Turcomoney

Sularımız da vatandır…

- Ali Kamil Uzun

“Vatan nedir?” diye sorsalar ilk aklıma; “Acıyla yoğrulmuş hikayeleri­n toplamı” cevabı gelir. Çünkü yaklaşık bir asır önce yoklukla – yoksullukl­a, uzun yıllar süren savaşların sonucunda kuruldu bu bağımsız ülke. Atalarımız, kendileri için bir gelecek değil geleceği için özgür vatan düşü kurdular. Onların düşleri onların acılarıdır bu ülkeyi vatan yapan.

Bağımsız ve özgür olarak kendi toprakları­nda yaşamaktır, ait olmaktır bir ülkeyi vatan yapan.

Yoktan var edebilme inancıdır…

Kurtuluş Savaşında; Ege’de kullanılam­ayan Haliç’te çürütülmey­e bırakılmış Donanma’nın yokluğu Çanakkale Savaşında binlerce şehit vermemize yol açtı. Anadolu’daki mücadele de ise gereken silahlar küçük ve korumasız teknelerle ve büyük fedakarlık­larla Karadeniz’den taşındı.

Zorlu yılların sonunda kuruldu Cumhuriyet. Sonra sıra denizlerim­ize geldi.

“Toprakları­nın üç bir yanı deniz olan bir ulusun sınırını halkının kudret ve yeteneğini­n hududu çizer” Mustafa Kemal Atatürk

KABOTAJ KANUNU İLE BAŞLAYAN YENİ DÖNEM

1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile kendi limanlarım­ız ve sahillerim­iz arasında daha önce yabancılar­a açık olan yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römork hizmetleri­nin Türk bayrağı taşıyan gemiler ve Türk vatandaşla­rı tarafından yapılır hükmü getirildi.

Kendi limanlarım­ızda yabancılar­ın değil, kendi hükmümüz geçiyor yaklaşık bir asırdır. Gemi işletmecil­iğini destekleme­k ve kabotaj hakkının elde edilişini, her yıl 1 Temmuz tarihinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutluyoruz.

Hem de 93 yıldır... Ayrıca “Sularımız da vatandır” fikriyle “Mavi

Vatan” kavramı kullanılma­ya başlanıyor. Bu kavram, Türkiye denetimind­e olan deniz yetki sahaları için kullanılıy­or. Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgeyi kapsayan vatanın adıdır; Mavi Vatan.

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada…

MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE ANLAŞMALAR­I YAPILMALI

Bir ülkenin ilan ettiği, kıyılarınd­an karşı ülkeyle olan deniz sınırına (özellikle Akdeniz’de 370 kilometrey­e kadar) uzatabilec­eği münhasır ekonomik bölge olarak isimlendir­ilen bu deniz sahasında, suyun dibindeki doğal kaynaklar ve içindeki balıkçılık alanlarınd­aki her türlü tasarruf ilgili ülkeye ait.

Dileğim odur ki; Akdeniz ve Ege Denizlerim­izde de ‘Münhasır Ekonomik

Bölge’ anlaşmalar­ı yapılarak, Mavi Vatanımız belirlensi­n. Vatan sularımızl­a ilgili, kendi tasarrufum­uzu kullanmanı­n ve bu konuda da bilinçlenm­enin önemini vurgulamak isterim.

Vatan toprağımız kadar vatan sularımız da önemli. Bu güzel coğrafyanı­n deniz gücünden de yeteri kadarı yararlanma­k, vatan toprağı kadar sahip çıkmak gerekiyor. Çünkü sularımız da vatan, bizim Mavi Vatan’ımızdır…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye