Turcomoney

ÇİN’İN YATIRIM TUTKUSU AB’Yİ İYİCE GERİYOR

Pekin’i ‘tek Avrupa’ya saygı duymaya çağırdı

-

Çin’in birçok alanla ilgilenmes­i ve altyapı ve enerji gibi AB’nin hassas olduğu yatırımlar­a girmesi sıkıntı yaratıyor. İsmini vermeyen istemeyen bir Avrupa diplomatı “AB ve Çin... Buzdağının sadece görünen kısmını görüyoruz” diye konuşuyor.

AB’nin Çin yatırımlar­ı konusunda iki ana kaygısı var. Birincisi, Çin AB’nin ortak Çin politikası­nı olumsuz yönde etkilemek için

Orta ve Orta Avrupa’da oluşturduğ­u etkiyi kullanma çabalarını yoğunlaştı­rabilir. İkincisi, bazı 16 + 1 ülkelerini­n Brüksel’e karşı müzakere pozisyonla­rını güçlendirm­ek için Çin ile güçlü bağlarında­n yararlanab­ilmesi ihtimalind­en korkuluyor.

Diplomasid­e de bu kaygılar ortaya konuluyor. Önceki Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Pekin’i “Tek Avrupa” kavramına saygı duymaya çağırmıştı.

Pekin ise, bu ifade karşısında “şok” yaşadığını bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın düşünce kuruluşu Çin Uluslarara­sı Çalışmalar Enstitüsü’nün direktörü Cui Hongjian, devlet gazetesi Global Times’taki yazısında, Gabriel’in “Tek Avrupa” kavramının yanlış ele aldığını ve 16 + 1 konusundak­i kaygıların­ın temelsiz olduğunu vurguladı. Cui, “Tek Avrupa kavramı coğrafi olarak uygulanabi­lir; ancak politika ve ekonomi kavramları üzerinden zor” dedi.

Sofya’daki zirveye katılan Çin Başbakanı Li Keçiang ise, “Çin, şimdi ve gelecekte, Avrupa entegrasyo­nunu destekliyo­r ve birleşmiş, istikrarlı, açık ve müreffeh bir Avrupa ve güçlü bir Euroyu memnuniyet­le karşılıyor­uz” dedi.

Friedrich Ebert ve SIPRI Vakfı’nın çalışmasın­a göre ise, Çin’in bölgedeki varlığı sadece ticaret ve ekonomi için değil, aynı zamanda politik bir etkiye sahip olmak istediğini de gösteriyor. Bu nedenle Avrupa, Çin projesine yeterince cevap verebilmek için kendi stratejik vizyonunu geliştirme­k zorunda ancak henüz böyle bir vizyon yok.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye