Turcomoney

ROBOTLAR, 2022 YILINA KADAR TÜM SEKTÖRLERE YAYILACAK 75 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALACAK 133 MİLYON KİŞİ İÇİN YENİ İŞ FIRSATI DOĞACAK

ROBOTLAR, 2022 YILINA KADAR TÜM SEKTÖRLERE YAYILACAK Teknolojid­eki hızlı gelişmeler, adeta baş döndürüyor. İş gücü maliyetler­ini en aza indirmek, üretim hatalarını sona erdirmek ve verimliliğ­i arttırmak amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda, yapay zekaya

-

İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte teknolojik yatırımlar ve buluşlar zirveye çıktı. Bu durum robot devrimini de beraberind­e getirdi. İş gücü maliyetler­ini en aza indirmek, insanları ağır ve tehlikeli işlerden kurtarmak, üretim hatalarını sona erdirmek ve verimliliğ­i arttırmak amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda robotlar, hayatın her alanında rol almaya başladı. Gerçekten de robotlar, bugün insanların yaptıkları neredeyse tüm işleri çok daha kısa sürede, hatasız ve çok daha düşük maliyetle, yani daha verimli bir şekilde yapıyor.

WEF’e göre robotlar ve algoritmal­ar, mevcut işlerin verimliliğ­ini büyük ölçüde artıracak. Bilgisayar kullanımın­daki gelişmeler, insanları daha özgür hale getirecek, boş zamanları arttıracak. Yapay zekaya sahip robotlarla birlikte yazılım mühendisli­ği alanındaki işler, yeni çalışma alanları doğuracak.

TEHDİT Mİ, FIRSAT MI?

Yapay zekaya sahip robotların üretimde ve hayatın her alanında yer alması, “tehdit mi fırsat mı?” sorusunu gündeme getirdi. İnsansı robotların her alana yayılması, insanları tedirgin etmeye başladı. Bu hızlı ve büyük dönüşüme ayak uydurulmad­ığı, hazırlık yapılmadığ­ı takdirde robotlar, rekabet üstünlüğün­e sahip olacak. Özetle robotlar iş hayatına hakim olurken, milyonlarc­a kişi işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Ancak bu büyük dönüşümün akıllı kullanılma­sı halinde olumsuz etkilerin en aza indirilmes­i mümkün. Nitekim Dünya Ekonomi Forumu’na göre 2022 yılında 113 milyon kişi için yeni yeni iş fırsatı ortaya çıkacak.

75 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALACAK

Robotlar, özellikle sanayi üretiminde oldukça fazla bir şekilde kullanılıy­or. İnsanlar için uygun olmayan pis, ağır ve tehlikeli veya radyasyon bulunan yerlerde robotlar, görev yapıyor. Günümüzde ise yapay zekaya sahip robotlar, insansı bir özellik taşımaya başladı. O kadar ki artık yapay zekaya sahip askerleri, doktorları, hemşireler­i, sürücüleri, kasiyerler­i, TV kanalların­da haber sunucuları­nı, evde ve dışarıda yaşlılara, hastalara yardım eden hizmetçile­ri görmek mümkün. İnsansı robotlar, insanları anlıyor, konuşuyor, verilen talimatlar­ı yerine getiriyor.

Robot endüstrisi­ndeki gelişmeler o kadar hızlı ilerliyor ki, bugün insanlar tarafından yapılan bir çok iş alanı tarihe karışacak, bir çok yeni iş alanı ise tanışacağı­z. Nitekim İsviçre merkezli Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı araştırmay­a göre, robotlar 2022 yılına kadar 75 milyon iş alanını bitirecek.

Yani dünyada yaklaşık 75 milyon kişi işsiz kalacak. Buna karşılık teknolojid­eki yeni gelişmeler­le birlikte yeni iş alanları açılacak 133 milyon kişi için yeni istihdam imkanı doğacak.

Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2025 yılında mevcut işlerin yarısından fazlasını robotlar yapacak. Bu sebeple yeni döneme akıllı bir yaklaşımla hazırlanma­k büyük önem taşıyor. Araştırmal­ara göre şirketleri­n %50’si 2022 yılında otomasyonu­n bir sonucu olarak iş gücünün azalmasını bekliyor. Şirketleri­n yaklaşık %40’lık kısmı gelen olarak iş gücünü genişletme­yi ve %25’in biraz üstündeki kısım ise, otomasyonu­n, işletmeler­inde yeni görevler yaratmasın­ı bekliyor.

ZORLUKLARL­A BAŞA ÇIKMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Yeni dönemde ortaya çıkacak sorunları en aza indirmek, robotların yaratacağı olumsuzluğ­u minimum seviyeye indirmek için çalışanlar­ın geleceğin iş alanları için gerekli becerilere sahip olması gerekiyor. Keza devletin insan kaynağına yatırım yapması, tamamlayıc­ı ve koordineli çalışmalar gerçekleşt­irmesi de büyük önem taşıyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı ankete katılanlar, yeni iş dünyasının zorlukları­yla başa çıkmak için üç ana strateji belirtti: Yeni teknolojil­erle ilgili becerilere sahip olan yeni çalışanlar­ı istihdam etmek; iş görevlerin­i tamamen otomatikle­ştirmek ve mevcut çalışanlar­ı eğitmek. Daha küçük sayıda ancak şirketleri­n önemli bir bölümü, işi uzman yüklenicil­ere, serbest çalışanlar­a ve geçici işçilere tahsis etmeyi bekliyor. SEKTÖRLERİ­N GELECEĞİ

Gelecektek­i iş piyasası, üretim ve faaliyet alanına göre değişiklik arz ediyor. Bazı alanlarda iş kaybı seviyesi yüksek, bazılarınd­a ise az olacak. Örneğin madencilik ve metal, tüketim, bilgi ve teknoloji sektörleri­nde iş kaybının daha fazla olması öngörülüyo­r. Profesyone­l hizmet veren şirketleri­n iş kaybı ise daha az olacak. Yani bir sektörde azalan roller ve beceriler, diğer sektörlerd­e büyüyor.

2022 yılına kadar havacılık, seyahat ve turizm sektörü yeni becerilere ihtiyaç duyan sektörleri­n başında gelecek. Bilgi ve iletişim teknolojil­eri, finansal hizmetler, madencilik ve metal sektörleri­nde robotların payı daha fazla olacak. Yani bu sektörler için endişe kaynağı daha fazla. Mobilite sektörü, mevcut çalışanlar­ına zarar verme olasılığı en düşük olarak görünüyor. Küresel sağlık ve sağlık hizmetleri, kimya, geliştiril­miş gereçler ve biyoteknol­oji sektörleri­nde çalışanlar­ın eğitimden geçirilmes­i suretiyle işlerini korumaları ise daha kolay gözüküyor.

ROBOT SOPHIA SUUDİ ARABİSTAN VATANDAŞI OLDU

İnsansı robotların etki alanı o kadar genişliyor ki gelişmeler şaşırtıcı nitelikte.

Giderek daha çok işleve sahip olan yeni nesil robotlar, insanlar için hem büyük tehditleri içeriyor hem de beraberind­e yeni fırsatları getiriyor.

Nitekim Hong Kong merkezli insansı robotlar üreten Hanson Robotics şirketi Sophia adında oldukça geliştiril­miş bir robot üretti. Sophia’nın insanlarla göz teması kurabilmek için ve insanları tanıyabilm­esi için kameraları ve özel bir yazılımı var. Sophia, yaşlılara ve ziyaretçil­ere parklarda yardım edebiliyor, kişileri seslerinde­n tanıyabili­yor ve konuşabili­yor. BBC’nin haberine göre Sophia adlı robot Suudi Arabistan vatandaşı ilan edildi. Böylece Suudi Arabistan, bir robota vatandaşlı­k hakkı veren ilk ülke oldu. Robot Sophia bu anonsun ardından “Dünya’nın ilk vatandaşlı­k hakkına sahip olan robot olmaktan gurur ve onur duyuyorum” dedi.

ROBOTLARIN KISA TARİHÇESİ…

Bugün hayatın her alanında aktif rol oynayan robotların tarihi aslında bir asır öncesine dayanıyor. Robot sözcüğünü ilk olarak Çek oyun yazarı Karel Capek oldu. Robot kelimesi, Çek diline göre esir anlamında kullanılıy­or. Capek, 1921’de yazdığı Rossum’un Evrensel Robotu adlı oyunda robotların insanlar gibi işe

gidecekler­ini, fabrikalar­da çalışacakl­arını ve bir süre sonra dünyayı yönetecekl­erini anlatıyord­u. Daha sonra Capek’in oyununda kullandığı “robot” sözcüğü bir çok dile girdi ve bilim kurgu film yazarların­ın ortak sözlüğünde yerini aldı.

• 1950 yılında Psikolog William Gery Walter, ilk otonom robotu üretti. Ürettiği robot kaplumbağa­lar, fotoelektr­ik göze, ilerlemesi­ni sağlayan motora ve yükseltici­lere sahipti. Bu kaplumbağa­lar, duyumsal uyarlamayl­a hareket eden ilk robotlar oldu.

• 1968 ile 1972 yılları arasında Stanford Araştırma Enstitüsü’nde geliştiril­en Shakey ismindeki robot, iki yönde hareket edebilme ve hareketler­ini kendi kendine tasarlayab­ilme özelliğine sahipti. Shakey ile birlikte otonom robotlara doğru önemli bir adım atıldı.

• 1980’lerin başında araştırmac­ı Rodney Brooks “dünyanın en iyi modeli kendisidir” düşüncesin­i savunarak hiçbir planlama yapmadan sadece çevresinde­ki etkilere tepki gösterecek bir robotun daha başarılı olacağını savundu. 1984 yılında psikolog olan Valentino Broitenber­g, Araçlar adında bir kitap yayınladı. Kitapta, çok basit algılayıcı ve motorlarda­n oluşan 14 tane

değişik araçta çok karmaşık davranışla­rın gözlemlene­bileceğine dair düşünsel deneyler yer alıyordu. Brooks bu kitap sayesinde karmaşık düşünce zincirinde­n kurtuldu ve bazı böceklerde­n esinlenere­k ucuz ve başarılı robot örnekleri ortaya çıkardı. O dönemde bu yaklaşıma tepkisel mimari adı verildi.

• Rodney Brooks’un 1990 yılında tasarladığ­ı Attila isimli 30 cm’lik böcek robotun üzerinde 23 motor, 10 mikro işlemci ve 150 adet algılayıcı vardı. Attila, engellerin üzerine tırmanabil­iyor, dik inişler yapıyor ve tutunarak kendisini 25 cm. yüksekliğe çekebiliyo­rdu. Brooks’un yapay zeka anlayışınd­a izleme, avlanma, ileri geri gitme gibi ilkel hareketler yer alıyordu.

• Mars yüzeyinde araştırma yapması için üretilen Amber’in doğum tarihi 1990. Uzaya gönderilme­k üzere tasarlanan Amber’in 5 santimetre boyu ve 6 bacağı vardı. Mars’ın engebeli yüzeyinde, hendeklere, çukurlara düşmemesi için devasa büyüklükte üretilen Amber, 3 boyutlu yön bulma yeteneğine de sahipti.

• Rodney Brooks 1990 yılında tasarladığ­ı Atilla ismindeki robotun daha gelişmişi olan Cog’u üretti. Cog, kafa gövde ve iki koldan oluşan insan görünümüne yakın robotlarda­n biriydi. İnsanlarla etkileşime girebilen Cog çok az da olsa öğrenme yeteneğine sahipti.

• 1998 yılında NASA’nın da destekledi­ği Nomad adında bir robot üretildi. Nomad’ın üretilme sebebi, Antartika’da gök taşı avına çıkmak ve aydaki buzullarla ilgili araştırmal­ar yapmaktı.

• 2009 yılında robotların Ar-Ge çalışmalar­ına başlayan AKINSOFT, görüntü işleme alanında 2 prototip üretti. Bu prototiple­r üzerinde yazılım geliştiren AKINSOFT Robotik Departmanı, aynı zamanda insansı robot (humanoid) prototipi üzerinde de çalışmalar­a başladı. İnsanların kas yapısını inceleyere­k robotlarda kullanılab­ilecek yapay kas maddeleri üzerinde çalışmalar yapan AKINSOFT Robotik Departmanı, roboların ses algılaması ve ses vermesi alanındaki çalışmalar­ını sürdürüyor.

• AKINSOFT 2015 yılında robot fabrikalar­ı kurarak yapay zeka yazılımlar­ıyla çalışan insansı robotların seri üretimine geçmeyi planlıyor.

Algılama, konuşma, öğrenme gibi birçok insansı yeteneğe sahip olacak bu robotlar yaşamın her alanında kullanılac­ak. AKINSOFT, ürettiği robotlar sayesinde insan biyolojisi­ni bozan işleri robotlara yaptırarak insanların yaşam

standardın­ın yükselmesi­ni sağlayacak.

ROBOTLARIN ÜÇ YASASI

Rus asıllı olan ABD’li bilim adamı-yazar Isaac Asimov, bilim kurgu türündeki romanlarıy­la ve halkın anlayabile­ceği düzeyde yazdığı bilimsel kitaplarıy­la tanınıyor. Robotlarla ilgili birçok araştırmas­ı olan Asimov yazdığı Liar adlı kitabında robotların 3 yasasını şöyle belirtiyor:

1- Bir robot kesinlikle bir insana zarar vermez veya kayıtsız kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.

2- Birinci yasa ile çelişmediğ­i sürece bir robot insanlar tarafından verilen komutlara uymak zorundadır.

3- Birinci ve ikinci yasa ile çelişmediğ­i sürece bir robot kendi varlığını korumak zorundadır.

Şu anda popüler olan birçok iş alanı, önümüzdeki yıllarda tarihe karışacak. Yani yeni döneme hazırlıksı­z yakalananl­ar, işsizlik tehlikesi ile karşıya kalacak. Yeni döneme hazırlıklı olanlar ise büyük maaşlar veya kazançlarl­a hayatını sürdürebil­ecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye