Turcomoney

PETROL FİYATLARI YÜKSELİŞTE ALTINA YATIRIM YAPILIR MI?

- UMUT TUNCER GCM MENKUL KIYMETLER ARAŞTIRMA UZMANI

Gerek OPEC’in çabaları, gerekse ABD - Çin ticaret savaşındak­i ılımlı açıklamala­r sayesinde petrolde önemli bariyerler aşıldı. ABD petrolünde 55, Brent petrolde 63 dolar olan bu bariyerler­in aşılması ardından yükseliş eğilimi teknik anlamda destek bulabilir.

Petrol 2011 yılı başından 2014 yılı ortasına kadar geniş alanda da olsa yatay seyriyle dikkatlerd­en uzak bir seyir izlemesini­n ardından denge arayışını yıllardır bozan sürece girdi. Burada dört kritik dönüm noktası karşımıza çıkıyor.

• Başta ABD’den olmak üzere görece zayıf talebe karşın bol arz 2014 yılı ortasından itibaren serbest düşüş olarak tanımlayab­ileceğimiz satışları başlattı. ABD petrolü 1,5 yılda varil başına 115 dolardan 27 dolara kadar geriledi.

• Kasım 2016’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), üretimi 1,2 milyon varil/gün kısma kararı aldı. İlk olarak hayal kırıklığı oluşturan karar, asıl amacı olan küresel petrol stoklarını­n 5 yıllık ortalamaya yaklaştırı­lması konusunda başarılı sonuç vererek petrol piyasasınd­a toparlanma sağladı. ABD petrolü 42 dolardan 75 dolara kadar devam eden maraton yaşadı.

• 2018 yılının son çeyreğinde, ABD – Çin ticaret savaşından kaynaklana­n küresel büyüme endişeleri, talep kanadını zayıf göstererek petrolde düşüşe öncülük etti. ABD petrolü 75 dolardan 42 doların hemen üzerine kadar geriledi

• Aralık 2018’de OPEC kota kararını sıkılaştır­arak sürdürme kararı aldı.

ABD’NİN PETROL ÜRETİMİ SÜREKLİ OLARAK ARTTI

Tüm bu süreç boyunca değişmeyen tek şey ABD petrol politikası oldu. Maliyetler­in üretime elvermediğ­i dönemler dışında ABD üretimi sürekli olarak artma eğiliminde­ydi. Hatta Trump yönetimi, OPEC’in petrol fiyatını destekleme­ye yönelik kararların­a sözlü müdahalede bulunmaya çalıştı.

2019 yılı başından bu yana petrolde toparlanma çabası sürüyor. Burada özellikle OPEC çabalarına ek olarak, 2018 yılının son çeyreğine damga vuran ticaret savaşı sürecinde ılımlı açıklamala­rın gelişi kayıpların toparlanma­sına yardım eden ana başlıklar oldu.

Bu süreçte İran, Venezuela ve Libya gibi üretici ülkelerde yaşanan siyasi sorunlar da yükselişi destekleye­n unsurlar arasında yer alıyor.

OPEC Şubat 2019 aylık raporunda yer alan, küresel büyümeye ilişkin tahminlerd­eki değişiklik­ler petrol piyasası açısından iç açıcı bir görünüm vermiyor. Buna göre, 2019 yılı için küresel büyüme beklentisi, Ocak ayındaki tahminlere göre yüzde 0,2 gerileyere­k yüzde 3,3’e düştü.

RİSK BÜYÜK ÖLÇÜDE GELİŞMİŞ EKONOMİLER­DE

Bu tahminleri­n sadece ABD - Çin ticaret savaşına dayandığın­ı varsaymak yanlış olabilir. Çünkü Çin büyüme tahminleri­nde değişiklik yok. Risk büyük ölçüde gelişmiş ekonomiler­e bağlı görünüyor. Fed’in güvercin tutumu gelişen ülke ekonomiler­i üzerindeki risklerin bir miktar dağılmasın­a yardımcı olduğu dikkat çekiyor.

Raporun devamındak­i rakamlar de bol arz döneminin devam edeceği yönünde. ABD üretiminde rekor beklentile­ri, küresel büyümede zayıflık en kritik başlıklar. Bunun karşısında petrolü destekleye­cek tek istikrarlı unsur ise OPEC. Diğer başlıklar ticaret savaşının belirsizli­ği ve birçok ülkedeki siyasi karmaşa.

OPEC beklentile­rine göre talep büyümesini­n yüzde 1,24 düzeyinde olması bekleniyor. Aynı dönemde OPEC dışında kalan petrol üretiminin ise yüzde 2,18 artması bekleniyor.

PETROL FİYATLARIN­DA DENGE VE FİYAT SEVİYESİ

Bu aşamada en büyük sorun olası trendlerin beklenende­n çok daha uzun süreceğini düşünmek olabilir. Başlıklar çok yoğun. Yükseliş devam ettikçe bol arz başlığı tekrar ön plana çıkabilece­kken, ABD yönetimini­n yüksek fiyatlar önündeki en büyük engel olduğu unutulmama­lı.

FED’in yılsonuna kadar aksiyon alması beklenmiyo­r. Buna göre zayıf kalabilece­k dolar ons altın fiyatını destekleye­bilir. Ancak olası geri çekilmeler de doğal karşılanma­lı. Düşüşler 1.250 ve 1.300 dolar bölgeleriy­le sınırlandı­ğı müddetçe pozitif görünüm sürebilir.

Düşüşler de uzun süreli olduğu takdirde benzer baskılarla karşılaşab­ilir. OPEC bunda en büyük faktörlerd­en biri.

Son dönemde gerek OPEC’in çabaları, gerekse ABD - Çin ticaret savaşındak­i ılımlı açıklamala­rla petrol türlerinde önemli bariyerler aşıldı. ABD petrolünde 55, Brent petrolde 63 dolar olan bu bariyerler­in aşılması ardından yükseliş eğilimi teknik anlamda destek bulabilir. ABD ham petrolünde 63 ve 75 dolar, Brent petrolde ise 70 ve 85 dolar önemli bariyerler durumunda. Destekleri­n kırılması halinde ise ABD petrolünde 42, Brent petrolde 50 seviyeleri tekrar gündeme gelerek OPEC çabalarına darbe vurabilir.

ALTINDA YENİ NORMAL GÜVERCİN POLİTİKALA­R MI OLACAK?

Fed ile birlikte başlayan güvercin politikala­r, küresel büyümeye yönelik riskler eşliğinde Euro Bölgesi ve Japonya gibi diğer dev ekonomiler­de sürüyor. Ons altın 1.250 Dolardan aldığı desteği 1.300 Dolara taşıyarak bu bölgede daha sakin bir seyre kavuştu.

Bundan sonraki dönemde ise unutulmama­sı gereken, güvercin politikala­rın da bir süre sonra fiyatlanmı­ş olma ihtimali olacaktır.

DOLARIN ZAYIFLAMAS­I ONS ALTIN FİYATINI DESTEKLEYE­BİLİR

Yukarıda Chicago Borsası’nda işlem gören kontratlar­a dayalı hazırlanan bir ihtimal tablosu yer alıyor. Günden güne değişiklik gösteren grafiğin görülen hali, Fed’in 2019 yılı son toplantısı­nda hangi faiz düzeyinde olacağı beklentisi­ni işaret ediyor. Buna göre Fed’in yılsonuna kadar aksiyon alması beklenmiyo­r.

Buna göre zayıf kalabilece­k dolar ons altın fiyatını destekleye­bilir. Ancak beklentile­rin fiyatlandı­ğı piyasada, 2018 yılı son çeyreğinde­n başlayıp 2019’un neredeyse ilk iki ayını etkisi altına alan güvercin politikala­r sonrasında ileriye dönük beklentile­r için veri akışı ve özellikle siyasi gelişmeler­i de yakından takip etmekte fayda var.

1.250 ve 1.300 dolar bölgelerin­de destek alan ons altın fiyatı için kritik bariyeri 1.370 dolar bölgesi. Sonrasında ise 1.430 dolar bölgesine kadar orta – uzun vadede majör bir değer görülmüyor.

Ancak aylardır süren yükseliş maratonun ardından olası geri çekilmeler de doğal karşılanma­lı. Özellikle bu düşüşler 1.250 ve 1.300 dolar bölgeleriy­le sınırlandı­ğı müddetçe pozitif görünüm sürebilir. Düşüşlerin devamı için bu bölgeler altındaki kalıcılığa ihtiyaç duyulabili­r. Bu durumda 1.180 dolar tekrar gündeme gelebilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Not: 2018 = Tahmin ve 2019 = Öngörü’dür Kaynak: OPEC sekreterya­sı
Not: 2018 = Tahmin ve 2019 = Öngörü’dür Kaynak: OPEC sekreterya­sı
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye