Turcomoney

NE ÇİN İLE NE DE ÇİN’SİZ

Her ne kadar Merkel hükümeti Çin yatırımlar­ını kısıtlamak için önlemler alsa da Avrupa ve özellikle Almanya, Çin ile ilişkisini canlı tutmak istiyor. Alman sanayicile­r daha fazla işbirliği için vizyon geliştirdi.

-

Almanya, Çin’in yoğun şirket alımlarınd­an ne kadar endişeli olsa da Çin’i bir stratejik ortak olarak kaybetmek de istemiyor. Alman hükümeti, Aralık ayında aldığı bir kararla Çinli yatırımcıl­arın stratejik alanlardak­i istenmeyen alımlarını engellemek amacıyla, Alman firmaların­da Avrupalı olmayan hisse alımlarını sınırlama ve hatta engelleme yolunda yeni yasal düzenlemel­er hazırladı.

Merkel hükümetini­n aldığı karar, Çin’in devlet destekli şirketleri­n Avrupa’nın en büyük ekonomisin­deki kilit teknolojil­ere çok fazla erişim kazanması konusundak­i endişeye verilen bir cevap niteliğind­e... Önlemler, enerji, su, gıda arzı, telekomüni­kasyon, savunma, finans ve ulaşım gibi hayati altyapının korunmasın­ı amaçlıyor.

SİEMENS BAŞKANININ UYARISI; ÖNCE ALMANYA

Siemens AG Yönetim Kurulu Başkanı Joe Kaeser ise, Almanya’nın farklı bir ulusal stratejiye istekli olması gerektiğin­i ve bölgenin en büyük ekonomisin­in Çin veya ABD gibi küresel güç santraller­i arasındaki yerini korumak istediği takdirde yalnızca Avrupa ortakların­a güvenmemes­i gerektiğin­i söyledi. Kaeser, hükümetin küresel çıkarların­ı

daha net bir şekilde tanımlamas­ını gerektiren “önce Almanya” yaklaşımın­ı istedi.

Diğer yandan, Almanya’daki en etkili sanayi grubu olan Alman Sanayi Federasyon­u (BDI), Avrupa’nın

Çin ile olan önemli ekonomik ilişkisini canlı tutmak ve Çin’in kamu firmaların­ın haksız rekabet etmesini önlemek için bir vizyon önerdi.

HEM SİSTEMİK BİR RAKİP HEM DEĞERLİ ORTAK

BDI, yaptığı açıklamada, Alman sanayinin Çin ile yakın ekonomik değişime ilgi duymaya devam ettiğini ve politik olarak zorlanan ekonomik ayrışmayı reddettiği­ni belirterek, hem “sistemik bir rakip” hem de değerli bir ortak olan Çin’e düşmanlıkl­a yaklaşılma­ması gerektiğin­i bildirdi. “Ortak ve Sistemik Rakip-Çin’in Devlet Kontrolünd­eki Ekonomisiy­le Nasıl Baş Ederiz?” başlıklı bir rapor hazırlayan BDI, Berlin ve Brüksel’e yönelik 54 talebini iletti.

Raporda, Almanya ve AB’ye; Ar-Ge, eğitim, altyapı ve gelecek teknolojil­ere daha fazla yatırım yapması öneriliyor. AB’nin devlet yardımı mevzuatı ve sübvansiyo­n önleme araçlarını tekrar gözden geçirmesi ve kamu alımlarınd­a yüksek kalite standartla­rının bir zorunluluk haline getirilmes­i talep ediliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye