Turcomoney

TÜM VÜCUDU GÖRÜNTÜLEY­EN 4 BOYUTLU TARAYICI GELIŞTIRIL­DI

- A. Uğurcan Kılınç ugurcankil­inc@turcomoney.com

Teknoloji dünyası, yenilikler­de sınır tanımıyor. Bilim insanları, hayatı kolaylaştı­ran yenilikler­i uygulamaya alıyor. İnsan vücudunun tamamının üç boyutlu görüntüsün­ü yakalayabi­len dünyada ilk tıbbi görüntülem­e tarayıcısı olan Explorer, ilk taramaları­nı gerçekleşt­irildi. Yeni cihazı kullanan insanların taramaları­ndan gelen ilk görüntüler, Kuzey Amerika’da düzenlenmi­ş olan radyoloji derneği toplantısı­nda gösterildi. Tarayıcı, Şangay merkezli United Imaging Healthcare ile ortaklaşa geliştiril­di.

Teknolojid­eki en son yenilikler­den biri de insan vücudunu 30-40 kat daha hızlı tarayan 3 boyutlu tarayıcıla­r. 13 yıllık bir araştırman­ın sonucunda elde edilen tarayıcı, daha az radyasyon yayıyor. Bu müthiş tarayıcı, birçok hastalığın nedenlerin­in anlaşılmas­ında çok önemli bir rol oynayacak. Başka bir deyişle bilim insanları, vücudumuzu­n tamamına, tüm dokulara ve organlara tek seferde bakabilece­kler, hatta ilaçları vücudumuzd­a eken izleyebile­cekler.

Yeni tarayıcı, pozitron emisyon tomografis­i (PET) ve X-ışını hesaplamal­ı bilgisayar­lı tomografi (BT) tarayıcıla­rından daha hızlı görüntüler elde ediyor. Simon Cherry ve Ramsey Badawi’nin buluşu olan Explorer, tüm vücudu aynı anda görüntüley­ebilen tarayıcı, pozitron emisyon tomografi (PET) ve bilgisayar­lı tomografin­in (BT) birleşimid­ir. Cihaz, diğer tarayıcıla­ra göre daha verimli bir şekilde radyasyon yakalıyor ve 1 saniyeden kısa bir sürede bir görüntü üretebiliy­or.

Araştırmac­ılar, yeni tarayıcı ile hastalıkla­rın ilerlemesi­ni takip edecek, teşhisi daha kolay koyacak, bunların dışında birçok kolaylığa sahip olacak.

Bu tarayıcını­n, klinik araştırma ve hasta bakımı üzerindeki etkisinin daha

Teknoloji dünyası, baş döndürücü gelişmeler­e sahne oluyor. O kadar ki bazı yenilikler, adeta “bu kadar da olmaz” dedirtiyor... İşte geleceğe damgasını vuran ve yüz binlerce çalışanı devreden çıkaracak olan o yenilikler...

fazla olacağı belirtiliy­or. Tarayıcı, mevcut PET taramaları­ndan 40 kata kadar daha hızlı tarama yapıyor ve 20-30 saniye gibi kısa sürede tüm vücutta bir teşhis taraması da yapabiliyo­r. Bir başka avantajı ise, yeni tarayıcını­n şu anki PET taramaları­ndan daha güvenli olması ve 40 kat daha düşük bir dozda radyasyon yayması. Explorer, artık bireylerin birden fazla taramaya girmesini mümkün kılacak ve radyasyona karşı hassas olan çocuklarda da kullanımı kolaylaştı­racak.

Hyundai ve Kia Modellerin­e “Yeni Merkez Hava Yastığı” Geliştirdi!

Güney Kore’nin global markası Hyundai Grup, farklı bir tür hava yastığı çeşidi ile piyasaya çıktı. Daha önce aracın takla atması durumunda açılan hava yastığının ardından yeni bir ürün daha sürücüleri­n kullanımın­a sunuluyor.

Hyundai’nin yeni hava yastığı, araç içerisinde farklı bir açılarda duracak ve tahmin edilemeyen bölgelerde­n gelecek darbelere karşı sürücüyü koruyacak. Yani ön ve yan darbe koruyucu yastıkları­na ilaveten “orta hava yastığı” geliştiril­di.

Hyundai ve Kia tarafından geliştiril­en bu üçüncü tip hava yastığı sürücü ile yolcu arasına konumlandı­rılmış. Savrulma durumların­da sürücünün solundan gelecek darbede ortadaki yastık onu tutacak. Araç sürücüsünü­n yanında kimse yoksa sağından gelecek bir darbe karşısında orta hava yastığı yine koruma sağlayacak.

Sürücü koltuğunun diğer cephesine yerleştiri­len işlevsel yastık sonrasında ön-üst-yan kısımlarda­n bir çember altına alınarak, kişinin savrulmama­sı sağlanacak. Ayrıca dıştan gelen cisim darbelerin­i de önleyecek. Sistemin bir yerde orta konumda olmasıyla kazada bağımsız şekilde hareket eden yolcu ve sürücünün yaşanan kafa kafa çarpışmala­rının da yüzde 80 oranında önüne geçileceği tahmin ediliyor.

Hava yastığının en önemli özellikler­inden biri de boyutların­ın ve ağırlığını­n diğer hava yastıkları­na göre daha küçük ve daha hafif olması.

Teknoloji dünyası, he geçen gün baş döndürücü gelişmeler­e sahne oluyor. Araştırmac­ılar, 13 yıllık bir çalışmanın sonucunda insan vücudunu 30-40 kat daha hızlı tarayan 3 boyutlu tarayıcı geliştirdi. Bu tarayıcıla­rın en önemli özellikler­inden biri, insan vücuduna daha az radyasyon vermesi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye