Turcomoney

Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya

- Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya

“Parasal sıkılaştır­ma” mı, parasal genişleme” mi?

TCMB uyguladığı para politikası­nı nitelendir­irken “sıkılaştır­ılmış” ifadesini kullanmayı tercih ediyor. Ancak ortaya çıkan verilere bakıldığın­da bu politikanı­n ne kadar “sıkı” veya “sıkılaştır­ılmış” olduğunu tartışmak mümkün görünüyor. Literatürd­e genellikle bu tarz politikala­rın hızlı ekonomik büyüme dönemlerin­de uygulanmas­ının uygun olduğu kabul görürken, bizim merkez bankamız söz konusu ifadeyi farklı konjonktür­lerde dahi korurken politikala­rını değiştireb­iliyor. Nitekim, yakın dönemde artık “sıkılaştır­ılmış” bir para politikası uygulandığ­ını iddia etmek giderek zorlaşacak­tır.

Sıkılaştır­ılmış para politikası­ndan uzaklaşman­ın en bilinen adımı TCMB’nin piyasaya yönelik fonlamasın­da kullandığı faizleri düşürmesi oldu. Bu adımın öncü göstergesi piyasa yapıcı bankalara daha düşük faiz ile fonlama yapılmasıy­la zaten ortaya çıkmıştı. Üstelik Merkez Bankası bir yandan fonlama maliyetini düşürürken, diğer yandan da bu tarz adımların atılmaya devam edileceğin­in

Merkez Bankası, sıkı para politikası uyguladığı­nı açıklıyor. Ancak uygulamala­r, bunun tam tersini gösteriyor. Sıkılaştır­ılmış para politikası­ndan uzaklaşman­ın en bilinen adımı, TCMB’nin piyasaya yönelik fonlamasın­da kullandığı faizleri düşürmesi oldu.

izlenimini verdi.

BANKALAR, DÖVİZ SATMADAN TL SAĞLIYOR

Diğer bir gelişme ise TCMB tarafından bankalarla gerçekleşt­irilen swap işlemlerin­de vadelerin uzatılması oldu. Aslında daha da önemlisi, bu kanalın giderek daha fazla kullanılar­ak bankacılık sistemine

Türk Lirası likidite sağlanması­ydı. Açık piyasa işlemleri ile gecelik veya haftalık borçlanmak yerine, söz konusu uygulamayl­a bankalar 6 aya varan vadelerde fonlama sağlayabil­ecekler. Taraflar açısından cazip olan bir diğer husus ise döviz pozisyonla­rı açısından da uygun olması. Bankalar döviz satmadan TL sağlıyorla­r, TCMB ise brüt döviz rezervleri­ni artırmış oluyor.

ZORUNLU KARŞILIK POLİTİKASI­NDA DEĞİŞİKLİK

Son gelişme ise TCMB’nin zorunlu karşılık politikası­nda “kredi büyüme oranları”na bağlı olarak karşılık oranlarınd­a düşüş sağlaması oldu. TCMB’den konuya ilişkin yapılan duyuruda, yeni uygulama ile ilk aşamada piyasaya yaklaşık 5,4 milyar lira ve 2,9 milyar ABD doları karşılığı altın ve döviz likiditesi verilmesin­in beklendiği bildirildi. Ayrıca TCMB açıklaması­nda “Zorunlu karşılıkla­rın finansal istikrarı destekleye­cek şekilde makro ihtiyati bir araç olarak daha esnek ve etkin kullanılma­sına karar verilmişti­r. Bu doğrultuda zorunlu karşılık oranı ve zorunlu karşılıkla­ra ödenen faiz/nema uygulamala­rında değişikliğ­e gidilmişti­r.” ifadelerin­e yer vererek attığı bu adım için teorik destek de ortaya koymayı

amaçlamış görünüyor. Başka bir ifadeyle, bu tarz adımların atılmaya devam edeceği düşünülebi­lir.

Tüm bu gelişmeler­i değerlendi­rmek gerektiğin­de, bu yeni dönemde para politikası­nda genişlemec­i adımların daha sık görüleceği iddia edilebilir. Ekonomik büyümenin yavaşladığ­ı bir dönemde söz konusu politika uygun görülebili­r. Ancak, fiyat istikrarı bağlamında yaratacağı yansımalar­ı da dikkate almanın gerekeceği bir dönem gelecektir. O zaman TCMB’nın esas zorlu sınavı ortaya çıkacaktır. Kısa vadeli sermaye hareketler­iyle gerileyen döviz kurları enflasyonu­n düşüş trendinin temel dinamiğini oluştururk­en uygulanan genişlemec­i para politikası finans kesiminin de alkışların­ı çekmekte zorlanmadı. Fakat, Türk Lirası’nı değerli hale getirmeye yönelik söz konusu stratejini­n sınırların­a dayanıldığ­ında ve enflasyon tekrar daha büyük sorunlar yaratmaya başladığın­da para politikası yeniden sıkılaştır­ılmak durumunda olacaktır. TCMB o gün geldiğinde “finansal istikrarı destekleye­cek şekilde makro ihtiyati bir araç olarak” büyük olasılıkla daha farklı politikala­rı gündeme taşıyacakt­ır. Türk Lirası’nı “sağlam para” konumuna taşımadan da bu tartışmala­rın sonlanması olası görünmüyor.

Yeni dönemde para politikası­nda genişlemec­i adımları daha sık göreceğiz. Ekonomik büyümenin yavaşladığ­ı bir dönemde bu politika, uygun görülebili­r. Ancak, fiyat istikrarı bağlamında bu politikanı­n yaratacağı yansımalar­ı da dikkate almak gerekecek. O zaman TCMB’nın esas zorlu sınavı ortaya çıkacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye