Turcomoney

İRAN EKONOMİSİN­İN 10 KAMBURU

-

İran’ın temel sorunları, ekonominin gelişmesin­i önlüyor, halkın refah seviyesini olumsuz etkiliyor. İşte İran’ın 10 temel kamburu:

1 KOMUTA EKONOMİSİ

İran aşırı maliyetli ve büyük bir hükümet etme sistemi ile yönetiliyo­r. Ekonomik özgürlükle­r kısıtlı olduğu gibi hemen hemen her adım hükület tarafından yönetiliyo­r ve kontrol ediliyor.

2 PETROLÜN EGEMENLİĞİ

İran devrimden sonraki 40 yılda, petrolden 1.4 trilyon dolar para kazandı. Bunu kalkınma, refah artışı ve gelecek nesillere yatırım için kullanmadı. Savaşa, silahlanma­ya, sübvansiyo­nlara harcadı.

3 BÜYÜME DİKİŞ TUTTURAMAD­I

1961-76 arası İran ekonomisin­in altın çağıydı. Yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 10’un üzerindeyd­i. Son 40 yılda ise büyüme yıllık ortalama yüzde 2’de kaldı. Buna hızlı nüfus artışını, yatırım ve girişimcil­ik eksikliğin­i eklediğini­zde büyük bir durgunluk yaşandığın­ı söyleyebil­iriz.

4 İŞSİZLİK

Yatırım ve üretim olmadığı için işsiz sayısı sürekli artıyor. Resmi verilere göre, işsizlik oranı yüzde 11.7 ve 3 milyon 174 bin işsiz var. Gerçek işsiz sayısının 7 milyon olduğu tahmin ediliyor.

5 KONTROLDEN ÇIKAN ENFLASYON

Resmi verilere göre, enflasyon oranı son 40 yılda dönt kez yüzde 10’un altına düştü: 1985, 1990, 2006 ve 2017’de... Bunun dışında sürekli çift basamaklı orandaydı. Halen resmi enflasyon yüzde 40 seviyesind­e ancak gerçek enflasyonu­n yüzde 200’e yaklaştığı belirtiliy­or.

6 GELİR ADALETSİZL­İĞİ

İslam devriminin temel hedeflerin­den biri de sosyal eşitsizlik ile savaşmaktı. Bugün İran’da eşitsizliğ­i ölçmek için kullanılan Gini katsayısı 39.8 ve devrim öncesine göre oldukça iyi durumda... Ancak, bu oran Pakistan, Irak, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelere göre yüksek.

7 SİSTEMATİK YOLSUZLUK

Uluslarara­sı Şeffaflık Örgütü’ne göre, İran yolsuzluk konusunda 180 ülke arasında 138. sırada yer alıyor. Ruanda’dan 90 basamak düşük, komşusu Birleşik Arap Emirlikler­i’nden ise 115 basamak...

8 MAVİ ALTIN

İranlı yöneticile­r geleceğin petrolden ziyade su kaynakları­nda yattığını fark etmekte geç kaldılar. Artan nüfus, su kaynakları­nın verimsiz kullanımı, kıt kaynaklar nedeniyle İran kurak bir ülke haline geliyor. Yıllık ortalama yağış miktarı küresel ortalamanı­n beşte biri kadar ve ülke suyunun yüzde 90’ı tarım için kullanılıy­or. Küresel ortalama ise yüzde 69 seviyesind­e.

9 KARADELİK; SÜBVANSİYO­NLAR

Düşük gelirli yurtdaşlar­a yardım için temel tüketim mallarına uygulanan sübvansiyo­nlar, İran ekonomisi için bir afet halini almaya başladı. Şu veri yeter olacak: 85 milyon nüfuslu İran, her yıl akaryakıt sübvansiyo­nuna 45 milyar dolar ayırıyor. 1.3 milyar nüfuslu Çin ise, ondan 7 milyar dolar daha az...

10 YAĞMALANAN BANKACILIK SİSTEMİ

Belki de İran ekonomisin­in gerçek kabusu bankacılık sistemidir. Yıllar boyunca hükümetler­e geri dönmeyen krediler verdiler. Gerektiğin­de nakde çeviremeye­cekleri gayrimenku­lleri satın aldılar. Son iki yılda bazı bankalar mevduat sahiplerin­e, paralarını geri ödeyemedi. Şeffaflık yok, uluslarara­sı standartla­rda denetim yok. Kısacası bankaların büyük bölümü sallantıda...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye