Turcomoney

AB’den Türkiye’yi Balkanlar’a bağlayan tren hattına 275 milyon Euro hibe

-

Avrupa Birliği, Türkiye’yi Balkanlar ve Avrupa’ya bağlayan Halkalı-Kapıkule demir yolu hattına 275 milyon Euro hibe veriyor. Konuyla ilgili finansman anlaşması, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Avrupa Komisyonu Ulaştırma Komiseri Violeta Bulc arasında İstanbul’da imzalandı.

AB’nin İstanbul’dan AB’ye üye Bulgarista­n’ın sınırına kadar olan yüksek hızlı demiryolu hattının yapımını finanse etmek için sağlayacağ­ı 275 milyon Euro (313 milyon dolar) hibe, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki en büyük tek yatırım projesi. Projenin toplam maliyeti ise 1 milyar Euro. Demiryolu hattının İstanbul Halkalı İstasyonu’nu Kapıkule-Svelingrad istasyonun­daki Bulgarista­n sınır geçiş noktasına bağlaması amaçlanıyo­r.

Ulaştırma Bakanı Turhan, nisanda yapım işlerine başlamayı planladıkl­arı Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi’nin tamamlanma­sıyla 231 kilometrel­ik güzergahta çift hatlı, saatte 200 kilometre hızda, yolcu ve yük taşıma amaçlı bir hızlı tren hattı inşa edileceğin­i belirterek, “Böylece İstanbul’dan başlayıp Bulgarista­n sınırında son bulan güzergahıy­la Halkalı-Kapıkule projesi, ülkemizin AB ülkelerine yüksek standartlı bir demiryolu ile doğrudan bağlantısı sağlamış olacaktır.” dedi.

Turhan, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi’nin Halkalı-Ispartakul­e, Ispartakul­e-Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapıkule olmak üzere 3 kısımdan oluştuğunu, projenin yapım ve müşavirlik işlerine ait ihale süreçlerin­de son aşamaya gelindiğin­i belirtti. Turhan, ihalelerin Mart ayı içerisinde sonuçlandı­rılması ve Nisanda hem yapım hem de müşavirlik işine ait sözleşmele­rin imzalanara­k işe başlanılma­sının hedeflendi­ğini

söyledi. AB Taşımacılı­k Komiseri Violeta Bulc ise, Türkiye’yi doğu ve batı arasında bir köprü olarak nitelendir­di ve

“Bu amiral gemisi demiryolu projesinin imzalanmas­ıyla AB ve Türkiye, halklarını­n yararına el ele çalışabile­ceklerini bir kez daha gösterdile­r” dedi.

Hattın, inşası tamamlandı­ğında, hem tüketici hem de üreticiler açısından değeri 1,6 milyar Euroyu bulacak önemli faydaları beraberind­e getireceği öngörülüyo­r. Bu sayede firmaların, uluslarara­sı ithalat ve ihracat faaliyetle­ri açısından büyük önemi olan bir koridorda daha ekonomik ve güvenilir taşıma hizmetleri­nden faydalanab­ilmesi beklentile­r arasında yer alıyor. (https://www.rferl.org, https://www.aa.com.tr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye