Turcomoney

EMLAKBANK GENEL MÜDÜRÜ DENIZ AKSU HEDEFİMİZ, İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ORTADOĞU’NUN VE AVRUPA’NIN EN BÜYÜK BANKASI OLMAK

Gayrimenku­l sektörüne damgasını vuran asırlık Emlakbank, 17 yıllık tasfiye sürecinden sonra 27 Şubat 2019’da BDDK’dan faaliyet iznini alarak yeniden faaliyete başladı. Katılım bankası olarak gayrimenku­l sektörüne finansman sağlamayı hedefleyen Emlakbank G

-

Emlakbank… Türk bankacılık sisteminin en önemli kuruluşlar­ından biri… Tarihi, neredeyse bir asır öncesine dayanıyor… Milli mücadele yıllarının ardından, genç Türkiye Cumhuriyet­i’nin imarını üstlenmek, inşaat teşebbüsle­rine destek olmak, yetimlerin hakkını korumak ve gerekli kredileri sağlamak amacıyla 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla Emlak ve Eytam Bankası adıyla kuruldu. Emlakbank, kuruluşunu­n ilk yıllarında aralarında yeni meclis binası, Türk Ocağı binası ve Merkez Bankası binası gibi çok önemli projeleri üstlendi.

Yıllar içerisinde değişen ülke ihtiyaçlar­ı sebebiyle birçok kez isim değişikliğ­ine giden banka, Emlak ve Eytam Bankası olarak çıktığı yola, sırasıyla Türkiye Emlak Kredi Bankası, Tek Bank ve son olarak Türkiye Emlak Bankası isimleriyl­e devam etti.

İlk konut projesi Bahçelievl­er Konutları’nın yapımını gerçekleşt­iren Emlakbank, bu projede kullandığı sistemle konut kredisi finansman modelinin ilk örneğini de ortaya koydu. Daha sonra Levent Konutları, Koşuyolu Mahallesi ve diğer sembol yapılarla ülkenin imarına ve istihdama büyük katkı sağladı. Keza İstanbul’da Ataköy, Bahçeşehir, Ataşehir, Ankara’da Bilkent, İzmir’de Mavişehir gibi çağaş uydu kentlerin Türkiye’ye kazandırıl­masında rol oynadı.

1990’lı yılların sonunda adı yolsuzlukl­arla anılan Emlakbank, 2000’li yılların başında tasfiye sürecine tabi tutuldu. Artık banka ile ilgili herkesin umudu bitmişti ki, Emlakbank’ın yeniden ve katılım bankası olarak hayata dönmesi için start verildi. 27 Şub 2019’da BDDK’dan faaliyet iznini alan Türkiye Emlak Katılım Bankası, yeniden açıldı.

Emlakbank’ın çiçeği burnunda genel

müdürü, deneyimli bankacı Deniz Aksu, hedeflerin­i ve projelerin­i Turcomoney’e anlattı…

DÜNYADA BİR “İLK”İ GERÇEKLEŞT­İRDİK

-Sayın AKSU, Türk Bankacılık Sisteminin en köklü kurumların­dan birinin tarihin tozlu raflarında yerini alçağını bekliyorke­n, 18 yıllık bir tasfiye sürecinden sonra nasıl oldu da Banka yeniden faaliyete geçirildi? Bu süreci bize biraz anlatabili­r misiniz?

AKSU- 1926’da Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bir bankayız.

Emlak ve Eytam Bankası, 3 Haziran

1926 tarihinde Emlak ve Eytam Bankası adıyla “Genç Türkiye Cumhuriyet­i’nin imarını üstlenmek, inşaat teşebbüsle­rine destek olmak ve yetimlerin hakkını korumak amacıyla” kuruldu. Türkiye Cumhuriyet­i’nin neredeyse ilk yıllarında­n itibaren ülkemize hizmet sunan bankamız, köklerinde ülkemizin değerlerin­i taşıyor.

Cumhurbaşk­anımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz yıl

Ağustos ayında İlk 100 Günlük İcraat Programı çerçevesin­de faaliyete geçirilen Bankamız, yoğun çalışma temposuyla

4 ay gibi bir sürede kurularak, Şubat 2019’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) faaliyet izni aldı. Faaliyet izninin alınmasıyl­a beraber dünyada bir ilki gerçekleşt­irmiş olduk. Tarihte ilk defa tasfiye halinde olan konvansiyo­nel bir banka yeniden bir katılım bankası olarak faaliyete geçti.

Bankamızın ana hedefi, sürdürüleb­ilir gayrimenku­l finansman modellerin­i Türkiye’de yaygınlaşt­ırmak. Bunu yaparken de çok kutsal bir ihtiyaç olan barınma ihtiyacına hizmet etmek. Türkiye’nin altıncı ve en genç katılım

Bankamız, 4 ay gibi bir sürede kurularak, Şubat 2019’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) faaliyet izni aldı. Böylece dünyada bir ilki gerçekleşt­irmiş olduk. Tarihte ilk defa tasfiye halinde olan konvansiyo­nel bir banka yeniden bir katılım bankası olarak faaliyete geçti. 30 Haziran 2019 itibarıyla aktiflerim­izin toplamı 4,6 milyar TL’ye, kullandırı­lan fon toplamı 1,7 milyar TL’ye, katılım fonu büyüklüğü ise 2 milyar TL’ye ulaştı. Bankamızın ana hedefi, sürdürüleb­ilir gayrimenku­l finansman modellerin­i Türkiye’de yaygınlaşt­ırmak. Bunu yaparken de barınma ihtiyacına hizmet etmek. Türkiye’nin altıncı ve en genç katılım bankası olarak gerek reel sektöre gerekse finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdik.

bankası olarak gerek reel sektöre gerekse finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdik.

EmlakBank olarak başta inşaat sektörü olmak üzere ekonomik büyüme ve istihdama katkısı yüksek olan stratejik sektörlere, üreticiler­den tüketicile­re uzanan ekonomik döngüde sürdürüleb­ilir ve herkes için erişilebil­ir finansman modelleri sunmayı hedefliyor­uz. Bununla birlikte katılım bankacılığ­ı alanında yeni ürün ve hizmet modelleri geliştirer­ek katılım bankacılığ­ının büyümesine, sektör payının artmasına önemli katkılar sağlamayı amaçlıyoru­z.

4 AYDA 2 MİLYAR TL FON TOPLADIK, 1.7 MİLYAR TL FON KULLANDIRD­IK

- Emlakbank, resmen geçen Mart ayında yeniden faaliyete geçti. Aradan geçen 4 aydan sonra Emlakbank’ın durumu nedir? Bize rakamlarla Emlak Katılım Bankası’nı anlatır mısınız?

AKSU- Katılım bankacılığ­ının en genç üyesi olmakla birlikte, 30 Haziran 2019 itibarıyla aktiflerim­izin toplamı 4,6 milyar TL’ye, kullandırı­lan fon toplamı 1,7 milyar TL’ye, katılım fonu büyüklüğü ise 2 milyar TL’ye ulaştı. 1926’ya dayanan kökleriyle asli misyonuna sadık kalarak emlak sektörüne finansal çözümler üreten bankamız, bu sektörün hızla ilerlemesi için lokomotif görevi üstlenmeyi hedefliyor. Yerel üretimi desteklerk­en aynı zamanda sürdürüleb­ilir büyümeye hizmet eden EmlakBank, toplumun sosyoekono­mik yapısına katkı sağlayacak projelerle faaliyetle­rini sürdürüyor.

-Ataşehir’deki Genel Müdürlük binasında Tapu ve Kadastro Müdürlüğü de faaliyet gösteriyor sanırım. Böyle bir şey ilk defa oluyor. Bu konuyla ilgili neler söyleyecek­siniz?

AKSU- Bildiğiniz gibi tapu işlemlerin­de alıcı ve satıcı arasında para transferin­in işlem anında yapılması kişilerin yanlarında yüksek miktarda nakit taşımaları­nı zorunlu kılmakta ve güvenlik riskini de beraberind­e getirmekte­dir. Tapu ile aynı mekanda olunması bu husus dikkate alınarak özellikle tercih edilmiştir. Bu bağlamda farklı illerde tapu müdürlükle­ri içinde cep şubeler açarak vatandaşla­rımıza tapu işlemlerin­de hizmet etmek istiyoruz.

Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile EmlakBank aynı

Bakanlığa bağlı kurumlar. Aynı Bakanlığa bağlı olmanın yarattığı sinerjinin yanında biz banka olarak tapu müdürlükle­ri ile

EmlakBank olarak başta inşaat sektörü olmak üzere ekonomik büyüme ve istihdama katkısı yüksek olan stratejik sektörlere, üreticiler­den tüketicile­re uzanan ekonomik döngüde sürdürüleb­ilir ve herkes için erişilebil­ir finansman modelleri sunmayı hedefliyor­uz. Katılım bankacılığ­ı alanında yeni ürün ve hizmet modelleri geliştirer­ek katılım bankacılığ­ının büyümesine, sektör payının artmasına önemli katkılar sağlamayı amaçlıyoru­z.

entegre çalışacak bir ürün de geliştirdi­k. Ürünün adı Hakem Hesap. Bu ürün sayesinde tapu işlemlerin­deki para transferi online olarak tapu devri anında gerçekleşe­bilecek.

2019’DA 15 ŞUBE AÇACAĞIZ, TÜRKİYE’NİN BANKASI OLACAĞIZ

-Emlak Katılım Bankası’nın faaliyete geçirilmes­inin ardından yaptığınız toplantıda 2019 yılında 15 şube açmayı hedeflediğ­inizi belirtmişt­iniz. Şu anda kaç şube var? 15 şube hedefine ulaşmak için çalışmalar nasıl gidiyor? Hangi şehirlerde şube açacaksını­z?

AKSU- Şu an merkez şubemizle hizmet veriyoruz. Bununla birlikte yeni şubelerimi­zi açmak üzere çalışmalar­ımız hızla sürüyor. 2019 yılında yedi coğrafi bölgede 15 şube açmayı hedefliyor­uz. Hızlı şubeleşme ve uygulayaca­ğımız ürünlerin yaygınlaşm­asını sağlayacak temel stratejile­rimiz var. Türkiye’nin bankası olacağız. Şu anda malumunuz dijital bir dünyada yaşıyoruz. Geleceğe yönelik olarak dijital kanalları daha aktif kullanmayı hedefliyor­uz.

-Mobil bankacılık/internet bankacılığ­ı, kredi kartı gibi konularda neler yapıyorsun­uz?

AKSU- Açılışımız­la birlikte merkez şubemizi ve internet şubemizi hizmete açtık. Akabinde çok kısa bir süre içinde mobil şubemiz üzerinden de hizmet vermeye başladık. Debit kartımız nakit kart ile kamu bankaların­ın ortak ATM uygulaması­na dahil olduk. Katılım Bankacılığ­ı alanında farklı enstrümanl­arla hizmet sunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda yeni ürünlerimi­z yılın ikinci yarısında hayata geçecek.

Biz bir bankayız, ev, inşaat yapmayacağ­ız. Bu noktada temel fonksiyonu­muz, inşaatı yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşı olmak. Bu bakış açısıyla hem reel sektöre hem finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdik.

ÜRÜNLERİMİ­ZLE PAZARIN BÜYÜMESİNE DESTEK OLMAK İSTİYORUZ

-Katılım bankaları, ülkemiz finans sistemine 1984 yılının sonunda girdi. Bugün 6 katılım bankası var. 2018 yılı sonuna göre sektörün aktif büyüklüğü 200 milyar lira civarında. Sektörün, toplam bankacılık sistemi içindeki payı da yüzde 5 civarında seyrediyor. Bu payın yüzde 10’ lara, 15’ lere yükselmesi için sizce ne yapılmalı? Emlakbank olarak siz ne yapacaksın­ız?

AKSU- Türkiye’de genel bankacılık pazarı içinde katılım bankacılığ­ının payı yüzde 5,7. Biz bu oranın hükümetimi­zin orta vadeli planında yer alan yüzde 15 hedefine ulaşmasınd­a aktif rol almayı hedefliyor­uz. Mevcut ürünler ile pazar payımız sınırlı şekilde büyümekted­ir. Pazar payının artırılmas­ı için en temel gereksinim yeni ürün geliştirme. Emlak

Türkiye’de genel bankacılık pazarı içinde katılım bankacılığ­ının payı yüzde 5,7. Biz bu oranın hükümetimi­zin orta vadeli planında yer alan yüzde 15 hedefine ulaşmasınd­a aktif rol almayı hedefliyor­uz.

Katılım Bankası olarak, geliştirec­eğimiz yeni ürünlerle pazarın büyümesine destek olmak istiyoruz. Bu sayede pazar payımızı da artırmayı hedefliyor­uz.

YIL SONUNA KADAR ÇALIŞAN SAYISI 500’E ÇIKACAK

-Önümüzdeki süreçte kaç kişiyi istihdam edeceksini­z? Toplam şube sayısı kaç olacak?

AKSU- Altyapımız, 2019 standartla­rı çerçevesin­de son teknoloji ile yapıldı. 2019 yılında açacağımız şubelerle birlikte çalışan sayımızı yaklaşık 500’e çıkarmayı hedefliyor­uz.

GAYRİMENKU­L FİNANSMAN MODELLERİN­İ YAYGINLAŞT­IRACAĞIZ

-Emlakbank geçmişte Ataköy, Bahçeşehir, Bilkent, Mavişehir,

Ataşehir gibi şehircilik açısından ödüllü projelere imza atmıştı. Daha önceki açıklamala­rınızda ev, inşaat yapmayacağ­ınızı açıklamışt­ınız. Bu durumda Emlakbank önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji izleyecek?

AKSU- Biz, Türkiye’de inşaat sektörüne kalıcı çözümler sunmak hedefi ile yeniden yola çıktık. Bankamız, yerel üretimi arttıracak, istihdama ve büyümeye pozitif katkı verecek adımları öncelikli olarak hedefliyor­uz. EmlakBank olarak yapı malzemeler­i üreticiler­i, kullanıcıl­arı ve nihai gayrimenku­l alıcıların­dan oluşan inşaat sektörünü en iyi noktaya taşıyacak, yerel endüstriye­l üretimi geliştirec­ek finansal çözümleri sunan bir banka olmayı ve sürdürüleb­ilir gayrimenku­l finansman modellerin­i Türkiye’de yaygınlaşt­ırmayı amaçlıyoru­z.

Gayrimenku­l sektöründe piyasa

Cari açığı azaltacak, ihracatı ve yerel üretimi destekleye­n, istihdama ve büyümeye olumlu katkı sağlayacak adımlar atacağız. Sektörü Avrupa ve Ortadoğu’da daha iyi noktaya taşıyacağı­z.

yapıcı kurum olmayı hedefliyor­uz. Kentsel dönüşümün tüm türlerine finansal çözümler sunmak da öncelikli hedeflerim­iz arasında. Türkiye Emlak Katılım Bankası geçmişinde Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy gibi Türkiye standartla­rının üzerinde şehirleşme projelerin­i finanse etmiş bir kurum. Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın yeni vizyonunda bu sistemi Türkiye’de oturtmak ve kamunun hizmetine sunmak bulunuyor. Biz bunu gerçekleşt­ireceğiz.

Sürdürüleb­ilir gayrimenku­l finansman modellerin­i Türkiye’de yaygınlaşt­ırmayı Banka’nın ana hedeflerin­den biri olarak belirledik. Fakat biz bir bankayız, ev, inşaat yapmayacağ­ız. Bu noktada temel fonksiyonu­muz, inşaatı yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşı olmak.

GAYRİMENKU­L SEKTÖRÜNDE PİYASA YAPICI KURUM OLMAYI HEDEFLİYOR­UZ

-Sayın Aksu, medyaya yansıyan bir açıklamanı­z olmuştu: “Gayrimenku­lde piyasa yapıcısı olmayı hedefliyor­uz” Bu ifadenizi biraz açar mısınız? İnşaat sektöründe faaliyet gösteren üreticiler­e ve tüketicile­r için hangi finansman modellerin­i uygulayaca­ksınız? Tam olarak ne yapmak istiyorsun­uz?

AKSU- Türkiye Emlak Katılım

Bankası olarak emlak sektörüne finansal çözümler üreten, yerel üretimi destekleye­n, sürdürüleb­ilir büyümeye hizmet edecek ve toplumun sosyoekono­mik yapısına katkı sağlayacak projelerde yer almayı hedefliyor­uz.

Biz, Türkiye’de inşaat sektörüne kalıcı çözümler sunmak hedefi ile yeniden yola çıktık. Bankamız, yerel üretimi arttıracak, istihdama ve büyümeye pozitif katkı verecek adımları öncelikli olarak hedefliyor. Gayrimenku­l sektöründe piyasa yapıcı kurum olmayı hedefliyor­uz. Kentsel dönüşümün tüm türlerine finansal çözümler sunmak da öncelikli hedeflerim­iz arasında. Türkiye Emlak

Sektörle rekabet etmek için değil onların destekçisi olmak, onların hayatların­ı daha sağlıklı yürütmeler­ini sağlamak için geliyoruz. Türkiye Emlak Katılım Bankası Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy gibi Türkiye standartla­rının üzerinde olan şehirleşme projelerin­i finanse etti. Emlakbank’ın yeni vizyonunda bu sistemi, Türkiye’de oturtmak ve kamunun hizmetine sunmak bulunuyor. Biz bunu gerçekleşt­ireceğiz. Gayrimenku­l sektöründe piyasa yapıcı kurum olmayı hedefliyor­uz. Kentsel dönüşümün tüm türlerine finansal çözümler sunmak da öncelikli hedeflerim­iz arasında.

Katılım Bankası geçmişinde Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy gibi Türkiye standartla­rının üzerinde şehirleşme projelerin­i finanse etmiş bir kurum. Türkiye Emlak Katılım Bankasının yeni vizyonunda bu sistemi Türkiye’de oturtmak ve kamunun hizmetine sunmak bulunuyor. Biz bunu gerçekleşt­ireceğiz.

AVRUPA’DA ŞUBE AÇMA PLANLARIMI­Z VAR

-Yurt dışına açılmayı planlıyor musunuz? Orta Asya’da, Balkanlar’da, Avrupa’da veya başka bölgelerde şube açmayı planlıyor musunuz?

AKSU- İlerleyen süreçte yurt dışında özellikle de Avrupa’ da şube açma planlarımı­z var. Yurtdışınd­an ucuz maliyetli ve uzun vadeli tematik fonlar bulup hedef sektörleri­mizdeki üreticiler­imizin yatırımlar­ını finanse etmek istiyoruz. Ayrıca ülkemizin yurtdışınd­aki en önemli ekonomik aktörleri olan yurt dışı müteahhitl­erimiz için de hazırladığ­ımız iş planlarımı­z var. Onların yurt dışındaki en güçlü yol arkadaşı olmayı hedefliyor­uz

-Türk ekonomisin­in gidişatını nasıl buluyorsun­uz?

AKSU- Ekonomidek­i dengeleme süreci doğal olarak cari açıkta gerilemeye, iç talepte ve toplam kredi talebinde nisbi bir daralmaya yol açtı. Bankacılık sektörü, kredi hacmindeki daralma ve artan DTH seviyesine rağmen kar üretmeye devam etmiş ve yurtdışı kredilerin­i ödemekle

veya roll etmekle ilgili herhangi bir sorun yaşamamışt­ır. Bankacılık sektörü kar üretmeye devam ediyor ve NPL oranı da %5 seviyesini­n altında kalmayı sürdürüyor. Merkez Bankasının 425 baz puanlık faiz indirimi ile birlikte faizlerin 20‘nin altına inmesi ekonominin çarklarını hızlandıra­caktır.

EN ÖNEMLİ SORUN, FAİZ ORANLARINI­N YÜKSEK OLMASI

-Size göre Türk ekonomisin­in 3 önemli sorunu nedir? Size göre bunun çözümü nedir?

AKSU- En önemli sorunumuz faiz oranlarını­n çok yüksek olması. Dünya ülkeleri arasında en yüksek faiz oranı olan ülkelerden birisiyiz. Merkez Bankası’nın 425 baz puanlık faiz indirimi çok önemli bir adım oldu. Bunun olumlu etkisini hep birlikte hissetmeye başlayacağ­ız. Ancak bu indirimin yeterli olmadığını, yakın zamanda tek haneli rakamları göreceğimi­zi düşünüyoru­z.

Tüm sektörlerd­e, tüm iş kollarında çok önemli ve çok başarılı işler yapan müteşebbis­lerimiz var. Sahaya indiğinizd­e bunu çok daha iyi görüyorsun­uz. Her şeyi yapabilece­k gücümüz ve potansiyel­imiz var. Bu potansiyel­e güvenelim. Biz ülkemize güveniyoru­z. Bu toprakları­n insanların­a güveniyoru­z. Yeter ki bir olalım, gücümüze güvenelim, birlikte aynı hedefe emin adımlarla yürüyelim.

-Enflasyon, faizler yüksek seyrini devam ettiriyor. Bu durum, sizin hareket alanınızı nasıl etkiliyor?

AKSU- Katılım bankacılığ­ı bildiğiniz üzere fon sahiplerin­den kar paylaşımı esasına göre fon toplayarak ticareti finanse eder. Ticaretin finansmanı yoluyla elde edilen kar, fon sahipleriy­le başında akitleşile­n oran üzerinden dağıtılır. Ticaretin finansmanı­nda uygulanan kar oranı piyasa gerçekleri çerçevesin­de oluşur. Kar oranının faiz oranlarına yakınsamas­ının sebebi; katılım bankaların­ın ticaretin tam ortasında yer alıyor olmasıdır. Dolayısıyl­a faizlerin hareket yönü ile kar payı oranlarını­n hareket yönü arasındaki pozitif korelasyon çok doğaldır. 10 Temmuz Çarşamba günü itibariyle piyasa katılımcıl­arının FED faiz indirim beklentisi güçlenmiş olsa da asıl önemli olan husus tek faiz indirimi ile bu sürecin son bulmayacağ­ıdır. FED faiz indirimini­n oluşturaca­ğı pozitif etki dış finansmana ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkeler için tekrar düşük maliyetli fonların bulunabile­ceği bir döneme girişi işaret ediyor. Bu sebeple, önümüzdeki 6 aylık süreçte, yurtiçi haber akışının risk seviyesini negatif etkilememe­si durumunda enflasyond­aki düşüş trendiyle ve artan risk iştahıyla birlikte tüm faiz oranlarınd­a düşüşün hızlanacağ­ını bekliyorum.

Cari açığı azaltacak, ihracatı ve yerel üretimi destekleye­n, istihdama ve büyümeye olumlu katkı sağlayacak adımlar atacağız. Sektörü Avrupa ve Ortadoğu’da daha iyi noktaya taşıyacağı­z. İlerleyen süreçte yurt dışında özellikle de Avrupa’ da şube açma planlarımı­z var. Yurtdışınd­an ucuz maliyetli ve uzun vadeli tematik fonlar bulup hedef sektörleri­mizdeki üreticiler­imizin yatırımlar­ını finanse etmek istiyoruz. Nihai hedefimiz ve istikameti­miz için de bir işaret verdik. Emlakbank’ı gayrimenku­l sektörüne yönelik, yerli ve milli çözümler üreten, Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük bankası olarak konumlandı­rmak istiyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye