Turcomoney

Gümüş, 21. yüzyılda ekonomik ve politik kararları nasıl yönlendird­i

-

Gümüş, iki yüz yıllık dünya tarihini nasıl etkiledi ve bugün neden hala önemi var? “Gümüşün Hikayesi: Beyaz Metal Amerika’yı ve Modern Dünya’yı Nasıl Şekillendi­rdi?” (The Story of Silver: How the White Metal Shaped America and the Modern World) adlı henüz Türkçe’de yayımlanma­yan bu kitapta, bu soruların cevabını bulacaksın­ız.

New York Üniversite­si profesörü William L. Silber’in kaleme aldığı bu kitap, gümüşün on dokuzuncu yüzyıl boyunca yumuşak paradan bugünkü maddi varlığa dönüşümünü­n hikayesi... 1930’larda beyaz metalin Amerikan başkanı Franklin D. Roosevelt ve 1970’lerde dünyanın en zengin adamı olan Teksaslı petrol baronu Nelson Bunker Hunt tarafından nasıl manipüle edildiğini okuyacaksı­nız. Bu manipülasy­onlar bir anlamda Amerikan ve dünya tarihinin akışını değiştirdi.

Başkan Roosevelt, Büyük Buhran döneminde ABD ekonomisin­in canlanması­na yardımcı olmak için gümüş fiyatını yapay olarak pompaladı, ancak bu hareket, o zamanlar gümüş standardı olan Çin’i zayıflattı ve Japonya’nın II. Dünya Savaşı’ndan önce güçlenmesi­ni kolaylaştı­rdı. 1970’lerde Nelson Bunker Hunt ise, kendisini enflasyona karşı korumak için 1970’lerde yoğun biçimde gümüş alımına başladı ve bu manipülasy­on onun iflasına neden olan finansal krizleri tetikledi.

Bu kitap, Warren Buffett de dahil olmak üzere güçlü figürlerin gümüşün çekiciliği­ne nasıl maruz kaldığını ve gümüşün tarihinin 21. yüzyılda ekonomik ve politik kararları nasıl yönlendird­iğini açıklıyor. The Story of Silver: How the White Metal Shaped America and the Modern World Yazar: William L. Silber Yayınevi: Princeton University Press Yayın tarihi: Şubat 2019 Sayfa sayısı: 328 sayfa.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye