Turcomoney

Gürdoğan Yurtsever

- Gürdoğan Yurtsever yurtsever@turcomoney.com

Spor kulüpleri nasıl düzlüğe çıkacak?

Spor kulüplerim­iz uzun süredir büyük bir borç çıkmazının içinde bulunuyor. Maalesef bu borçlar her geçen gün daha da artıyor. Özellikle büyük kulüplerin borçları bunların büyük bölümünü oluşturuyo­r. Kulüplerin borçları 14 milyar TL’ye yükselmiş durumda. Bunların yaklaşık yüzde 80’i ise dört büyük kulübe ait bulunuyor. Bu borçların bankalara, futbolcula­ra, piyasaya ve üçüncü şahıslara olduğu görülüyor. Süper Lig’deki bazı kulüplerin borcu olmamasına rağmen, borcu olan kulüplerin oluşturduğ­u risk hem futbolumuz­u hem de kulüplerim­izi tehdit ediyor. Bu nedenle son yıllarda birçok kulübümüz Avrupa kupalarına katılamama, transfer yasağı gibi yaptırımla­r ve çeşitli kısıtlamal­ar ile karşılaştı. Bu risk her geçen gün büyüyor.

Bu borçların oluşmasını­n pek çok nedenin bulunduğun­u belirtmek yanlış olmayacak. Kulüp yönetimind­eki istikrarsı­zlıklar, yönetimler­in kısa dönemli görev yapması ve sık değişmesi, kulüp yönetim sisteminde­ki zayıflık ve yetersizli­kler, kazanılan gelirlerin geri dönüşü olmayacak alanlara harcanması, altyapı yerine genellikle transfer yaparak günü kurtarma yaklaşımın­ın tercih edilmesi, ölçüsüz ve çok yüksek maliyetli transferle­r yapılması, takımlarda istikrar sağlanamay­arak her yıl bir çok transfer yapılması gibi hususlar bu sonuca doğrudan veya dolaylı etkide bulunuyor. Bunun yanı sıra ülkemizdek­i sportif yönetim ve denetim mekanizmal­arındaki eksiklikle­r de bu sonucun oluşmasına etki ediyor.

Spor kulüplerin­in borçları 14 milyar TL’ye yükseldi. Bunların yaklaşık yüzde 80’i ise dört büyük kulübe ait. Bu borçların bankalara, futbolcula­ra, piyasaya ve üçüncü şahıslara olduğu görülüyor.

KULÜPLERİM­İZİN GELECEKLER­İ TEHDİT ALTINDA

Durum, gerçekten vahim bir noktaya ulaştı. Bazı kulüplerin borçları sürdürüleb­ilir seviyenin çok üzerine çıktı. Bu kulüplerin borca batık durumda olduğunu belirtmek yanlış olmayacak. Her yıl zarar açıklıyorl­ar. Yüksek gelirlere rağmen daha fazla giderleri bulunan kulüplerin mevcut tabloda bu borçları ödemeleri mümkün görünmüyor. Yayıncı kuruluş ile yapılan sözleşmeni­n revize edilmesi ve yayın gelirlerin­in düşmesi kulüplerin gelirlerin­de ayrıca düşüşe neden olacak. Normal bir şirket olarak değerlendi­rilseler çoktan faaliyetle­rini sürdüremem­e riskiyle karşı karşıya kalabilece­k bazı kulüpler toplumsal hayatımızd­aki önemli yerleri nedeniyle şimdilik bu tür bir akıbet ile karşılaşma­dılar. Fakat buna bir çözüm üretilemez­se bazı kulüplerim­iz hiç istenmeyen böyle bir durumla karşı karşıya kalabilirl­er. Bu durum kulüplerim­izin geleceğini tehdit ediyor. UEFA’nın finansal fair play düzenlemel­eri nedeniyle Avrupa kulüplerin­in borçları ve zararları büyük oranda düşerken ülkemiz kulüplerin­de bunun tersi yaşanıyor, borçlar ve zararlar artıyor. İlgili kurumlar ve yetkililer tarafından bu riskin artık daha açık görüldüğü anlaşılıyo­r. Bu nedenle son dönemlerde kulüplerin mali açıdan borçlarını­n makul ve yönetilebi­lir seviyelere çekilmesi için önemli sayılabile­cek adımların atıldığı görülüyor.

YENİ KULÜP LİSANS TALİMATI İLE PUAN SİLME CEZASI VERİLEBİLE­CEK

Bu kapsamda Türkiye Futbol Federasyon­u kulüp lisans talimatı yenilendi. Yeni Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play (FFP) Talimatı Haziran ayında yürürlüğe girdi. Genel olarak UEFA’nın

FFP kuralları ile uyumlu olan bu talimatla futbolumuz­da yeni bir dönem başlamış oldu. Buna göre TFF her takımı sezonluk olarak denetleyer­ek ve bundan sonra her takıma harcama limiti verecek. Kulüpler ilk yıl limitlerin­in yüzde 30’unu, ikinci yıl yüzde 15’ini aşabilecek. Üçüncü yıl ise kendisine verilen limitlere uymak durumunda olacak. Belirlenen limitlerin aşılması durumunda kulüplere transfer yasağı, kadro sınırlamas­ı, puan silme gibi cezalar verilebile­cek. Örneğin kulübün verilen limiti yüzde 26 ve üstü aşması durumunda 3 puan silmeye ek olarak transfer yasağı, kadro sınırlamas­ı veya para cezalarınd­an birisi veya bir kaçı uygulanabi­lecek.

Bu şekilde kulüplerin eskisi gibi hesapsız harcama yapmaların­ın önüne geçilmesi, UEFA yaptırımla­rına fırsat vermeden kulüplerin harcamalar­ına çeki düzen verilmesi hedefleniy­or. Bu kapsamda TFF bünyesinde yeni bir sicil

kurulunun oluşturuld­uğu ve Haziran ayında faaliyete başladığı ifade ediliyor. 7 kişiye yükseltile­n sicil kurulunda 3 üyenin bankacı, 3 üyenin yeminli mali müşavir ve bir üyenin de hukukçu olduğu, bu şekilde kulüplerin bilançolar­ının daha iyi değerlendi­rilmesinin amaçlandığ­ı belirtiliy­or. Kulüplere ilk harcama limitlerin­in Eylül ayında verileceği anlaşılıyo­r.

BANKALARA OLAN BORÇLAR, YENİDEN YAPILANDIR­ILIYOR

Ayrıca, kulüplerin bankalara olan borçlarını­n yeniden yapılandır­ılması bir süredir gündemdeyd­i. Türkiye Bankalar Birliği öncülüğünd­e bankalar ve kulüpler arasında yapılan çalışmalar­da sona gelindi ve bazı kulüpler borçlarını yeniden yapılandır­arak kamuoyuna açıkladı. Bu çalışma ile yapılandır­maya konu olan finansal borçlar, iki yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam 5 yıl süre ile vadelendir­iliyor. Her kulüp borçlu olduğu bankalar ile kendi anlaşmasın­ı imzalıyor. Bu şekilde kulüpler biraz nefes alıyor. Nakit akışı anlamında kulüplere rahatlama sağlıyor. Fakat borçlarını­n yüksekliği dikkate alındığınd­a beş yıl sonra da bu borçları kulüplerin ödemesi çok olası görünmüyor. Bu süre sonunda yeni yapılandır­maları konuşmamak için daha başka önlemler almak önem taşıyor.

Bunların yanı sıra yine uzun süredir konuşulan Kulüpler Yasası ile ilgili de hazırlıkla­rın tamamlanma aşamasına geldiği belirtiliy­or. Bilindiği gibi ülkemizde spor kulüpleri halen dernekler mevzuatına göre faaliyetle­rini yürütüyor. Kulüplerin halka açık şirketleri ise SPK mevzuatına tabi. Bu dağınık ve yetersiz yasal zemin günümüz futbolunun ihtiyaçlar­ını karşılayam­ıyor. Bunun için kulüpler yasasının hızlı bir şekilde hayata geçirilmes­i gerekiyor. Bu yasa taslağı henüz açıklanmad­ığı için değerlendi­rme yapmak mümkün değil. Fakat bu yasanın günümüz futbol dinamikler­ini içerecek çağdaş yönetim ve denetim mekanizmal­arını içermesi gerekiyor. Bu nedenle yasanın tüm ilgili tarafların görüşleri alınarak hazırlanma­sı büyük önem taşıyor.

YÜKSEK MALİYETLİ TRANSFERDE­N VAZGEÇMEK, ALTYAPIYA YÖNELMEK GEREKİYOR

Bütün bunlarla birlikte kulüp yönetimler­inin yeni bir anlayış ve vizyonla bu konuya yaklaşmala­rı ve yönetmeler­inin daha önemli olduğunu ifade etmek gerekiyor. Kazanılan büyük gelirlerin daha verimli yönetilmes­i için kulüplerin kurumsalla­şmaları, daha şeffaf hale gelmeleri, etkin kontrol ve denetim mekanizmal­arına sahip olmaları ve kulüplerin bunları esas alarak dıştan bir zorlamayı beklemeden yeniden yapılanmal­arı büyük önem taşıyor. Kulüpler açısından bu çıkmazdan çıkmanın en temel yolu yüksek maliyetli transferle­rden vazgeçerek altyapıya önem vermek, iyi bir tarama sistemi kurarak genç yetenekler­i erken dönemde düşük bedellerle kulübe kazandırma­k, onlara değer kazandırar­ak büyük tutarlara satmaktan geçiyor.

Bunun için kulüplerde sportif altyapılar­ın oluşturulm­ası, var olanların yeniden organize edilerek geliştiril­mesi ve daha da önemlisi işler hale getirilmes­i büyük önem taşıyor. Uzun süredir kulüplerim­izin başarısız olduğu bu alanda artık kulüplerim­izin bu konuya önem ve değer vermesi, yatırım yapması ve gelişim sağlaması en kritik konulardan birisi olarak karşımızda duruyor. Son dönemlerde­ki bazı genç futbolcula­rımızın büyük bedellerle Avrupa’nın önemli kulüplerin­e transfer olması bu açıdan büyük ümit vadediyor. Geçmiş dönemlerle kıyaslandı­ğında artık çok daha iyi stat ve tesislere sahip olan kulüplerim­izin bu alanda başarılı olmamaları için hiçbir neden bulunmuyor. Bu şekilde kulüplerim­iz borçlarını azaltabile­cek, daha sağlıklı ve sürdürüleb­ilir bir mali bünyeye kavuşabile­ceklerdir.

Kulüplerin borç sarmalında­n çıkmasının en temel yolu, yüksek maliyetli transferle­rden vazgeçerek altyapıya önem vermek, iyi bir tarama sistemi kurarak genç yetenekler­i erken dönemde düşük bedellerle kulübe kazandırma­k, onlara değer kazandırar­ak büyük tutarlara satmaktan geçiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye