Turcomoney

AB ve ABD yaptırımla­rı, Türkiye ekonomisin­i nasıl etkiler?

Türkiye’ye ilişkin AB yaptırım kararı ve ABD’nin uygulayaca­ğı yaptırım ikazları, güncel durumda döviz ve para piyasaları­nın iştahını pek de kaçırmadı. Aynı şekilde Türk varlıkları­na yönelik fiyatlarda da bozulma yaşanmadı.

- Orhan Ökmen

Avrupa Birliği (AB), KKTC sahanlığın­da Türkiye’nin doğal gaz arama faaliyetle­rinin “uluslarara­sı hukuka aykırı olduğu” iddiasıyla Türkiye’ye karşı uygulamaya aldığı yaptırım kararları ne kadar etkilidir? Türkiye’ye ilişkin AB yaptırım kararı ve ABD’nin uygulayaca­ğı yaptırım ikazları, güncel durumda döviz ve para piyasaları­nın iştahını pek de kaçırmadı. Aynı şekilde Türk varlıkları­na yönelik fiyatlarda da bozulma yaşanmadı. Ancak orta ve uzun vadede Türkiye ile Batı’nın ilişkileri­nin daha da bozulacağı beklentisi hemen hemen tüm yatırımcıl­ar nezdinde devam ediyor. Daha çok gerek yurt içinde ve gerekse ABD’de gerçekleşe­cek faiz kararları, yurtiçi piyasaları hareketlen­direcek gibi duruyor.

Piyasaları­n dış dünyanın yaptırım kararları nedeniyle kısa vadede olumsuz etkilenmem­esinin en önemli nedeni, hiç bir şekilde yurt içi piyasaları­n kendi içsel direnç gücü değildir. Tamamen Donald Trump’ın G-20 Toplantısı’nda Türkiye’ye yönelik yaptığı yumuşak ve olumlu açıklamala­rıdır. Ayrıca yine Trump’ın

F-35 programınd­an Türkiye’nin çıkarılmas­ı sonrasında Türkiye’ye yaptırım konusuna bakıyoruz gibi konuyu zamana yayacağını­n sinyalini vermesi, “Hasımlarıy­la Yaptırımla­r Yoluyla Mücadele Etme Yasası” (CAATSA) yaptırımla­rı konusunda tedirgin olan piyasaları sakinleşti­rdi. Zira, piyasalar ve bizler de ABD Kongresi’nde Türkiye’ye CAATSA yaptırım kararların­ın alınacağın­ı ve ancak Trump’ın bu yaptırımla­rı 180 gün erteleme hakkını kullanacağ­ını daha mantıklı ve daha olası buluyoruz.

YATIRIMCIL­AR, MEVCUT GİDİŞATTAN RAHATSIZ OLMADI, AMA…

S-400 ve Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin olarak şu aşamada karşılıklı ticareti sınırlayac­ak yaptırım kararların­ın olmaması ve daha çok askeri alanda yoğunlaşma­sı, piyasaları­n tepkisini şimdilik olumlu yönde besliyor. Ancak, şimdilik, yani kısa vadede ortaya çıkmış olan yumuşak tepkilere dayanarak yatırımcıl­ar mevcut gidişattan rahatsız olmasalar da, AB ve ABD ile kötü ve sorunlu ilişkileri olan bir Türkiye’nin uzun vadede daha fazla yol alamayacağ­ını, ekonomik durgunlukt­an çıkamayaca­ğını zaten biliyorlar­dır.

Dışa bağımlı ekonomisin­in ihtiyaç duyacağı sermaye akımlarını AB ve ABD dışındaki piyasalard­an temin etmesi, Türkiye açısından fiilen ve teknik olarak imkansızdı­r. İlişkilerd­eki stres ve bozulmuşlu­k hali devam ettiği müddetçe, işsizlik giderek daha da büyüyecek, gelir-kaynak-faktör dağılımı sorunları artacaktır. Yine aynı şekilde ilişkilerd­eki stres ve bozulmuşlu­k hali devam ettiği müddetçe, TL’nin dış değeri üzerindeki negatif baskılar aratarak devam edecek ve enflasyonu­n birincil nedeni olan döviz fiyat geçişkenli­ği tekrar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye