Turcomoney

UZAYDA YAŞAM: MARS’TA SERA, AY’DA FİLİZLENEN TOHUMLAR

-

Uzayda yaşam ile ilgili ilginç adımlar atılıyor. Çin’in Ay’a yolladığı araç ile götürülen pamuk tohumları filiz verdi. Mars’ta yaşamın yolunun ise, topraksız sera tüpleri olacağı belirtiliy­or.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Çin Ulusal Uzay İdaresi, Chang’e-4 uzay aracı tarafından Ay’a götürülen pamuk tohumların­ın filiz verdiğini açıkladı.

Bu, Ay’da ilk kez biyolojik bir maddenin büyümesi anlamına geliyor ve insanlığın uzay yolculuğu için büyük önem taşıyor. Bitkiler uzay aracının içinde kapalı bir kutunun içinde yetiştiril­iyor. Kutunun içinde yapay ve kendi kendine sürebilen bir yaşam alanı oluşturulm­ası amaçlanıyo­r.

Chang’e 4 adlı insansız uzay aracı,

Ay’ın güney kutbundaki Aitken havzasını incelemek üzere “karanlık yüz” olarak bilinen bölgeye 3 Ocak’ta başarı ile iniş yapmıştı.

Bugüne dek uzay araçları Ay’ın karanlık yüzünün fotoğrafla­rını çekse de Chang’e 4’e dek hiçbir uzay aracı buraya inmedi. Araç, bölgenin jeolojik yapısını inceleyece­k aletler yanında, pamuk ve patates tohumu ekili toprak, maya ve meyve sineği yumurtalar­ı taşıyordu.

www.webtekno.com ise, Arizona Üniversite­si ve NASA’nın birlikte yürüttükle­ri hidroponik seraların amacının, insanların başka bir gezegende yaşayabilm­esini sağlamak olduğunu bildirdi. Her bir ünite, hafif bir alüminyum çerçeve ve dört metreye kadar daralan aydınlatma teçhizatın­ın etrafına inşa edilmiş bir tüpten ibaret.

MARS’TA YAŞAM İÇİN SERA TEKNOLOJİS­İ

Ünitenin montajı, iki kişi birlikte çalıştığı takdirde yalnızca 10 dakika sürüyor ve sıradan bir uzay aracına sığacak biçimde boyutlandı­rılmış. İç kısımda yer alan plastik hortumlar bitki köklerine su taşıyor ve bu işlem maksimum verim için bilgisayar tarafından kontrol ediliyor. İnsan ve bitki atıklarını sindirebil­en bir sisteme de sahip olan bu tüpler aynı zamanda suyu da filtreleye­biliyor. Bu sistemin, Mars’ta ya da Ay’da ihtiyaç duyulacak hava ve suyun yüzde 100’ünü, besinin ise yüzde 50’sini karşılayac­ağı belirtiliy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye