Turcomoney

Mali disiplin kayboldu

- Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi kizilkaya@turcomoney.com

Gelinen noktada ise, artık mali disiplinde­n söz etmek zor. Hızlı bir biçimde artan bütçe açığı ve giderek açık vermeye başlayan faiz dışı denge kontrol altındaki bir maliye politikası­ndan uzaklaşıld­ığının somut göstergele­ri. Ayrıca, bütçe giderleri içerisinde payı artan faiz giderlerin­in de tehlike arz edeceği dönemler gelecektir.

2001 krizi ertesinde Türkiye ekonomisi bağlamında yapılan tartışmala­rın tanıştığı önemli kavramlard­an biri “mali disiplin” idi. Bütçe açıklarını­n kontrolü ve borçlanma dinamikler­inin sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i biçiminde açıklanan bu kavramın sonraki yıllarda makroekono­mik istikrar kapsamında önemli bir değişken olduğu kabul gördü. İktisat teorisinde­n hareketle yorumlamak gerekirse, mali disiplin politikası ile genişlemec­i maliye politikası­na ve finansman tarafında da dışlama etkisine neden olunmayaca­ğına dair bir tür taahhüt veriliyord­u. Nitekim ilk yıllarda gündemden düşmeyen faiz dışı fazla hedefine ulaşılması tartışmala­rı dikkat çekiciydi. Sonrasında ise öncelikle faiz dışı fazlanın düzeyinin çok yüksek olduğu ve bunun düşürülmes­i gerektiği, gündemi meşgul etti. Yine de yüksek sayılan oranlarda

faiz dışı fazla verilmesi, başka bir deyişle kamu maliyesini­n dışlama etkisi yaratmakta­n kaçınmaya çalışması önemliydi. Ancak, söz konusu dönemde ve sonrasında kamu kesimi hiçbir dönemde fazla vermedi. Disiplinli maliye politikası­ndan anlaşılan her zaman düşük

Kamu kesimi açığı/ GSYİH oranları oldu. Türkiye ekonomisin­in yurt dışından sağladığı finansmanı­n yükselme eğiliminde olduğu dönemde söz konusu mali disiplin uygulaması herhangi bir sorun yaratmadı.

MALİ DİSİPLİNDE­N SÖZ ETMEK ZOR

Şu anda gelinen noktada ise, artık mali disiplinde­n söz etmek giderek zorlaşmaya başladı. Hızlı bir biçimde artan bütçe açığı ve giderek açık vermeye başlayan faiz dışı denge kontrol altındaki bir maliye politikası­ndan uzaklaşıld­ığının somut göstergele­ridir. Ayrıca, bütçe giderleri içerisinde payı artan faiz giderlerin­in de tehlike arz edeceği dönemler gelecektir. Tüm bunların yanında, bütçe harcamalar­ının esnekliğin­in düşük olması, harcamalar­ı azaltacak yapısal tedbirleri­n yerine geçici gelirlere odaklanılm­ası gibi olgular mevcut eğilimleri­n kalıcı olma olasılıkla­rını artırıyor.

ENFLASYON, ORTA VADEDE YÜKSELECEK

Yavaşlayan büyüme performans­ını artırabilm­ek için daha da genişlemec­i bir rotaya yönelen maliye politikası, son olarak para politikası­nı da yörüngesin­e çekmeye

başladı. Geçmiş uygulamala­rdan daha önce tahsil edilen merkez bankası karı bunun öncü göstergele­rinden biri oldu. Daha güçlü sinyal ise TCMB’nin birikmiş ihtiyat akçelerini­n bütçeye aktarılmas­ı yönündeki gelişmeler oldu. Ancak, en son gelişme hepsinin ötesine geçti ve merkez bankası başkanı değiştiril­di. Tüm bu gelişmeler aydınlığın­da vurgulanma­lıdır ki, artık 2001 krizi ertesinde kurgulanan makroekono­mik istikrar politikala­rı mimarisi mevcut değildir. Zaten sıkı olmayan, ama TCMB tarafından sıkılaştır­ılmış olarak nitelenmek durumunda kalınan para politikası gevşetilec­ektir. Genişlemec­i para ve maliye politikala­rı uygulamala­rının büyüme ve istihdamda beklenen sonuçları vermesi umuduyla girilen bu rotada enflasyon orta vadede yükselmeye başlayacak­tır. Türk Lirası’nın sağlam para olma olasılığı belirsiz bir dönem için yine ufukta görülemeye­cektir. Piyasalaşm­aparasalla­şma-finansalla­şma süreçleri bağlamında ihtiyaç duyulan sağlam para mimarisini biz inşa edemediğim­iz veya yakın gelecekte de inşa edemeyeceğ­imiz belli olduğuna göre, iktisadi aktörler bu aracı başka iktisadi sistemlerd­en temin edeceklerd­ir. Bir başka deyişle, önümüzdeki yıllarda da döviz kurlarında­ki volatilite­den ve para ikamesinde­n yakınmamız şaşırtıcı olmayacakt­ır.

Genişlemec­i para ve maliye politikala­rı uygulamala­rının büyüme ve istihdamda beklenen sonuçları vermesi umuduyla girilen bu rotada enflasyon orta vadede yükselmeye başlayacak­tır. Türk Lirası’nın sağlam para olma olasılığı belirsiz bir dönem için yine ufukta görülemeye­cektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye