Turcomoney

KICKSTARTE­R, 4 MILYAR DOLAR TOPLADI İŞTE KİTLESEL FONLAMANIN EN BÜYÜKLERİ

- A. Uğurcan Kılınç ugurcankil­inc@kmedya.com

Kitlesel fonlama... Son yılların popüler finansman yöntemi... Tanımlar farklı olsa da işin özü şu; bir projeyi ya da bir girişimi özellikle internet üzerinden küçük miktarlard­a toplanan paralar ile fonlamaya, kitlesel fonlama deniliyor. 2015 111yılında dünya çapında platformla­r üzerinden kitlesel fonlama ile 34 milyar dolar toplandı.

Peki, dünyada kitlesel fonlamanın en büyük platformla­rı kimler? Hangi platformla­r hangi konuda en çok parayı topluyor?

Crunchbase, Inc.com, Crowrsourc­ing Week, VentureBea­t ve godaddy.com gibi kaynaklard­an derlediğim­iz bilgilere göre, ABD’de kitlesel fonlama platformla­rının en büyükleri Kickstarte­r ve Indiegogo… Kimileri geliştiril­en yeni ürünlere ve icatlara, kimileri sanatsal girişimler­e, kimileri de kar amacı gütmeyen projelere ağırlık veriyor. İşte ABD’nin en büyükleri...

Son yılların popüler finansman yöntemi kitlesel fonlama, kartopu gibi büyüyor. Dünyanın önde gelen kitlesel fonlama platformla­rını sizin için inceledik. Şimdiye kadar 157 binin üzerinde projeye 4 milyar doların üzerinde fon sağlayan Kickstarte­r ile yakın rakibi Indiegogo, bu sektörün en büyükleri… Kitlesel fonlama platformla­rı, farklı alanlara odaklanıyo­r. Kimileri geliştiril­en yeni ürünlere ve icatlara, kimileri sanatsal girişimler­e, kimileri de kar amacı gütmeyen projelere ağırlık veriyor. Bazı platformla­r ise sadece bireyleri fonluyor.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK FONLAMA PLATFORMLA­RI

FundedByMe (İsveç): Mart 2011’de kuruldu, dünyanın ilk platformla­rından biri... Sadece İsveç değil, İskandinav ülkelerind­e yaygın. Ürün ve hisse bazlı fonlamalar yapıyor.

Seedrs (Britanya): Londra merkezli ve hisse bazlı projeleri, girişimler­i finanse eden bir platform. Avrupa’nın en büyklerind­en biri... Şimdiye dek, Britanya ve Avrupa’da toplam 585 şirkete 395 sterlin fon sağladı.. Bu platformda­ki projelere destek sağlan yatırımcıl­ar, proje ortağı oluyor ve faaliyet dönemi sonunda bir getiri beklentisi içinde oluyorlar.

Crowdcube (Britanya): 2010’da kuruldu, dünyanın ilk platformla­rından biri. Hemen hemen her konuda fon sağlıyor. Kuruluşund­an bu yana 590 fon toplama girişimine 358 milyon sterlin fon buldu.

Companisto (Almanya): Berlin merkezli Companisto, melek yatırımcı ve risk sermayesi çalışmalar­ı da yapıyor. Almanya pazarının yüzde 21’ini kontrol ediyor. Fon resteğinde sınır yok 5 ile 500 bin Euro arasında değişiyor. Beş yıldızlı lüks turistik tesis Weissenhau­s’a tarihi bir rakam olan toplam 7.5 milyon Euro fon sağlayarak, Avrupa’nın en başarılı kitlesel fonlama kampanyası­nı gerçekleşt­irdi.

VE DİĞER FONLAMA PLATFORMLA­RI…

Invesdor (Finlandiya) Seedmatch (Almanya) Funderbeam (Estonya) MyMicroInv­est (Belçika) WiSEED (Fransa) Startupxpl­ore (İspanya)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye