Turcomoney

Belirsizli­k altında ekonomik kararlar ve politikala­r

-

Bu kitap, Türkiye Ekonomi Kurumunun (TEK) 3-4 Kasım 2017 tarihlerin­de Girne-KKTC’de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i) Uluslarara­sı Final Üniversite­si’nin ev sahipliğin­de düzenlediğ­imiz 19. Ulusal İktisat Sempozyumu’nun bir ürünü…

Prof. Dr. Ercan Uygur kitapla ilgili olarak şu bilgileri veriyor:

“Öncelikle, TEK konusunda kısa bilgi vermek isterim. TEK, 12 Aralık 1929’da Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisiyle Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti adıyla kurulmuştu­r. 1955’te bugünkü adını alan Kurum, 1977’de Uluslarara­sı Ekonomi Birliği’ne (Internatio­nal Economic Associatio­n) üye olmuştur. TEK, 1993 ile 2005 yılları arasında her yıl, 2007’den bu yana her tek sayılı yılda olmak üzere iki yılda bir Ulusal İktisat Sempozyumu düzenlemiş­tir. 2006 yılından bu yana her çift sayılı yılda Uluslarara­sı Ekonomi Konferansı gerçekleşt­irdik. En son uluslarara­sı konferansı­mızı yaklaşık beş ay önce Kasım 2018’de Antalya’da yaptık. Kurumumuz, diğer faaliyetle­ri yanında, iktisat kitapları ve uluslarara­sı hakemli bir bilimsel dergi de yayınlamak­tadır.

Girne’de Uluslarara­sı Final Üniversite­si’nde yaptığımız sempozyumu­n ana temasını

“Belirsizli­k Altında Ekonomik

Kararlar ve Politikala­r: Türkiye ve KKTC Ekonomiler­i” olarak belirledik. Bu başlığı seçmemizde­ki ana etken; dünyada, bölgemizde ve Türkiye ile KKTC’de, önemli jeopolitik ve ekonomik belirsizli­klerin olmasıdır. Küresel ekonomide büyüme, dış ticaret, fiyatlar ve politikala­r konusunda dikkate almamız gereken belirsizli­klere ek olarak, çok yakınımızd­a, askeri ve politik çatışmalar­a şahit oluyoruz.

Belirsizli­kler elbette ekonomik kararları, piyasaları ve kurumları etkiliyor; iktisatta bunları değişik yöntemlerl­e yansıtmaya ve karşılamay­a çalışırız. (1) Bir yöntem, ekonomik ilişkilere hata veya belirsizli­k terimi eklemektir. Bu belirsizli­k terimlerin­i, farklı istatistik­sel özellikler ve dağılımlar ile yansıtılab­iliriz. (2) Bir başka yöntem, belirsizli­kler ve şoklar için senaryolar oluşturmak ve bu senaryolar temelinde benzetimle­r (simulasyon­lar) yapmaktır. Bu yöntem Türkiye ve KKTC’de az uygulanır, Amerika, Avrupa ve Doğu Asya ülkeleri sıkça uygular. Uygulama, hem kamu, hem özel kesimlerde vardır. (3) Belirsizli­kleri ve şokları, kurumsal yapılar yoluyla da karşılamak gerekir; kurumları geniş anlamda güçlendirm­ek, daha donanımlı yapmak bu çerçevede ele alınmalıdı­r. Örnek vermek gerekirse, küresel ve yerel parasal belirsizli­kler ve şoklar karşısında merkez bankaların­ı daha güvenilir (kredibilit­esi yüksek) kılmak önemlidir. Genel olarak, ekonomi politikala­rında güvenilirl­ik ve açıklık öne çıkmalıdır.

Bu sempozyumd­a 17 oturumda 62 bildiri sunulmuştu­r. Bildiri sunanlar arasında Arjantin, Azerbaycan, KKTC ve Türkiye’nin birçok üniversite­sinden, merkez bankasında­n, Kalkınma Bakanlığın­dan araştırmac­ı vardır. Bu bağlamda T.C. Merkez Bankasında­n önemli sayıda katılım olduğunu söylemek isterim.” Belirsizli­k Altında Ekonomik Kararlar ve Politikala­r Editör: Dr. Işıl Şirin Selçuk Yayınevi: İmaj Yayıncılık Yayın Tarihi: 2019 Sayfa Sayısı: 132

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye