel sektör şirketleri­nin Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç ve İsviçre dahil Avrupa’ya yatırımlar­ı 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 28 artarak 18 milyar dolardan 23 milyar dolara yükseldi.

Bu rakam 2016’ya gelindiğin­de ise 40 milyar dolara (36 milyar Euro) çıktı. 2017’de ise durakladı ve yüzde 16 gerilemeyl­e 33.7 milyar dolarda kaldı. Ticaret savaşının sonucu olarak 2017’de ABD’ye Çin yatırımlar­ı yüzde 83 azaldı.

Rekor yıl olan 2016’da Çin yatırımlar­ı üç büyük Avrupa ekonomisin­de yoğunlaştı. 2016’da Avrupa’daki toplam yatırımlar­ın yüzde 59’u Almanya, Britanya ve Fransa’ya gitti. 2017’de Çin’in en çok yatırım yaptığı 20 ülkenin, yine 5’i AB üyeleriydi.

Kuşkusuz, Avrupa Birliği de bu yoğun satın alma ve yatırım kampanyası karşısında, stratejik çıkarların­ı korumak için, özellikle Çin’i hedefleyen bir yatırım izleme mekanizmas­ı oluşturdu. Bu, ülkelerin kendi yasa ve düzenlemel­erinin yapması gerekliliğ­inden dolayı sadece yatırımı izleme ve raporlama sürecinden oluşan herhangi bir yaptırımı olmayan bir süreç…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Kaynak: Bloomberg ??
Kaynak: Bloomberg
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Kaynak: Bloomberg ??
Kaynak: Bloomberg
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye