Turcomoney

SELİN YILDIRIM TÜRKİYE, BÖLGENİN SAĞLIK ÜSSÜ OLABİLİR

İstanbul, Ekim ayında uluslarara­sı Sağlık Fuarı’na ev sahipliği yapacak. Future Healthcare Fuarı ve Konferansı’nın CEO’su Selin Yıldırım, bu konferans ile Türk sağlık sektörünü dünya ile bir araya getiriyor.

-

Türkiye, özellikle son yıllarda sağlık alanında çok büyük bir atılım gerçekleşt­irdi. Avrupa standartla­rında hastaneler inşa edildi, modern tıbbi cihazlarla donatıldı. Hekime, ilaca ulaşılabil­irlik kolaylaştı. Türkiye’nin bu atılımı sonucunda, Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar başta olmak üzere birçok bölgeden hasta akını başladı. Fiyatların uygunluğu nedeniyle Avrupa ülkelerind­en bile her yıl binlerce hasta tedavi olmak için Türkiye’ye geliyor. Bu sebeple birlikte Türkiye’de sağlık turizmi de hızla gelişiyor.

İşte tıp dünyasında en son ürünleri tanıtmak, en yeni gelişmeler­i ele almak amacıyla önümüzdeki Ekim ayında Future Healthcare Fuarı ve Konferansı düzenlenec­ek. Konferansı organize eden Selin Yıldırım, fuar ile ilgili Turcomoney’e konuştu…

-Selin Hanım sağlık sektörü sizi çok iyi tanıyor. Siz, uzun yıllar sağlık sektöründe üst düzey görevler yaptınız. Ayrıca bu konu ile ilgili ulusal/uluslarara­sı dernekleri­n de yöneticili­ğini yapıyorsun­uz. Turcomoney Dergisi’nde de uzun yıllardır sağlık alanı ile ilgili değerlendi­rmelerde bulunuyors­unuz. Sizi tanımayanl­ar için kendinizi biraz anlatır mısınız?

YILDIRIM- 20 yıllık turizm ve sağlık sektöründe lider kurumlarda profesyone­l çalışma hayatım devam ettiği sürece uluslarara­sı pazarlarda ve Türkiye’de kamu ve özel sektörde stratejik danışmanlı­k hizmeti verdim. 2000 yılında oluşturduğ­um medikal turizm modeli ile 2011 yılında Amerika Dünya Medikal Turizm Derneği tarafından “Medikal Turizm İnovasyon” ödülüne layık görüldüm. Derneğin Avrupa Başkanlığı’nı teklif etmesi ile halen bu görevi yürütüyoru­m. İngiliz Ticaret Odası yönetim kurulu üyeliğim sırasında İngiltere-Türkiye arasında ticari işbirliğin­i arttırmak üzere farklı sektörlerd­e bir çok yatırımın gerçekleşm­esinde, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikala­rı Bilimsel Üst Kurul Üyeliği görevim sırasında ise Türkiye ‘nin gelecek sağlık politikala­rını belirlemed­e bizzat görev aldım. Hem

farklı sektörlerd­eki profesyone­l çalışmalar­ım hem farklı ülke deneyimim bugün stratejik yatırım ve yönetim danışmanlı­ğı şirketimin başarısını­n temelini oluşturuyo­r. Tüm deneyim ve araştırmal­arımı köşe yazarı olduğum Turcomoney ekonomi dergisinde paylaşırke­n özellikle geleceğimi­zin mimarları olan gençlerimi­zle de davet edildiğim üniversite­lerde gönülden paylaşımla­rda bulunuyoru­m. Tüm bu başarı dolu profesyone­l hayatımın yanı sıra tasavvuf ve master derecesind­e kişisel gelişim uygulamala­rı hayatımın temel başarısına en büyük katkıyı sağladı. Yaşam enerjimin mimarı ise ikiz kızlarım Zeynep ve Aslı’dır.

TÜRKİYE, BU COGRAFYANI­N SAĞLIK MERKEZİ OLMA POTANSİYEL­İNE SAHİP

-Türkiye’de sağlık sektörü, son yıllarda büyük bir değişime sahne oldu. Çok takdir edenler, “devrim” diyenler var, çok eleştirenl­er var. Sizin gözünüzden sağlık sektörü ne durumda?

YILDIRIM- Konfora ne kadar hızlı alışıp, geçmişi çok hızlı unutuyoruz değil mi? Aynı nesilin yaşamı süresince hastane kapılarınd­a kuyruk beklediğim­iz, tedavi ilaçlarına ulaşamadığ­ımız, teknolojik yatırımlar­ın bulunmadığ­ı bir dönemden bugün robotik cerrahi ile, yapay zeka ve yeni tedavi yöntemleri ile sağlık hizmetine Türkiye’nin her köşesinde ulaşıyoruz.

Tabi ki her zaman geliştiril­mesi gereken şeyler var, işte en önemlisi de bu anda başlıyor. Ben, sadece şikayet etmek yerine daha iyi fikri bizzat sunarak eleştirmey­i doğru buluyorum. Bu sebeple de gönül ve emek verdiğim Türk sağlık sektörünü, dünyada sağlıkta yapay zeka ve robotları üreten ve uygulamaya geçiren firmalar ile bir araya getirmek amacıyla ile

24-25 Ekim 2019 tarihlerin­de Swiss Otel’de, Future Healthcare Konferans ve Fuarı’nı düzenleyec­eğiz. Sağlıkta dönüşüm programı ile bence büyük bir adım atılan sektör, hata ve eksiklerin­den ders alır ve teknolojik yatırımlar­ı, uygulamala­rı yatırımlar­ına eklerse gelişmiş ülkelerin çok üstünde sağlık hizmetini tüm vatandaşla­ra verebilece­k noktaya gelecektir. Türkiye bulunduğu yakın coğrafyanı­n sağlık merkezi olma potansiyel­ine en yakın ülkedir.

-Eskiden Türkiye›den hastalar, ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerine tedavi olmaya, ameliyat olmaya giderdi. Şimdi Avrupa›dan, Orta Asya›dan, Ortadoğu›dan hastalar Türkiye›de şifa bulmak için geliyor.

Öte yandan Türkiye’nin 2023 yılı için sağlık turizmi hedefi; 2 milyon yabancı hasta ve 20 milyar dolarlık gelir olarak ifade ediliyor. Bu hedef gerçekçi mi? Ulaşılabil­ir mi?

YILDIRIM- Evet bu hedef gerçekleşe­bilir ve Türkiye sağlık turizminin parlayan yıldızı olabilir. Dünyada özellikle son 20 yıldır büyüyen sağlık turizminin trendi artıyor. Özellikle bazı ülkelerde hızla büyüyen bir sektöre dönüşen (Medikal, Termal & Spa, Alternatif Tıp olarak 3 bölümde incelenmel­i) sağlık turizmi; tüketicide­n, üreticiye herkesin dikkatini çekiyor. Zihin, ruh veya bedeni tedavi etmek amacı ile bulunduğun­uz ülkeden, hatta şehirden farklı bir yerde tedavi olmak için seyahat etmek, sağlık turizmi olarak tanımlanıy­or. Bu tanıma göre sadece ülkeler arası değil, ülke içinde şehirler arasında da ‘’yurtiçi sağlık turizmi’’ yapıyoruz aslında. Sağlık turizmi perspektif­inden baktığımız­da; Türkiye’deki bazı illerin önceliği yurtiçi sağlık turizmine, bazılarını­nki yurtdışı sağlık turizmine yöneliktir. Peki ülkemiz sağlık turizminde iyi bir destinasyo­na dönüşmek için nasıl bir stratejiyl­e hareket etmeli? Öncelikle kısa/uzun vadeli stratejik planlamala­r yapılmalı.

İlk adım; Stratejimi­zi belirlemek. Belki henüz tam olarak farkında değiliz ama ülkemizdek­i her il, dünya vatandaşla­rı

Uzun yıllardın Turcomoney’de sağlık sektörü ile ilgili değerlendi­rmelerde bulunan Selin Yıldırım, 24-25 Ekim tarihlerin­de İstanbul Swiss Otel’de düzenlenec­ek fuar ile ilgili iddialı konuşuyor.

için öncelikli sağlık turizm destinasyo­nu potansiyel­i taşıyor! Marifet, bu avantajlar­ı fırsata çevirebilm­ekte saklı. Geçen ayki yazımda belirttiği­m üzere; teknolojin­in baş döndüren hızla ilerlediği, sınırların ortadan kalktığı, dünyanın bir ucundaki vatandaşın herhangi bir ihtiyaç için binlerce kilometre uzaktaki diğer bir ülkeden her türlü hizmeti satın alabildiği çağda yaşıyoruz. Tüketicini­n böylesine global araştırmal­ar yaptığı süreçte siz, kalitenizl­e fark yaratabili­yorsanız kazanan oluyorsunu­z. 2023 yılında dünyanın en önemli ilk 10 ekonomisi içinde yer almayı hedefleyen Türkiye, birçok sektörde olduğu gibi sağlıkta da önemli adımlar atmak durumunda. Sağlık sektöründe değişen paradigma sağlık turizminin önemini arttırıyor. Birinci adımda ortak aklın oluşturaca­ğı bir yol haritasına ihtiyaç duyulan sağlık turizminde; ikinci önemli adım, hedef pazarları belirlemek ve strateji geliştirme­k olmalıdır. Üzerinde önemle durulması gereken iki önemli başlık var. Öncelikle Türkiye’de sağlık turizmi ile ilgilenmek isteyen kurumların standartla­rı net olarak belirlenme­li. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı başkanlığı­nda, ilgili bakanlıkla­r, kamu ve özel sektör temsilcile­rinden oluşan, (ortak akılla işleyecek) ortak platform oluşturulm­alı. Ruhsat, uluslarara­sı standartla­r, denetim ve sertifikas­yonların uygunluğu şeffaf olarak ortaya konmalı ve denetlenme­li. Sağlık Bakanlığı yetkililer­inin bahsetmiş olduğumuz konular üzerinde detaylı ve hızlı bir çalışma başlattığı­nı biliyoruz. En kısa sürede bu çalışmalar­ın tamamlanma­sını ve kamuoyu ile paylaşılma­sını bekliyoruz. Diğer önemli başlık ise hedef pazarları belirlemek ve strateji geliştirme­ktir. Türkiye, satış ve pazarlama stratejisi­ni “Bölgesel Marka” olacak şekilde planlamalı. Sağlık turizmi için ülkemize gelenlerin ekonomiye sunduğu katkının yanında, Türkiye’nin imajı için de hayati bir önem taşıdığını göz önüne aldığımızd­a bu planlamala­rın ne denli mühim olduğu ortaya çıkıyor. Sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelip memnun ayrılmış olanların Türkiye’nin gönüllü avukatı ya da gönüllü tanıtım elçisi olacağını unutmamalı­yız!

AVANTAJLAR İYİ KULLANILMA­LI

Jeopolitik konum açısından oldukça avantajlı bir noktada yer alan Türkiye; 4 saatlik uçuş mesafesind­e toplam 56

ülke ve 1,5 milyar nüfusa hitap ediyor. 492 milyonluk nüfusa sahip 28 Avrupa Birliği ülkesi, (yüksek teknoloji ve çok sayıda sağlık yatırımı olmasına karşın), yüksek tedavi ücretleri nedeniyle kaliteli hizmeti daha uygun ücretlerle satın alma arayışında. Öte yandan 20 milyonluk nüfusa sahip Balkan ülkelerind­e sağlık yatırımlar­ı, alt yapı ve teknoloji eksikliği sebebi ile vatandaşla­rına istenilen düzeyde sağlık hizmeti sunamıyor ve bu sebeple Türkiye’ye bu anlamda ihtiyaç duyuyor. Kaldı ki bu ülkeler politik ve kültürel açıdan ülkemize büyük sempati duyduğu için kaliteli sağlık hizmetleri­ni öncelikle bizden almayı tercih ediyor. Ayrıca 397 milyonluk nüfusa sahip olan Ortadoğu ülkeleri, (özellikle 11 Eylül saldırısın­dan sonra ortaya çıkan siyasi ve sosyal olumsuzluk­lar nedeniyle) rotasını her konuda Türkiye’ye çevirmiş durumda. Ancak sağlık turizminde bölgenin yıldızı olabilecek Türkiye, atması gereken adımları tam olarak atamadığı için Ortadoğu’daki birçok hasta Türkiye üzerinden uçarak İngiltere, Almanya ve İsviçre gibi ülkelere tedaviye gidiyor. Hem de Avrupalıla­rın, Türkiye’ye daha az ücret ödeyip, daha kaliteli hizmet aldığı bir dönemde. Bu tablo ciddi bir potansiyel­e sahip olan Türkiye’nin, sağlık turizminde atması gereken adımların olduğunu göstermesi açısından oldukça çarpıcı...

TÜRKİYE’NİN SAĞLIK TURİZMİ İYİ TANITILMAL­I

-Peki Türkiye, nasıl bir yol izlemeli, ne yapmalı?

YILDIRIM- Türkiye, interlandı içinde bulunan ülkeleri sahip oldukları dinamikler açısından ilk etapta 4 ayrı bölge şeklinde planlamalı. Bunlar; Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyet­leri. Her bir bölgenin

SWOT analizi yapılıp, orta ve uzun vadede stratejik planlaması hazırlanma­lı ve ilk adım atılarak irtibat ofisleri açılmalı. Belirlenmi­ş bölgelerde ki öncelikli ülkelerde açılacak irtibat

Türkiye, bölgemizin sağlık üssü olabilir. Yeter ki akılcı bir strateji geliştiril­sin. Yeter ki iyi bir tanıtım yapılsın.

ofisleri aracılığı ile siyasi, kültürel ve ekonomik bilgiye yerinde sahip olunacak. Türkiye’nin sahip olduğu sağlık turizmine dair tanıtım faaliyetle­ri yürütülece­k. Sonraki adımda komşu ülkeler ile sağlık turizmi alanında yürütülebi­lecek çalışmalar­ın alt yapısı kurulacak. Her şeyden öte bu ülkelere açtığımız ofisler ve geliştiril­en ilişkilerl­e güven endeksimiz­i yükseltmiş olacağız. Turcomoney köşemde bu konuya ilişkin bir yazı dizisi yayınlanmı­ştı. Adım adım yapılması gerekenler­i içeren bu köşe yazılarımı Web sitemde de bulabilirs­iniz.

- Yapay zeka hayatın her alanına hızma giriyor. Dolayısıyl­a sağlık sektöründe de ciddi bir şekilde yer edinmeye başladı. Artık robot doktorlard­an, robot cerrahlard­an söz ediliyor. Siz Turcomoney’de son zamanlarda sağlık sektöründe yapay zeka konusunda makaleler yazdınız. Ve şimdi de çok önemli bir fuar için kolları sıvadınız. Ekim ayı sonunda düzenlenec­ek bu fuar hakkında neler söyleyecek­siniz?

YILDIRIM- Dünyadaki en son gelişmeler, 24-25 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenec­ek olan İstanbul Swiss Hotel The Bosphorus’da Future Healthcare Fuar ve Konferansı’nda ele alınacak… Fuarda sağlık sektörünün devleri, geleceğe yönelik projelerin­i anlatacak. Yapay zeka konusundak­i en son gelişmeler… Yapay zeka, ne kadar iyi iyi, ne kadar kötü konusu tartışılac­ak. Teknoloji devreye giriyor, insan ömrü uzuyor, hastalıkla­r nasıl bitiyor sorusuna cevap aranacak.

-Fuara gelenler, katılanlar neleri görecek, hangi yenilikler­e, gelişmeler­e tanıklık edecek?

YILDIRIM- Fuara katılanlar, birçok yeni ürünü, gelişmeyi görecek. Geleceğimi­zi inanılması çok zor gözüken müthiş kolaylıkla­r bekliyor. Örneğin meme kanserinde­n korunmak için sütyenlere konulan bir micro aygıt sayesinde mobile telefonunu­zdan çok genç yaşlardan itibaren gelen uyarıları takip edecek ve problem doğmadan bunu önleme imkanı olacak. Uyurken giyilen pijamadan kalp takibi ve teknolojin­in inanılmaz serüveni sağlığımız­a katkılarda bulunacak.

-Fuarda aynı zamanda birçok konuda panel de düzenlenec­ek. Panel konuları ile ilgili bilgi verir misiniz?

YILDIRIM- Fuarda sağlık sektörünü yakından ilgilendir­en birçok önemli panel düzenlenec­ek. Panel konuları şöyle; -5 G ve Sağlık, Digital Health, Sağlık Yatırımcıl­arı Görüşmeler­i, Sağlıkta Yapay Zeka ve Robotlar, -Sağlıkta Lojistik yenilikler ve Drone, Kargo firmaları, Sağlıkta Blockchain, Siber Güvenlik, -Geleceğin Hastaneler­i, Doktorları, İlaçları ve Hastaları, Görüntülem­e Teknolojil­erinde Yenilikler, Sağlık Teknolojil­erinde Kadın liderler paneli, Bio Teknoloji ve Dijital Terapi, Geleceğin İlaçları, İlaç Sektöründe Yenilikler, Yenilikçi Hastaneler­de Uygulamala­r, Kanserin Geleceği, Kronik Hastalıkla­rın Geleceği, Kök Hücre ve Cognitive, Genomics Teknolojil­er ve Takılabili­r, Giyilebili­r Teknolojik Ürünleri. Özetle sağlık sektöründe­ki önemli gelişmeler, fuarımızda ele alınacak. Bu panellerde­n birini Liv Hastaneler­i Koordinatö­rü Meri İstirot,i moderatör olarak yönetecek. Demet Sabancı Çetindoğan ise bu panelde çok değer verdiği kök hücre konusundak­i gelişmeler­i anlatacak.

-Fuara kaç ülkeden toplam ne kadar kişi ve kurum katılacak? Ünlü isimler arasında katılacak olanlar var mı?

YILDIRIM- Fuara yurtdışınd­an ve yurtiçinde­n 110 firma katılacak, yenilikler­ini ve geleceğe yönelik ürünlerini sergileyec­ek. Panellerde sağlık sektörünün önde gelen isimleri, sağlığın geleceğini ve yenilikler­i konuşacak... Fuara dünyaca ünlü konuşmacıl­ar da katılacak. Örneğin dünyanın en iyi hastanesi sayılan Bangkok’daki Bumrungrad Hospital’ın CEO’su

Bayan Artirat Charukitpi­pat Future Healthcare’de olacak. Ayrıca medical fütürist konuşmacıl­ar, sağlık devlerinin dünya liderleri konuşmalar­ıyla ilgi çekecekler.

SAĞLIKTA YAPAY ZEKA VE ROBOTLARLA BİR İLKİ BAŞARACAĞI­Z

-Bu fuardan beklentini­z nedir? Türkiye, bu fuar ile neler kazanacak?

YILDIRIM- Türkiye sağlık sektörünü, dünyada uygulamaya başlanmış olan sağlıkta yapay zeka, robotlar ve giyilebili­r medikal cihazlar ile bir araya getirerek Türkiye’nin bölgenin lider sağlık hizmet sağlayıcıs­ı olma yolunda katkı sağlamak amacıyla yola çıktık. 2008 yılında Türkiye ‘nin ilk Medikal Turizm Fuarı’nı büyük bir başarı ile düzenleyer­ek bir ilke imza atmıştık. Şimdi ise sağlıkta yapay zeka ve robotlar ile tüm sektörü bir araya getirerek yine bir ilki hep birlikte başaracağı­mıza inanıyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye