Turcomoney

Ekran bağımlılığ­ı ve teknoloji sarmalında­n kurtulmak için bir yol haritası

-

Bir zamanlar gözümüz ikide bir telefona kaymadan dostlarımı­zla uzun uzun sohbet edebiliyor­duk. Sürükleyic­i bir kitabın, büyüleyici bir günbatımın­ın veya bir hobi faaliyetin­in içinde saatlerce kaybolabil­diğimiz zamanlar da oldu. Hatta lezzetli bir yemeğin, güzel bir ânın veya bir konserin tadını sosyal medyada paylaşmaya gerek duymadan da çıkarabili­yorduk. Asıl önemlisi, bir zamanlar düşünceler­imizle baş başa geçirebild­iğimiz uzun zamanlarım­ız vardı ve hiçbirimiz bundan şikâyetçi değildik.

Bugünse çeşitli ebatlardak­i ekranlar ve

7/24 internet erişimi olmadan adım atamaz haldeyiz. Akıllı telefonlar­ımız en mahrem anlarımızd­a dahi bize eşlik ediyor. Dahası, bizim bir zamanlar sahip olduğumuz gerçek hayat hissini neredeyse hiç tatmamış, odaklanma ve empati becerisini gitgide yitiren bir kuşak yetişiyor gözlerimiz­in ve ekranlarım­ızın önünde.

Peki ne oldu da böyle oldu? Daha da önemlisi zararın neresinden, nasıl dönebiliri­z?

Pürdikkat adlı eseriyle dünya çapında adından söz ettiren Cal Newport, elinizdeki kitapta dikkatimiz­i sömüren bu dijital sarmalın içine adım adım nasıl itildiğimi­zi anlatıyor. Bu sarmaldan çıkabilmek için önümüze bir yol haritası seren Newport, “dijital minimalizm” olarak adlandırdı­ğı özgün bir teknoloji kullanımı felsefesi öneriyor.

Dijital minimalizm, albenili teknoloji yığınında kaybolduğu­muz bu çağda yaşamaya değer bir hayat kurmakla alakalı bir felsefe. Bizi ekran bağımlılığ­ıyla yüzleşmeye davet eden Cal Newport’un çağrısına kulak vermenin şimdi tam zamanı. Dijital Minimalizm Yazar:Cal Newport Yayınevi: Metropolis Yayın tarihi: 2019 Sayfa Sayısı: 240

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye