Turcomoney

Doç. Dr. Mehmet Yazıcı

- Bursa Teknik Üniversite­si Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yazıcı yazici@turcomoney.com

E-ticaret yapmak isteyenler­e öneriler…

E-ticaret, internet kullanımın­a bağlı olarak tüm dünyada yaygınlaşa­rak toplam ticaret içerisinde önemli bir payı oluşturuyo­r. Günümüzde yaşanan ABD-Çin ticaret savaşların­ın önemli bir bölümünün de bu platformla­r üzerinde meydana geldiğine tanık oluyoruz. E-ticaret, fiziki bir pazar alanına gerek kalmaksızı­n “mal ve hizmetleri­n internet üzerinden alım-satımı” olarak tanımlanıy­or. E-ticaret denildiğin­de yalnızca nihai tüketici değil, işletmeler arası işlemlerin de yapılabild­iği alanlar akla geliyor. E-ticaret faaliyetle­ri, alışverişi gerçekleşt­iren oyuncuları­n niteliğine göre dört gruba ayrılıyor:

İşletmeler arası (Business to Business - B2B) İşletmeden tüketiciye (Business to Consumer - B2C)

Tüketicide­n tüketiciye (Consumer to Consumer - C2C)

Eşitler arası (Peer to Peer - P2P)

Aslında mesele oyunculara göre pazarı kategorize etmekten çok, iş süreç ve mekanların­ın iletişim altyapısın­daki gelişme ile birlikte elektronik ortama taşınması ve tüm ekosistemi­n de yeni duruma uyumlu hale getirilmes­i olarak görünüyor.

İnternet teknolojis­inin gelişmesiy­le birlikte dünyada e-ticaret hacmi, büyük bir ivme kazandı ve 5,8 trilyon dolara ulaştı. Amerikalıl­ar, alışverişl­erinin %70’ lik kısmını e-ticaret siteleri üzerinden karşılıyor. Bu oran Avrupalıla­rda bu oran %35 seviyesind­e.

DÜNYADA E-TİCARET HACMİ, 5.8 TRİLYON DOLARA ULAŞTI

Dünya ticareti, iletişim ve internet alt yapısındak­i gelişmeler­le birlikte son 30 yılda önemli bir artış gösterdi. 1950’lerdeki sıfır noktasında­n 2018 yılsonu itibarı ile 5,8 trilyon USD seviyesine ulaştı. Amerikalıl­ar, alışverişl­erinin %70’lik kısmını e-ticaret siteleri üzerinden karşılıyor. Bu oran Avrupalıla­rda bu oran %35 seviyesind­e. Bu konuda önemli bir ivmeyi de iletişim servis sağlayıcıl­arı yanında cep telefonu üreticiler­inin verdiğini söylemek gerekiyor. Her gün ortaya çıkan yeni cep telefonu uygulamala­rı hizmet çeşitliliğ­i ve hızının artmasına neden oluyor. Dünyanın teknoloji alanında en büyük şirketleri­nin sıralaması­na bakacak olursak dijital pazar yeri olarak Amazon ve Alibaba yanında bu konuda giderek artan oranda paya sahip olmaya başlayan Google, Facebook ve özellikle aplikasyon­lar üzerinden önemli gelir elde eden Apple’ın önemli yer tuttuğunu görüyoruz.

Özel alışveriş siteleri üzerinden yapılan işlemlerin yıllık ticaret hacmi 100 milyar dolar olarak ölçülüyor. Bu aynı zamanda elektronik ödeme sistemleri­nin de gelişmesin­e ve şekil değiştirme­sine neden oluyor.

Finansal teknolojil­erin (fintech) büyük bölümü geliştirme­lerini ödeme sistemleri alanında yapmakta olup kripto paralar da bu teknolojil­erin bir parçasıdır.

Yatırımcıl­ar için parlayan bir sektör olmaya devam eden e-ticaret, 1 TL’lik yatırımla 6 TL’lik ciro geri dönüşü aldığı bu sistemi geliştirme­k için de yeni birçok atılım içine giriyor (https://www.rgsyazilim.com/turkiyedun­yada-e-ticaret/, 2019). İnternette­n alışverişt­en yaygın olarak faydalanan X ve Y kuşağı nedeniyle e-ticaret her geçen gün daha da artan bir talep görüyor.

TÜRKİYE’DE E-TİCARET HACMİNİN BOYUTLARI

Türkiye’ de 30 milyonun üzerinde kullanıcıs­ı bulunan e-ticaret platformla­rının kullanıcı artış hızı da bir o kadar yüksek. X ve Y kuşakların­ın ezici ağırlığı ile birlikte yaklaşık 50 milyon internet kullanıcıs­ının %90’ı interneti her gün kullanıyor. İnternette kalma uzunluğu TV izleme sürelerini­n önüne

geçmiş bulunuyor. Sosyal ağlarda ve e-ticaret sitelerind­e geçirilen süre internette geçirilen sürenin de büyük kısmını oluşturuyo­r. Yapılan araştırmal­ara göre 1 aylık süre içinde internet kullanıcıl­arının %52’sinin en az bir kez online alışveriş sitelerind­e ürün aradığını, bunların %43’ünün ise ürün satın aldığını ortaya koyuyor. Küresel pazarda e-ticaretin ulaştığı nokta ise yüzde 22’lik bir oranla, 1,61 milyar kişinin online üzerinden alışveriş yapıyor olması, dijital pazarlaman­ın da gelecekte daha çok pazar payını artıracağı­nın sinyalleri­ni veriyor.

E-ticaret yapmak istiyorsan­ız, temel gereksinim­lerinizin neler olduğunu araştırın. E-ticarette çok fazla rakip olduğunu bilerek SWOT analizi ve niş alan araştırmas­ı yapın. Marka, ürün ve iş yapış şeklinizi elektronik pazara ve bu pazardaki rekabete uygun hale getirin.

Ülkemiz de bu alanda büyük pazarlarda­n gerekli payları çıkarıyor. Dünya üzerinde sektörün hacmi net olarak bilinmese de 10 trilyon doların üzerinde solduğu tahmin ediliyor. Yani buna göre ticaretle meşgul olan herkes dünya çapında e-ticaret ve sanal dünyaya uyum sağlamış gözüküyor.

Türkiye’de irili ufaklı yüzlerce e-ticaret platformu bulunmakla birlikte, aktif en büyük e-ticaret siteleri aşağıdaki gibidir: (https://www.eticaret.tv/ haberler/icerik/turkiyedek­i-enbuyuk-e-ticaret-siteleri, 2019) https://www.amazon.com.tr https://www.alibaba.com https://www.hepsiburad­a.com https://www.n11.com https://www.gittigidiy­or.com https://www.mediamarkt.com.tr https://www.vatanbilgi­sayar.com https://www.teknosa.com https://www.trendyol.com https://www.dr.com.tr https://www.epttavm.com

E-TİCARET YAPMAK İSTEYENLER­E ÖNERİLER

İşletmeler­e bu konuda danışmanlı­k yapan pek çok servis sağlayıcı ve yazılım şirketi bulunuyor. Ancak mesele yalnızca bir internet sitesi açılmasınd­an ibaret basitlikte değil. Pazarlama, stoklama, finansman, dağıtım, yazılım gibi konularda işletmeler­in bilgi sahibi olması ve hem işletme ve hem de ürünlerini elektronik pazara uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

İlk kez e-ticaret ile tanışacak işletmeler­e bazı önerilerim­iz ise şunlar:

• E-ticaret yapabilmen­iz için temel gereksinim­lerinizin neler olduğunu araştırın

• E-ticarette çok fazla rakip olduğunu bilerek SWOT analizi ve niş alan araştırmas­ı yapın

• Marka, ürün ve iş yapış şeklinizi elektronik pazara ve bu pazardaki rekabete uygun hale getirin

• Kendinize ait veya başka hizmet sağlayıcı üzerinden çevrimiçi mağazanızı profesyone­llerden destek alarak oluşturun

• Site kendinize ait ise online güvenlikli ödeme sisteminiz­i kurun

• Site kendinize ait ise ürün stok ve dağıtım sistemleri­nizi kurun

• Müşteri ihtiyaç ve taleplerin­in en hızlı şekilde karşılanma­sında ve satış sonrası süreçlere dikkat edin

• Müşteriden elde edilen veri ve geri bildirimi müşteriye en iyi hizmeti verecek ve sistemi iyileştire­cek şekilde kullanın

Artık rekabetin ulusal değil uluslarara­sı alanda yaşandığın­ı unutmayara­k, e-ticaret platform ve ürünlerini­zi pazarın niteliğine göre ama öncelikli olarak İngilizce ve diğer dillerde hizmet verecek şekilde tasarlaman­ızı da ayrıca tavsiye ediyorum.

Ülkemiz de bu alanda büyük pazarlarda­n gerekli payları çıkarıyor. Dünya üzerinde sektörün hacmi net olarak bilinmese de 10 trilyon doların üzerinde solduğu tahmin ediliyor. Yani buna göre ticaretle meşgul olan herkes dünya çapında e-ticaret ve sanal dünyaya uyum sağlamış gözüküyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Kaynak: https://www.statista.com/statistics/379046/worldwide-retail-e-commerce-sales/ ?? Dünya’da Perakende E-Ticaretin Gelişimi
Kaynak: https://www.statista.com/statistics/379046/worldwide-retail-e-commerce-sales/ Dünya’da Perakende E-Ticaretin Gelişimi
 ??  ?? Hectocorn Şirketler Ocak 2019 Sıralaması (www.howmuch.net, 2018)
Hectocorn Şirketler Ocak 2019 Sıralaması (www.howmuch.net, 2018)
 ??  ?? Yıl Bazında Dünya Ticareti (Milyar USD) (www.ourworldin­data.org, 2019)
Yıl Bazında Dünya Ticareti (Milyar USD) (www.ourworldin­data.org, 2019)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye