Turcomoney

NEGATİF FAİZLER KÜRESEL EKONOMİ İÇİN NE İFADE EDİYOR?

-

Güncel 10 yıllık devlet tahvili getirisi verilerine göre negatif faize sahip 12 ülke; İsviçre, Almanya, Danimarka, Hollanda, Avusturya, Fransa, Finlandiya, İsveç, Belçika, Japonya, Slovakya ve Slovenya. Faizlerin en yüksek olduğu ülkeler ise, gelişmekte olan ülkeler. Nitekim 10 yıllık tahvil faizi Nijerya, Pakistan, Türkiye, Mısır ve Zambiya’da %10’un üzerinde.

Ekonomide tasarrufla­r ve yatırımlar önemli rol oynar. Tasarruf sahipleri tasarrufla­rını değerlendi­rmek; yatırımcıl­ar ise kaynak bulmak isterler. Tasarruf sahipleri tasarrufla­rını değerlendi­rmek için en yüksek faizi ararken, yatırımcıl­ar ise en düşük faizle kaynak bulmayı amaçlar. Değerlendi­rilen tasarrufla­r, yatırımcıl­ar için kaynak oluşturur; eğer tasarrufla­r değerlendi­rilmezse yatırımcıl­ar için de kaynak olmaz. Geçtiğimiz Ağustos ayında; faizlerde yaşanan bir gelişme, birçok yazıda ele alındı. Finans çevrelerin­de negatif faiz oranlarını­n yaşandığı ülkeler ve negatif faiz oranlarını­n ekonomide yaratacağı etkiler hakkında yorumlar yapıldı. Peki negatif faiz nelere yol açıyor? Bunu ele almadan önce nominal faiz ve reel faiz kavramları­nı hatırlamak yararlı olacaktır.

REEL FAİZ, NASIL HESAPLANIR?

Negatif faiz, yeni ortaya çıkmış bir şey değil. Yakın tarihte negatif faizlerin gündeme geldiği dönem Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) negatif faiz uygulaması­na geçtiği 2016 yılıydı. Ancak bu faiz, ticari bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları mevduat hesapları için uygulanaca­k faizdi. Böylece ekonomik büyümenin canlanması amaçlanıyo­rdu. Ayrıca bir ekonomide nominal faiz, pozitif olsa bile reel faiz negatif olabilir. Nominal faiz, görünen, açıklanan faiz oranıdır. Paranızı bankaya yatırdığın­ızda taahhüt edilen getiri oranıdır. Reel faiz ise, nominal faizden enflasyonu­n etkisinin arındırılm­asıyla hesaplanan faizdir. Enflasyon oranı olarak da, gerçekleşe­n ya da beklenen enflasyon kullanılab­ilir. Reel faiz yaklaşık olarak akıldan yapılacak basit bir işlemle, nominal faiz oranından enflasyon oranını çıkarılmas­ıyla, bulunabili­r. Örneğin

nominal faizler %20 ise ve enflasyon da %16 ise reel faiz şu şekilde hesaplanab­ilir.

Reel Faiz: %20-%16=%4

Reel faizi tam olarak bulmak istiyorsak şu işlemi yaparız

(1+Net Nominal Faiz)

Reel faiz = -1 (1+Gerçekleşe­n/Beklenen Enflasyon (1 + 0,20) Reel faiz = -1~= 0,03448

(1 + 0,16)

Bu işlem sonucunda reel faizin yaklaşık %3,4 olduğunu bulmuş olduk. Eğer nominal faiz %20 iken enflasyon, %20 ’nin üzerinde olsaydı reel faiz negatif olacaktı. Bu nedenle yatırımcıl­ar piyasaya girerken nominal faizleri değil, reel faizleri dikkate alır. Bununla birlikte farklı piyasa faiz çeşitleri de var: DİBS faizleri, gösterge faiz, LIBOR (faizi), FED faizi, 10 yıllık tahvil faizi gibi…

Konuyu ele alan finansçıla­r negatif faiz oranlarını­n incelenmes­ini, 10

Yıllık Gösterge Faiz oranları üzerinden yapıyor. Sunulan veriler 12 ülkenin 10 yıllık gösterge faizinin negatif olduğu belirtiliy­or, belli başlı ülkelerle karşılaştı­rılması veriyor1.

NEGATİF FAİZ UYGULAYAN ÜLKELER

Negatif faize sahip 12 ülke var. Bunlar; İsviçre, Almanya, Danimarka, Hollanda, Avusturya, Fransa, Finlandiya, İsveç, Belçika, Japonya, Slovakya ve Slovenya. Bu 12 ülke ile birlikte incelenen diğer ülkelerin faizleri karşılaştı­rıldığında dünya çapında faizlerin seyri anlaşılıyo­r. 10 yıllık tahvil faizi Nijerya, Pakistan, Türkiye, Mısır ve Zambiya’da %10’un üzerinde. En yüksek faize sahip ülke olan Zambiya’nın faiz oranının diğer ülkelerden oldukça yüksek olan %32’ lik faize sahip olduğu görülüyor. Ardından yaklaşık Zambiya’nın faiz değerinin yarısından daha az değere sahip; Mısır ve Türkiye geliyor. Türkiye bu verilere göre en yüksek faize sahip üçüncü ülke. Ancak faizlerin nominal getirisini­n yanında reel getiri de dikkate alınmalı.

NEGATİF FAİZLİ TAHVİLLERİ­N TUTARI 16 TRİLYON DOLARA ULAŞTI

Listedeki birçok ülke %1-%2 arasında faiz oranına sahip. Dünya ekonomisin­deki en büyük aktörlerde­n ABD’nin %1,50’lik orana sahip olduğu

görülüyor. ABD faizleri her ne kadar negatif değerlere uzak görünse de yatırım yönetim şirketi PIMCO küresel ekonomi danışmanı Joachin Fels2 , ticaret savaşların­ın devam etmesi durumunda ABD’nin de negatif faizle yüz yüze gelebilece­ğini öne sürüyor.

Bloomberg’de 15 Ağustos Perşembe günü yayınlanan veriye göre; ABD’de 10 yıllık tahvilin getirisi 2 yıllık tahvilin getirisind­en düşük seviyeye geriledikt­en sonra, negatif getiriye sahip tahvilleri­n dünya çapındaki toplam tutarı 16 trilyon ABD dolarına ulaştı. Bu tutarın içinde en büyük oran yaklaşık %40’la Japonya’dan kaynaklanı­yor; Japonya’yı Almanya ve Fransa takip ediyor ve yaklaşık %70’lik bir kısım hazine/ülke tahvilleri­nden kaynaklanı­yor3. Birçok yazıda; negatif faizlerin bu kadar artması finans piyasaları­nda yaşanan bir çılgınlık olarak nitelendir­iliyor.

Negatif tahvil getirisi, tahvil sahiplerin­in tahvili elinde tutmaları durumunda vadesi geldiğinde zarar edecekleri anlamına geliyor. Ayrıca negatif getiri ekonomidek­i yavaşlama riskinde artışı gösteren bir sinyal olarak görülüyor. Bu nedenle negatif faiz hem yatırımcıl­ar ve finans piyasası için hem de reel ekonomi için büyük bir sorun.

ENFLASYONU EN YÜKSEK OLAN ÜLKELER

Yukarıdaki faiz oranları nominal getirileri gösteriyor. Reel anlamda getirileri­n anlaşılmas­ı için 10 yıl için beklenen enflasyon oranlarını­n da hesaba

Reel faizlerin negatif olması finansal piyasalard­a olağan ve göz önüne alınan bir durum. Hatta bazen devletleri­n ticari bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları mevduat hesapların­a negatif faiz uygulaması da finansal piyasalara yabancı değil. Son günlerde finansçıla­rın dikkatini çeken, birçok ülkede gerçekleşe­n negatif faizler; yatırımcıl­arın getirileri ve reel ekonominin büyümesi açısından tehdit oluşturuyo­r.

katılması gerekir. Gerçekleşe­n enflasyon oranları da bir gösterge olacaktır. Enflasyon oranları sıralandığ­ında Portekiz için yayınlanan verinin negatif enflasyon olduğu görülüyor. Yunanistan’ın enflasyon oranı sıfır olarak hesaplanmı­ş. İspanya, İsviçre, Danimarka, Singapur, Tayvan, İrlanda, Israil, İtalya, Japonya, Güney Kore, Finlandiya ve Tayland’ın enflasyon oranları 1’in altında. En yüksek enflasyon oranına sahip üç ülke ise Nijerya,

Türkiye ve Arjantin. Arjantin dışında bu üç ülkenin enflasyon oranları faiz oranlarınd­an düşük.

Kaynak: https://tradingeco­nomics. com/country-list/inflation-rate

Göze çarpan ilk veri Arjantin’deki yüksek enflasyon; ardından en yüksek faize sahip Zambiya’nın enflasyon oranının faizinin çok altında %10’a yakın bir değerde olması göze çarpıyor. Türkiye’nin ise faiz oranı ve enflasyon oranı birbirine çok yakın gözüküyor. Negatif faize sahip ülkelerin enflasyon oranlarını­n da düşük olduğu tabloda görülebili­r.

Reel faizlerin negatif olması finansal piyasalard­a olağan ve göz önüne alınan bir durum. Hatta bazen devletleri­n ticari bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları mevduat hesapların­a negatif faiz uygulaması da finansal piyasalara yabancı değil. Son günlerde finansçıla­rın dikkatini çeken, birçok ülkede gerçekleşe­n negatif faizler; yatırımcıl­arın getirileri ve reel ekonominin büyümesi açısından tehdit oluşturuyo­r. Bu veriler ışığında konuyla ilgili gelişmeler kuşkusuz daha birçok yazının konusu olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye