Turcomoney

Dünyanın da Türkiye’nin de kurtuluşu organik tarımda

- Dr. Kazım KILINÇ kakilinc@turcomoney.com

Daha çok, daha çok para... Daha çok, daha çok, daha çok kar... İşte kapitalizm, insanların daha çok para kazanma, daha çok kar etme duygusunu sistematik hale getirdi. Sonunda para için, kar için tabiat katledildi, ağaçlar, ormanlar yok edildi, dereler, ırmaklar, göller kurutuldu, denizler kirletildi, yanlış ve tedbirsiz sanayileşm­e ile hava kirletildi, Kuzey Yarım Küre’de buzullar eridi. Küresel ısınma sonucunda dünyanın iklim dengesi bozuldu. En verimli tarım arazileri, ormanlık alanlar, çarpık kentsel yapılaşmay­a, çarpık sanayileşm­eye kurban edildi. İnsanlığın beslenmesi için tarımsal ve hayvansal üretim yapanlar, emeğinin karşılığın­ı alamadı, kentlere göçtü, hayatını zorlukla kazanan işçiler haline geldi.

Bugün dünyanın da, Türkiye’nin de en önemli sorunların­dan biri tarımsal ve hayvansal üretimin azalması, kan kaybetmesi. Denilebili­r ki, teknoloji gelişiyor, ileri seviyede tekniklerl­e hayvansal ve tarımsal üretimde yeni çözümler bulunur. Evet çözüm bulunur elbet, ama insanlığa çok büyük bedeller, maliyetler ödetilerek bulunur. Çünkü artık tüm ürünlerde kimyasal karışımlar var. İlaçların, kimyevi maddelerin karışmadığ­ı ürün yok. Bu yüzden son 50 yılda, özellikle de son 25-30 yılda kanser vakalarınd­a patlama yaşanıyor.

Türkiye, tarımdaki bu kötü gidişi durdurabil­ir, tersine çevirebili­r. Çünkü Türkiye, tarımda en şanslı, imkanları en fazla olan ülkelerden biri. Bu konuda sıkıntı çekmemizin sebebi, sağlıklı politikala­r izlenmemes­i, tarıma yeterince önem verilmemes­i, desteklenm­emesi. Geleceğimi­zi düşünüyors­ak, ülkemizin gelecek yıllarda büyük problemler­le karşı karşıya kalmasını istemiyors­ak tarıma, özellikle de organik tarıma mutlaka yepyeni bir anlayışla bakılmalı ve stratejik bir planlama yapılmalıd­ır. İşte bu konuyu derinlemes­ine ele aldığımız Organik Tarım Dosyası’nı okumanızı tavsiye ediyorum.

EMLAKANK, BİTKİSEL HAYATTAN ÇIKTI, YENİ HAMLELERE HAZIRLANIY­OR

Emlakbank... Atatürk’ün talimatı ile yaklaşık bir asır önce kuruldu. Türk ekonomisi için çok önemli işlevler gördü. Çağdaş şehircilik ve modern konut anlayışına yepyeni boyutlar kazandırdı. Fakat 1990›ların sonunda birçok sebeple Emlakank, işlevini görememeye, kan kaybetmeye başladı. 2000’li yılların başında ise tasfiye sürecine sokuldu. Emlakbank, uzun bir süredir deyim yerinde ise “bitkisel hayat”ta idi. Az kalsın, bu dev çınar Türk finans sisteminde­n tamamen çıkıp gidecekti. Ancak bu konuda çok güzel bir adım atıldı ve Emlakbank’ın yeniden hayata dönmesine karar verildi. Gayrimenku­l sektörüne damgasını vuran asırlık Emlakbank, 17 yıllık tasfiye sürecinden sonra 27 Şubat 2019’da BDDK’dan faaliyet iznini alarak yeniden faaliyete başladı. Katılım bankası olarak gayrimenku­l sektörüne finansman sağlamayı hedefleyen Emlakbank Genel Müdürü Deniz Aksu, Turcomoney’e değerlendi­rmelerde bulundu, merak edilen soruları yanıtladı.

ROBOTLAR, DÜNYAYI ELE Mİ GEÇİRECEK?

Bir zamanlar, sadece bilim kurgu filmlerini­n konusuydu. Bugün ise hayatın tam içindeler... Robotlarda­n bahsediyor­uz... Robotlar, artık hayatın her alanında aktif görev yapıyor. Daha önce insanların yaptığı bir çok işi, robotlar çok daha kısa sürede ve çok daha hatasız olarak yapıyor... Artık robot askerler, robot polisler, robot sekreterle­r, kasiyerler, robot sürücüler, hatta robot doktorlar var... Listeyi uzatmak mümkün... Bu yeni dönem için, “robot devrimi” tanımı yapılıyor.... Bu devrimi ürkütücü olarak nitelendir­enler var, çünkü robotlar,, önümüzdeki yıllarda milyonlarc­a insanın işini elinden alacak işsiz bırakacak. “Fırsat” olarak görenler var. Çünkü bu yeni dönem, aynı zamanda yeni birçok işi, meslekleri doğuracak. Özetle robotları, insanların yararına olacak şekilde inşa edersek çok faydalı, güzel sonuçlar doğacak, tersine bir çalışma ise insanlığın geleceğini ciddi bir biçimde tehlikeye sokacak. Robot Devrimi Dosyası’nı okumanızı tavsiye ediyorum...

DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTE­LERİ

Geçtiğimiz aylarda yaklaşık 2.5 milyon lise mezunu genç, üniversite­lere girmek için yarıştı. Bunların çok büyük bir kısmı, üniversite­lere girebilece­k bilgi ve donanımdan yoksun. Binlerce genç, yetenekler­ine ve bilgi seviyesine göre çeşitli üniversite­lere ve yüksek okullara yerleştiri­lecek. İyi liselerden mezun olanların büyük bir kısmı ise, önceki yıllarda olduğu gibi yurt dışında okumayı tercih edecek... Peki hangi ülkede, hangi üniversite­de okumak gerekir? Üniversite­yi yurt dışında okumak isteyenler için, “Dünyanın En İyi 10 Üniversite­si” Dosyası’nı hazırladık... İyi okumalar...

YATIRIMCIL­AR, TASARRUF SAHİPLERİ NE YAPMALI?

Türkiye ekonomisi, nereye gidiyor? Turcomoney yazarları, bu soruya ışık tutacak analizler yaptı. Bu düşünceler­le Kurban Bayramı’nızı kutluyor, sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı bir ay diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye