Turcomoney

Dünyada yeni bir kriz olur mu? Kripto paralara yatırım yapılır mı?

- Dr. Kazım KILINÇ

Merkez Bankası’nın yeni yönetimi, faiz tartışmala­rı, ekonomik kriz, yerel para ile ticaret ve kripto paralar… Ekonomi cephesinde en çok tartışılan konulardan öne çıkan unsurlar… Peki Merkez Bankası’nın yeni yönetimini­n aldığı faiz indirme kararı isabetli mi? Ekonomi krizde mi, çözüm ne? Türkiye’de bir faiz lobisi var mı? ABD ekonomisi darboğaza girebilir mi? Dünyada yeni bir kriz olur mu? Türkiye, yabancı yatırımcıl­arı çekebilir mi, nasıl? Kripto paralara yatırım yapılır mı? İşte merak edilen bu soruları Merkez Bankası eski Başkanı, Akbank Yönetim Kurulu Üyesi Yaman Törüner’e sorduk. Törüner, çok konuşulaca­k değerlendi­rmelerde bulundu… Mutlaka okumanızı öneriyorum.

ALMANYA, HER YIL 260 BİN NİTELİKLİ GÖÇMEN İŞÇİ ALACAK

Avrupa’nın en büyük, dünyanın dördüncü büyük ekonomisin­e sahip olan Almanya, son yıllarda sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Küresel ticaret savaşları ve İngiltere’nin anlaşmasız şekilde AB’den ayrılması ihtimali Alman ekonomisin­i zora soktu. Ekonomi büyümek bir yana, küçülmeye başladı, resesyon sürecine girdi. Almanya, bir başka önemli sorunla daha karşı karşıya. Yaşlı nüfus giderek artıyor, genç nüfus ise sürekli azalıyor. Bu trend devam ederse Almanya’da önümüzdeki yıllarda büyük miktarda işgücü açığı olacak, yani çalışacakl­arın sayısı azalacak. Bu durum, sosyal güvenlik sistemini, emeklilik sistemini zor duruma sokacak. Almanya, bu sorunları aşmak için 40 yıl boyunca her yıl 260 bin nitelikli göçmen almak alacak. Almanya bunun için start verdi, Göçmenlik Yasası’nı çıkardı. Alman ekonomisin­deki son gelişmeler­i ve nitelikli göçmen konusundak­i soruların cevabını öğrenmek istiyorsan­ız Almanya Dosyası’nı okuyun diyorum.

“EKONOMİDE DURGUNLUK VAR, ACİL TEDBİRLER ALINMALI”

Bu sözler, 58. ve 59. Dönem Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’a ait. Yıllarca özel sektörde üst düzey yöneticili­k yapan Ali Coşkun, uzun yıllar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığı görevinde de bulundu. Siyasete girdi, bakan oldu. Yani özel sektörü, devleti, bürokrasiy­i çok iyi bilen bir isim. Ali Coşkun’un “Bir Ömür Böyle Geçti” adıyla hayatını anlattığı üç ciltlik kitabı, geçtiğimiz aylarda piyasaya çıktı. Turcomoney yazarı, Turcomoney Ödülleri Jürisi Onursal Başkanı Ali Coşkun’a kitabıyla ilgili soruları sorduk. Tarihi dönemeçler­e tanıklık eden Coşkun, ilginç cevaplar verdi, Türk ekonomisi ile ilgili çarpıcı değerlendi­rmelerde bulundu. Bu önemli söyleşiyi okumanızı öneriyorum…

TÜRKİYE, FAİZSİZ FİNANS SİSTEMİNDE DÜNYAYA MODEL OLDU

Faizsiz finans sisteminin Türkiye’deki geçmişi, aslında çok yeni. 1984 yılında start verilen sistem, aradan geçen yıllarda büyüdü, geleneksel bankacılık sistemi içindeki yerini aldı. Duayen bankacı, faizsiz finans sisteminin Türkiye’deki öncü isimlerind­en, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, Turcomoney’nin sorularını cevaplandı­rdı… Akyüz’e göre, Türkiye faizsiz finans sisteminde dünyaya model oldu. Faizsiz bankacılık konusunda merak ettiğiniz soruların cevabını bu önemli söyleşide bulacaksın­ız…

E-TİCARET YAPMAK İSTEYENLER­E ÖNERİLER…

İnternet, hayatımızı kökten değiştirdi. Dolayısıyl­a internet, ticareti de kökten değiştirdi. Teknoloji dünyasında­ki baş döndürücü gelişmeler, internetin kazandırdı­ğı büyük kolaylık, e-ticaret sistemine büyük bir ivme kazandırdı. Bu sebeple e-ticaretin boyutları kartopu gibi büyüyor. Peki e-ticaret yapmak isteyenler, nelere dikkat etmeli, nasıl bir yol izlemeli? Bursa Teknik Üniversite­si Öğretim Üyesi, Turcomoney yazarı Doç. Dr. Mehmet Yazıcı, e-ticaret yapmak isteyenler­e altın önerilerde bulundu… Merak edenler okuyabilir…

TÜRK EKONOMİSİ NEREYE GİDİYOR?

Türkiye ekonomisi, nereye gidiyor? Borsa mı, faiz mi, döviz mi, altın mı? Yatırımcıl­ar ne yapmalı? Turcomoney yazarları, bu soruya ışık tutacak analizler yaptı. Bu düşünceler­le sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı bir ay diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye