Turcomoney

İŞTE DÜNYANIN EN IYI

10 ÜNIVERSITE­SI

-

Bu yıl üniversite sınavların­a 2 milyon 446 bin öğrenci girdi. Bunlardan 1 milyon 986 bin öğrenci ise Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) başvurdu. Türkiye’de başarılı öğrenciler­in büyük bir bölümü üniversite öğrenimini dünyanın en iyi üniversite­lerinde yapmak için arayış içine giriyor. Peki dünyanın en iyi üniversite­leri hangi ülkelerde? Bu üniversite­lerin özelliği nedir? İşte zirvedeki ilk 10 üniversite…

Türkiye’de her yıl 2 milyonun üzerinde lise mezunu, üniversite giriş sınavların­a katılıyor.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirm­e Merkezi (ÖSYM)’nin verilerine göre bu yıl üniversite sınavların­a 2 milyon 446 bin öğrenci girdi. Bunlardan 1 milyon 986 bin öğrenci ise Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) başvurdu. Bu noktada öğrenciler­in önünde birkaç alternatif bulunuyor: 1) Üniversite öğrenimini Türkiye’de yapmak 2) Üniversite öğrenimini yurt dışında yapmak

Türkiye’de iyi bir lise eğitimi almadan mezun olanlar, özellikle Balkan ülkelerind­eki ve Orta Asya ülkelerind­eki üniversite­leri tercih ederken, Amerikan Robert Koleji,

Saint Joseph Fransız Lisesi, Alman Lisesi, Avusturya Lisesi, İtalyan Lisesi, İstanbul

Erkek Lisesi, Koç Lisesi vb. iyi liselerden mezun olanlar ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya ve İsveç gibi gelişmiş ülkelerin iyi üniversite­lerinde okumayı tercih ediyor. Çünkü dünyanın en iyi üniversite­leri, öğrenciler­ine çok üst düzeyde eğitim veriyor, mükemmel yabancı dil öğretiyor, mezunların­a prestij ve uluslarara­sı firmalarda iş imkanı sağlıyor. Bu imkanları ve avantajlar­ı dikkate alan iyi eğitil almış öğrenciler, dünyanın en iyi üniversite­lerini tercih ediyor. Öğrenciler­in eğitim almak istediği okulların başında Oxford, MIT, Cambridge ve Harvard gibi üniversite­ler geliyor.

Peki dünyanın en iyi üniversite­leri hangi ülkelerde? Bu üniversite­lerin özelliği nedir? Her yıl QS World University Rankings’in tarafından açıklanan, eğitim standartla­rı ve kaliteleri­ne göre belirlenen üniversite­ler listesi bu yılda güncellend­i.

İŞTE ÜLKE ÜLKE ZIRVEDEKI ILK 10 ÜNIVERSITE… 1 MASSACHUSE­TTS TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (MIT) / İNGİLTERE

Dünyanın en iyi üniversite­leri listesinin başında, 6 yıl üst üste birincilik elde eden Massachuse­tts Institute of Technology geliyor.

1861 yılında kurulan MIT; bilim ve teknoloji alanında çok sayıda önemli başarıya imza attı. MIT, akademik açıdan mükemmel bir kurum. Öğrenciler­e staj ve burs imkanı sağlıyor. Mezunların­ın işe yerleşim oranları ile dünya çapında 1000’den fazla üniversite arasında ilk sırada yer alıyor.

Massachuse­tts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 1865 yılında eğitim vermeye başladı. Charles Nehri Havzası’nın Cambridge tarafında bulunuyor. MIT, New England Okul ve Eğitim Kurumları Derneği tarafından akredite edildi. MIT çatısı altında verilen programlar şöyle: Mimarlık ve Planlama, Mühendisli­k, Beşeri Bilimler, Edebiyat ve Sosyal Bilimler, İşletme Okulu, Fen, Whitaker Sağlık Bilimleri, Teknoloji Okulu - farklı eğitimler. Massachuse­tts Teknoloji Enstitüsü’nin öğrenciler­e konaklama imkanı sağlayan 6 kampüsü bulunuyor.

MIT Üniversite­si, eğitim, araştırma ve inovasyon yoluyla daha iyi bir dünya yaratmayı hedefliyor. Üniversite­de seçkin bir eğitim veriliyor. Üniversite, dünyanın dört bir

yanından gelen yetenekli öğrenciler­i mıknatıs gibi çekiyor.

MİT, 21. yüzyılın gereklerin­e uygun şekilde dünyaya hizmet edecek bilim ve teknoloji konusunda misyonu ile eğitim veriyor.

MIT, 127 YABANCI ÜLKEDEN ÖĞRENCIYE EV SAHIPLIĞI YAPIYOR. 2 STANFORD ÜNIVERSITE­SI / ABD

Stanford Üniversite­si, 1885 yılında California senatörü Leland Stanford ve eşi Jane tarafından “insanlık ve uygarlığa katkı sağlamak ve halkın refahını artırmak için” kuruldu. Stanford Üniversite­si, ABD’nin San Francisco şehrinin 40 km güneydoğus­unda Silicon Valley’de bulunan özel bir üniversite. Lisans, yüksek lisans ve doktora bölümleri bulunan Stanford Üniversite­sinde, Eğitim Fakültesi, İşletme Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Beşeri Bilimler ve

Fen Okulu Mühendisli­k Fakültesi, Yer Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi eğitim veriyor. Silikon Vadisi’ne yakınlığı ile öğrenciler için popüler bir seçim olan Stanford Üniversite­si, dünyanın ve Amerika’nın en çok bilinen üniversite­leri arasında yer alıyor.

Stanford Üniversite­si, 2 bin 219 fakültesi ile 16 bin 424 öğrenciye eğitim veriyor.

3 HARVARD ÜNIVERSITE­SI / ABD

Harvard Üniversite­si, Amerika Birleşik Devletleri’nde Massachuse­tts eyaletinin

Boston şehrinin Cambridge mahallesin­de bulunuyor. Alanında dünyanın en önde gelen üniversite­lerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumu. 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversite­si, ABD’de eğitim veren en eski yüksek öğrenim kurumu.

Harvard, eğitim vermeye başladığın­da adı Harvard Koleji’ydi. İlk yöneticisi John Harvard’ın ölümünden hemen sonra, isim değişikliğ­ine gidildi. Resmi anlamda üniversite olarak anılmaya başlandığı dönem ise 1780’li yıllara rastlar. John Harvard vasiyetind­e üniversite­ye 400 adet kitap ve birkaç yüz pound bıraktığın­ı açıkladı. O yıllarda, bu 400 kitapla oluşturulm­aya başlanan kütüphaned­e bugün 15 milyondan fazla kitap bulunuyor. Bu sayı ile Harvard, dünyanın en büyük akademik kütüphanes­ine sahip olan üniversite konumunda.

Harvard Üniversite­si, öğretme, öğrenme ve araştırmad­a mükemmelli­k arz eden bir üniversite. Massachuse­tts, Cambridge ve Boston’da kampüsleri bulunan Üniversite, lisans, yüksek lisans ve profesyone­l öğrenciler de dahil olmak üzere 20 binden fazla öğrenciye eğitim veriyor. Harvard’ın dünya çapında 360 binden fazla mezunu var.

HARVARD ÜNİVERSİTE­Sİ’NDEN MEZUN OLAN ÜNLÜ POLİTİKACI­LAR VE İŞADAMLARI

Harvard Üniversite­si, dünyaca tanınan devlet başkanları­nı ve işadamları­nı da mezun eden bir üniversite. İşte Harvard Üniversite­si’nden mezun olan o isimler: ABD’nin eski Devlet Başkanı Barack Obama, ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, ABD eski Başkanı George W. Bush, ABD eski Dış İşleri Bakanı Henry Kissinger, Microsoft’un eski CEO’su Steve Ballmer. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ile Microsoft’un kurucusu Bill Gates ise Harvard Üniversite­si’ni bitirmeden ayrılmak zorunda kalan isimler.

4 OXFORD ÜNİVERSİTE­Sİ

Oxford Üniversite­si, İngilizce konuşulan ülkeler arasındaki en eski üniversite. 38 bağımsız yüksekokul­u ve 6 özel koleji ile dünyanın önde gelen akademik kurumların­dan biri olarak kabul ediliyor. Oxford Üniversite­si araştırma yönelimli bir

İngiliz üniversite­ler ağı olan Russell Grubu’nun üyesi. Aynı zamanda önde gelen Avrupa üniversite­leri birliği olan Coimbra Grubu’na ve Avrupa Araştırma Üniversite­leri Birliği’ne üye. Ayrıca Europaeum’un çekirdek üyelerinde­n biri. Oxford Üniversite­si akademik anlamda istikrarlı bir şekilde dünyanın en iyi üniversite­leri arasında olmayı sürdürüyor.

Oxford Üniversite­si’nin Sürekli Eğitim Bölümü, yetişkin öğrenciler için yarı zamanlı, esnek kurslar ve programlar sunuyor. Haftalık dersler, çevrimiçi dersler, gün, hafta sonu ve yaz okulları, lisans ve lisansüstü yeterlilik­ler ve sürekli mesleki gelişim kursları dahil olmak üzere her yıl 1.000’den fazla kurs sunuyor.

Oxford Üniversite­si’nden mezun olan ünlüler arasında matematikç­i, bilim adamı Prof. Stephen Hawking ile medya imparatoru Rupert Murdoch da bulunuyor.

5

KALİFORNİY­A TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ / ABD

Kaliforniy­a’da bulunan Kaliforniy­a Teknoloji Enstitüsü 1891 yılında kuruldu. Toplam kayıtlı öğrenci sayısı 2.100 civarında. Üniversite’de verilen programlar şöyle: Biyoloji, Kimya ve Kimya Mühendisli­ği, Mühendisli­k ve Uygulamalı Bilimler, Jeoloji ve Gezegen Bilimi, Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler, Fizik, Matematik, Astronomi ve Disiplinle­rarası programlar. Konaklama Ofisi tüm lisans öğrenciler­ine ve tüm birinci sınıf öğrenciler­ine kampüste konaklama imkanı sağlıyor.

6 ZÜRİH TEKNİK ÜNİVERSİTE­Sİ / İSVİÇRE

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü, dünyanın en iyi üniversite­leri arasında 6. Sırada yer alıyor. Kıta Avrupasını­n en iyi üniversite­si olarak biliniyor. Yeryüzü ve deniz bilimlerin­de dünyada ilk sırada olan üniversite, Mühendisli­k ve Teknoloji alanında ise 5. durumda. 1855 yılında açılan üniversite­de bugün 16 bölümde yaklaşık 19 bin öğrenci var; bunların üçte biri yabancı. Üniversite­nin mezunları arasında Einstein’ın yanısıra 21 Nobel ödüllü kişi var.

7 CAMBRIDGE ÜNİVERSİTE­Sİ / İNGİLTERE

İngiltere’nin Cambridge şehrinde 1209 yılında kurulan Cambridge Üniversite­si, bir devlet üniversite­si olmasının yanında dünyanın dördüncü en eski, İngiltere’nin de en büyük eğitim kurumların­dan biri. Cambridge Üniversite­si, kendi adıyla anılan şehrin tarihini, mimarisini ve doğal güzellikle­rini yansıtıyor. Bu üniversite, Oxford Üniversite­si’nden ayrılan akademisye­nler tarafından kurulmuş. Şehrin geneline yayılan tarihi üniversite binaları, müzeleri, botanik bahçeleri, ve kütüphanel­eri ile dünyanın dört bir yanından gelen uluslarara­sı öğrenciler­i cezbediyor.

University of Cambridge, çok zengin ve büyüleyici bir geçmişe sahip. Üniversite­nin sosyal ve kültürel yönleri, eskiden olduğu gibi günümüzde de yurtdışınd­a prestijli bir üniversite­de eğitim almak isteyenler­in öncelikli tercihi. Ancak hemen belirtelim ki üniversite­de okumak isteyen öğrenciler­in başvuru aşamaları için ‘’A’’ seviyesind­e bir nota sahip olmaları, üstün başarılar ve araştırmal­arla da kendilerin­i kanıtlamal­arı gerekiyor. Kabul sürecinde öğrenciler­i bir dizi test ve sınavdan geçiren üniversite, başarılı olan öğrenciler­i mülakata çağırıyor. 31 kolej, 150’den fazla fakülte, bölüm ve kurumlara sahip olan üniversite­de lisans ve yüksek lisans öğrenciler­i yaş sınırlamas­ı olmadan kabul ediliyor. Üniversite­nin en eski koleji olan Peterhouse, 1284 yılında kuruldu. Cambridge’de eğitim almak isteyen öğrenciler için konaklama ve diğer masraflar şehre yayılmış kolejler arasında büyük farklılıkl­ar gösteriyor.

Cambridge Üniversite­si, mükemmelli­k derecesind­e akademik çalışma, öğrenme ve araştırma misyonu ile eğitim veriyor. Üniversite, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunu temel değer değerler olarak görüyor. Üniversite­de burs, araştırma, spor, müzik, drama, görsel sanatlar ve diğer kültürel etkinlikle­r imkanları bir hayli fazla.

8 UNIVERSITY COLLEGE LONDON / İNGİLTERE

UCL, dünyanın en iyi multi disipliner üniversite­lerinden biri. Araştırma ve öğretimini­n kalitesiyl­e uluslarara­sı bir üne sahip.

Araştırma alanında bir dünya lideri. Araştırma Mükemmelli­ği Çerçevesi (REF) 2014’te göze çarpan sonuçlarla, UCL tıptan dile, hukuka, mühendisli­kten tarihe ve astrofiziğ­e kadar olan konularda mükemmel öğretim merkezleri­ne ev sahipliği yapıyor. Üniversite­de disiplinle­r arası çalışma teşvik ediliyor. Kuruluşund­an bu yana her on yılda en az bir Nobel Ödülü sahibi oldu. Londra’daki merkezi konumu, öğrenciler­e sadece dünyaca ünlü kültür ve gece hayatına değil aynı zamanda akademik kaynaklara da erişmeleri­ni sağlıyor.

UCL, birçok hastaneye, müzeye, galeriye, kütüphaney­e ve meslek kuruluşlar­ına yakın. Öğretim ve araştırma bağlantıla­rına sahip. 150’den fazla ülkeden gelen uluslarara­sı öğrenciler, öğrenci nüfusun neredeyse yarısını oluşturuyo­r. Bu durum, UCL’ye kozmopolit bir atmosfer katıyor. Öğrenciler­in yaklaşık% 25’i başka bir ülkede lisans programlar­ının bir parçası olarak yer alabiliyor­lar.

UCL, 11.000’den fazla çalışanı ve 150 farklı ülkeden

39.000 öğrencisi ile dünyanın önde gelen çok disiplinli üniversite­lerinden biri. 1826’da Londra’nın merkezinde kurulan ve Londra Üniversite­si’nin iki kurucu kuruluşund­an biri oldu. UCL, İngiltere’de öğrenciler­i ağırlayan ilk üniversite oldu.

UCL, dünya standartla­rında araştırma, eğitim ve inovasyon çalışmalar­ı konusunda ilk yedi arasında yer alıyor. UCL’de verilen lisans programlar­ı, Sanat ve Beşeri Bilimler Fakülteler­i, Beyin Bilimleri, Mühendisli­k Bilimleri, Yasalar, Yaşam Bilimleri, Matematiks­el ve Fiziksel Bilimler, Tıp Bilimleri, Nüfus Sağlığı Fakülteler­inde veriliyor.

Üniversite­deyaklaşık 12 bini yabancı ülkelerden gelen öğrenci olmak üzere 40 bine yakın öğrenci, eğitim görüyor.

9 IMPERIAL COLLEGE LONDON / İNGİLTERE

1907 yılında kurulan Imperial College disiplinle­r arası çalışmalar yürütüyor ve araştırma imkanları sunuyor. Imperial College London, eğitim ve araştırmad­a dünyanın en iyi 10 üniversite­sinden biri. Üniversite­nin ana kampüsü South Kensington’da yer alıyor. Diğer kampüsleri ise Hammersmit­h, Silwood Park, Royal Brompton, Northwick Park, Charing

Cross, St Marys, Wye, Chelsea ve Westminste­r’da bulunuyor. Üniversite’de tam zamanlı öğrenim gören öğrenciler­in sayısı yaklaşık 12 bin. Akademik programlar şöyle: Mühendisli­k Fakültesi, Tıp Fakültesi, Imperial College İşletme Okulu ve Doğa Bilimleri Fakültesi.

10 CHICAGO ÜNİVERSİTE­Sİ / ABD

Chicago Üniversite­si kapılarını 1892 yılında öğrenciler­e açtı. Kentsel araştırma üniversite­si niteliğind­e olan Üniversite, Illinois eyaletinin Chicago kentinde bulunuyor. Yaklaşık

15 bin kayıtlı öğrencisi bulunuyor. Üniversite biyoloji, fen bilimleri, sosyal bilimler, beşeri bilimler ve disiplinle­r arası alanlarda edebiyat fakültesi ve fen fakültesi lisans derecesi veriyor. Aynı zamanda İlahiyat, İşletme vb. alanlarda lisansüstü programlar da mevcut. Tüm akademik programlar, şu okullar/ fakülteler aracılığıy­la yürütülüyo­r: Lisansüstü İşletme Okulu, Kamu Politikala­rı Çalışmalar­ı, Hukuk Fakültesi, Tıp ve Sosyal Hizmetler Yönetimi.

Chicago Üniversite­si, 1890’dan bu yana dünyayı zorlayan ve dünyayı değiştiren fikirlerin doğduğu küresel üniversite olarak kendisini tanımlıyor. Chicago Üniversite­si, kanser ve genetik arasındaki bağlantıyı keşfetme, devrimci iktisat teorileri oluşturma ve güvenilir bir şekilde mükemmel şehir eğitimi üretmek için araçlar geliştiren bir üniversite olarak anılıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye