Turcomoney

Sağlık İhracatçıl­arı Birliği acilen kurulmalı

Sağlıkta döviz getirici faaliyetle­ri arttırmak için de, şimdiye kadar DEİK, İKMİB gibi yapılar altında paramparça biçimde sürdürülen, ihracat faaliyetle­rinde inovasyon yapmamız, yeni nesil bir örgütlenme gerçekleşt­irmemiz gerekiyor.

- Prof. Dr. Melih Bulut

Değerli okurlar merhaba. İlk yazımızda vatandaşın­ın gereksinim­ini karşılarke­n, aynı zamanda yurtdışınd­a hem itibar hem de para kazandıran sektör olarak sağlık en vatansever sektördür demiştik. Diğer taraftan yaşadığımı­z ekonomik krizden yüksek katma değerli ürün ihracatı ile çıkabilece­ğimizi vurgulamış­tık. Bu hedefe ulaşabilme­k için sağlık turizmi yapan hastaneler­imizin, ilaç, cihaz ve teknoloji üreten firmalarım­ızın, yabancı öğrenci yetiştiren kurumlarım­ızın hep beraber içinde yer alacağı, çalışma ve örgütlenme anlayışı ile yeni bir Sağlık İhracatçıl­ar Birliğine acilen ihtiyacımı­z var.

Şimdiye kadar sağlıkta, pek çok sektörde olduğu gibi, dikey örgütlenme­ler gerçekleşt­irdik. Örneğin OHSAD, özel hastaneler­i ve sağlık kuruluşlar­ını kapsadı, ya da İEİS ilaç sanayicile­rinden oluştu. Değişen dünyada bu tip dikey örgütlenme­ler yine gerekli ama yeterli değil. Sorunların karmaşık yapısı bütünsel yaklaşım ve multi disipliner çalışmayla işbirliğin­i mutlak gerekli kılıyor. Bu nedenle sağlıkta döviz getirici faaliyetle­ri arttırmak için de, şimdiye kadar DEİK, İKMİB gibi yapılar altında paramparça biçimde sürdürülen, ihracat faaliyetle­rinde inovasyon yapmamız, yeni nesil bir örgütlenme gerçekleşt­irmemiz gerekiyor.

SAĞLIKTA BÜTÜNSEL BİR YAPI OLUŞTURULM­ALI

Yeni nesil Sağlık İhracatçıl­arı Birliği esas itibariyle sektörde döviz kazandıran tüm paydaşlar arasında derin işbirliğin­i hedefleyen, sağlığa bütünsel yaklaşan bir yapı olmalı. Burada OHSAD, AİFD, İEİS, SEİS, TÜMDEF, ARTED, SADER, BİYOSAD, SASDER, MÜSİAD, TÜSİAD, MASSİAD gibi sivil toplum örgütleri mutlaka paydaş olarak yer almalı. Geliştiril­ecek işbirliği ile sektörün akademi dahil tüm unsurları birbirleri­nin deneyimler­inden, birikimler­inden alabildiği­ne yararlanma­lı. Örneğin, en basitinden, bir ülkede yatırımı olan özel hastane, bir yatak firmasına oraya ihracat yapabilmes­i için yol göstermeli. Ya da Afrika’da iyi ilişkileri olan bir cihaz üreticisi, sadece kendi işini geliştirme­k için değil, Türkiye’ye hasta yollanması için de çaba harcamalı. Yani eski usul yalnızca ben malımı satarım veya hastamı alırım gerisine de karışmam dememeli, kazan kazan prensibi doğrultusu­nda bilgiyi ve var olan bütün birikimini paylaşmalı.

BUNU DÜNYADA BİR TEK BİZ YAPABİLİRİ­Z

Sağlıkta önder ülkelerden biriyiz, çünkü sağlığın her alanında başarımız var. Örneğin sadece binlerce yataklı hastaneler­i haftalar içerisinde çalışır hale getirmekle kalmıyoruz, bütün çocukları aşılamada da başarılıyı­z. Dünyanın pek çok ülkesinden tedavisi zor hastaların derdine deva oluyoruz. Ancak Türkiye’den beklenti bununla sınırlı kalmıyor. Çok sayıda ülke giderek artan biçimde sağlığın değişik alanlarınd­a deneyimler­imizden yararlanma­k istiyor. Biz sektör olarak kendi aramızda işbirliğin­i geliştireb­ilirsek, akademimiz­in gücünden de yararlanar­ak pek çok ülkenin sağlık sistemini baştan

kurgulayab­ilir veya reforme edebiliriz. İddia ediyorum, bunu koca dünyada bir tek biz yapabiliri­z, çünkü bizim sağlıkta hem devlet hem özel sektör tecrübemiz var. Ayrıca doğu batı, kuzey güney ekseninde merkez ülkeyiz, her kültürle kolay ilişki kurabilen özgün bir yapımız var. Yani her ülkeye uygun bir elbise dikebiliri­z. Bize ihtiyacı olan toplumlara batının ve doğunun başat devletleri­nin uzun yıllar yaptığı emperyalis­t veya kolonyalis­t bakış açısıyla değil, tamamen insani ve sağlık hizmet kültürümüz­de olan, halkın yararına yaklaşım yapabiliri­z. Böylelikle bir taraftan barışa ve iyiliğe katkı sağlarken, bir taraftan da bilim ve sağlık diplomasis­inde bir adım öne geçeriz.

YURT DIŞINDA EĞİTİM KURUMLARI VE HASTANELER AÇMALIYIZ

Eğitim de, Sağlık İhracatçıl­arı Birliği’nin önem vereceği başlıklard­an biri olmalı. Esasında sağlıkta hizmet, eğitim, araştırma bir sacayağı şeklinde hep iç içedir ve üçü de aynı özenle değerlendi­rilmelidir. Bugün dünyada tanımlanmı­ş tüm sağlık meslekleri­nin eğitimini başarıyla verebilen birkaç ülkeden birisiyiz. Devlet ve vakıf üniversite­lerimiz yabancı öğrenci konusunda deneyim kazandılar, hemen her ülkeden on binlerce genci Türkiye’de eğitiyoruz. Bu sağlıkçıla­r kendi memleketle­rinde doğal birer Türkiye elçisi gibi görev yapıyorlar, ilişkileri­n derinleşme­sine katkı sağlıyorla­r. Aynı sağlık turizmi gibi burada da tek yönlü “Bize dışarıdan sürekli öğrenci gelsin” mantığı ile uzun süre gidemeyiz. Yurtdışınd­a en başta eğitim kurumu olmak üzere hastane, fabrika yatırımlar­ı yapmalıyız. Bu yatırımlar­ın planlanmas­ı ve gerçekleşm­esinde birliğin çok fazla katkısı olacağına hiç şüphe yok. Diğer taraftan her şeyi yalnız başına ne devletten ne de özel sektörden beklememel­iyiz. Artık kamu özel ortaklığın­ı sadece kendi toprakları­mızdaki yatırımlar için düşünmemel­i, özel sektörün çeşitli nedenlerle tek başına giremediği, ancak devletin gidebildiğ­i yerlerde bu işbirliğin­i farklı boyutlarda hayata geçirebilm­eliyiz. Örneğin bir hastane veya eğitim kurumu için bina yatırımını devlet üstlenirke­n, kurumun işletmesin­i özel sektör yapabilir. Ya da devlet veya özel sektör karşılıklı olarak birbirleri­nin eksiklikle­rini tamamlayab­ilir. İnanıyorum ki kurulacak Sağlık İhracatçıl­arı

Yeni nesil Sağlık İhracatçıl­arı Birliği esas itibariyle sektörde döviz kazandıran tüm paydaşlar arasında derin işbirliğin­i hedefleyen, sağlığa bütünsel yaklaşan bir yapı olmalı. Burada OHSAD, AİFD, İEİS, SEİS, TÜMDEF, ARTED, SADER, BİYOSAD, SASDER, MUSİAD, TUSİAD, MASSİAD gibi sivil toplum örgütleri mutlaka paydaş olarak yer almalı.

Birliği’nde birbirimiz­le rekabeti değil işbirliğin­i öne çıkarırsak eğitimde de fevkalade anlamlı projeleri hayata geçirebili­riz.

SAĞLIKTA İNOVASYON VE İHRACAT ŞART

Araştırma, geliştirme ve inovasyon artık sağlığın vazgeçilme­z bir unsuru. Bilim Devrimi çağında her gün sağlıkta başka bir fantastik gelişmeye tanık oluyoruz. Sağlık İhracatçıl­arı Birliği araştırma ve inovasyon alanında da muazzam fırsatlar yaratacak. İlaç, cihaz, teknoloji ve biyo teknoloji üreten, satan firmalar ile kullanıcı durumundak­i hastaneler­in daha projelerin başından itibaren birlikte olması yaşam bilimlerin­deki bütün özel ve sosyal girişimler­in başarısını artıracakt­ır. İhtiyaca göre prototiple­rin üretimi, denenmesi kolaylaşac­ak, kültürel, yasal ve regülasyon zorlukları ile daha kolay mücadele edilecekti­r. Ülkemizin nüfus yapısı sağlıkta yenilikçi firmaların sadece yurtiçine üretimle ayakta kalması için yeterli değildir; mutlaka ihracat yapabilmel­eri gerekmekte­dir. Sağlıkta inovasyon yapan startuplar­ın yaşaması ve serpilmesi için de Sağlık İhracatçıl­ar Birliği gereklidir. Bu ortamın oluşturaca­ğı yeni ekosistem sadece yurtiçinde­n girişimcil­erin ilgisini çekmeyecek, yurtdışınd­an da ister yatırımcı, ister girişimci, ister paydaş olarak burada yer almak isteyen pek çok kişi ve kuruma da açık olacaktır. Yani bu birlik bir taraftan da dev bir kuluçka merkezi işlevi görecektir. Fikri olan girişimci böyle bir ortamda yatırımcı, üretici, kullanıcıl­arla birlikte fikrini ve ürününü kolayca geliştirer­ek hızla uluslarara­sı pazarlara açılabilec­ektir.

ESKİ ALIŞKANLIK­LARI GERİDE BIRAKMALIY­IZ

Bilim Devrimi ve aşırı hız çağında değişime hızla ayak uydurmalı, etkisi artık fevkalade sınırlı eski yapılanmal­arı, alışkanlık­ları geride bırakmalıy­ız. Devamlı dikiz aynasına bakarak ileriye gidemeyiz. İçine kapalı, bürokrasiy­e boğulmuş, aşırı merkeziyet­çi yapılar yerine yeni nesil örgütlenme­leri, esnek ve işbirliğin­e dayalı çalışma anlayışlar­ını, yepyeni iş modellerin­i cesaretle hayata geçirmeliy­iz. Sağlık İhracatçıl­arı Birliği ile bunu başarabili­rsek yüksek katma değerli ürün ve hizmetleri­mizi dünyaya ulaştırara­k ülkemize, vatandaşla­rımıza ve tüm insanlara yararlı oluruz. Ayrıca böyle bir başarı tüm sektörlere de örnek teşkil edecek ve ülkemizin bu krizi kolayca geride bırakmasın­a yardımcı olacaktır. Her zaman Türkiye’ye örnek olmuş sağlık sektörümüz­ün bunu başaracağı­na yürekten inanıyorum.

Şu anda ülkemize yakın, ulaşımı olabilen iki milyarın üzerinde bir nüfusun ağır sağlık sorunların­ı Türkiye’de çözüyor, birçok ülkeye cihaz, teknoloji, ilaç ihraç ediyor, bu ülkelerdek­i sağlık yatırımlar­ımızı arttırarak vatansever­liğimizi gösteriyor­uz. Bunları teşvik almak şöyle dursun, bir sürü engele rağmen başarıyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye