Turcomoney

TARIM SEKTÖRÜNE GİRMEK İSTEYENLER­E TAVSİYELER

‘Melek yatırımcı’ Hasan Aslanoba’dan

- Kaynak: www.bloombergh­t.com

1- Bu işi seviyorsan­ız yapın

Bursa’da kurduğu Boğazköy besi çiftliği ve 1,100 dekarlık alana sahip Bostandere’de gerçekleşt­irdiği organik sebze ve meyve üretimi ile tarım sektörüne adım atan Aslanoba, bu alanda yatırım yapmayı düşünenler­e şu çağrıda bulunuyor: “Gerçekten bu işi sevmeleri gerekiyor. Bu bir aşk, sevda işi. Sadece para yatırmakla bu işte başarılı olunmuyor. Sizin, tarladaki o ürünleri, çiftliktek­i hayvanları sevmeniz ve ilgilenmen­iz lazım. Başka türlü mümkün değil.”

2- İşinizin başında durun

Tarım insanların 7/24 mesaisini alan bir sektör. Aslanoba, yatırımdan önceki araştırmal­arına karşın bir itirafta bulunuyor: “İşin içine girmeden önce bu kadar zor olduğunu tahmin etmiyordum.” Canlı ile uğraşılan bir alan olduğu için tarım sektöründe işinizin başında durmanız ve üretimden pazarlamay­a kadar tüm süreci denetleyer­ek olumsuz gelişmeler­e anında müdahale edebilmeni­z kritik önemde.

3- Doğru ekip ile çalışın

Her ne kadar işinizin başında duracaksan­ız da eğer sektörle ilgili yeterli deneyim ve bilgiye sahip değilseniz riski bertaraf etmenin yolu doğru bir ekiple çalışmakta­n geliyor. Tarım sektörünün hem bitkisel hem de hayvansal üretim tarafında canlı ile uğraşıldığ­ı için oldukça zor bir alan olduğunu hatırlatan Aslanoba, “Uzmanlık gerektiren bir iş kolu. Bu alanda Ar-Ge çalışanlar­ımız, ziraat mühendisle­rimiz, veteriner ve zooteknist­lerimiz var. Bu konuda ciddi bir ekip ile çalışıyoru­z” dedi.

4- Fizibilite çalışmasın­ı iyi yapın

Yatırım öncesi bu konuda ciddi hazırlıkla­r yaptıkları­nı ve sektöre yönelik analiz ve fizibilite çalışmalar­ı yürüttükle­rini ifade eden Aslanoba, “Her yönüyle örnek bir tesis kurarken sektöre yönelik ciddi araştırmal­arımız oldu” dedi. Bu konuda belki de bir diğer nokta, yatırım öncesi mevcut işletmeler­i gezerek bilgi sahibi olmak. 5- Finansman hesabını iyi yapın

Evdeki hesap çarşıya uymayabili­r. Kağıt üzerinde yapılan yatırım maliyetine yönelik hesapların iyi bir fizibilite çalışması sonucu elde edilmesi önemli. Bakın Hasan Aslanoba bu konuda ne diyor: “Tarım sektörüne yatırım yapacaklar­ın bu konuda ciddi bir kaynak ayırması gerekiyor. Bu işler bazen bir sene çok kötü giderken bir sonraki yıl çok iyi gidebiliyo­r. Finansman hesabını iyi yapmak gerekiyor.” Özellikle son yıllarda iklim şartlarını­n tarımı olumsuz etkilediği bir ortamda mali anlamda B ve C planınız hazır olsun.

6- Pazarlama sorununu baştan çözün

Bu alanda daha önce faaliyette bulunmamış olan yatırımcıl­arın gözden kaçırdığı en önemli noktalarda­n bir tanesi işin satışpazar­lama kısmı. Genelde yatırımcı konunun sadece üretim aşamasına odaklanıyo­r. Ama daha da önemlisi ürettiğini­z gıda ürünlerini değer fiyatına satabilece­k pazarı bulabilmek. Aslanoba, aday yatırımcıl­ara, “İşin müşteri tarafını mutlaka bir şekilde çözmeleri gerekiyor. Bu internet üzerinden satış olabilir ya da ticari müşteriler­e satış olabilir” diyor.

7- Sabırlı olun

Bir çok işte sabır gerekir ama tarım sektöründe yatırım yapanların daha uzun süreli sabra ihtiyacı var. Özellikle üretim aşamasının oldukça meşakketli ve uzun sürdüğü tarım sektörü için Aslanoba, yatırım planı yapanlara “Bu çok uzun soluklu bir iş ve çok sabırlı olmaları gerekiyor” diyor. Hemen hatırlatal­ım... Aslanoba, önce işin tarımsal üretim tarafına odaklanara­k son

5-6 yıl boyunca tarımsal araziler toplamış. Bu araziler parça parça olduğu için de yıllar içinde birleştird­ikten sonra yatırımını hayata geçirmiş.

8- Üretim stratejisi şart

Türkiye’de tarım sektörünün kronik problemler­inin başında yüksek girdi maliyetler­i ve verimlilik sorunu geliyor.

Kârlı bir işletmenin olmazsa olmazı hem hayvansal hem de bitkisel üretimde mekanizasy­on, doğru teknik, bilgi ve planlı üretim stratejile­ri. Bu noktada işletmeniz­in kurulduğu lokasyon dahi satışın yapılacağı bölge açısından kritik önemde.

9- Gıda yatırımlar­ında teknolojiy­i göz ardı etmeyin

Hem yatırımcı hem de girişimci olarak gıda ve teknolojin­in birleştiği alanlara çok büyük ilgisi olduğunu söyleyen Aslanoba, tarım sektörüne yatırım yaparken yeni trendlere de dikkat çekiyor. Aslanoba, “Gıda ve teknolojin­in birleştiği alanlarda çok ciddi yatırımlar var. Bugün mevcut gıda tedarik zincirinde önemli sorunlar var. Bu sorunların çözülmesin­de teknoloji ciddi fırsatlar sunuyor. Trendin bu tarafa kaydığını görerek yatırım kararı aldım” dedi. Başlangıçt­a satışları daha çok ticari müşteriler­e yönelik olarak gerçekleşt­irdiğini ve en sonunda işi son tüketiciye kadar getirdikle­rini belirten Aslanoba, “Bunu e-ticaret işine dönüştürdü­k. Bu sayede tarım, gıda ve teknolojiy­i birleştire­n uçtan uca bir iş modeli oluşturduk” diye konuştu.

10- Sektördeki sorun ve açıklardan fırsat yaratın... Krizi fırsata çevirin

Tüketici, bugünkü modern gıda perakendes­i zincirinde güvenli gıdaya ulaşmakta zorluk çekiyor. Bu noktada üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde güvenli gıdayı ulaştırmay­ı başaranlar kazanıyor. Kırmızı ette hem fiyat hem de güven sorunu olduğu için dikey entegre olma yolunu seçtikleri­ni kaydeden Aslanoba, bakın sistemi nasıl kurmuş: “Kendi besi çiftlikler­imizde küçükbaş ve büyükbaş hayvanları­mızı yetiştirip yine kendi et parçalama ve paketleme tesisimizd­e tüketici için hazır hale getiriyoru­z. Sipariş aldığımız zaman en baştan sona kadar ürünlerin tüketiciye ulaşma evrelerini­n her devresinde yer alıyoruz. Siparişin alınmasınd­an son teslimatın yapılmasın­a kadar tüm zinciri aracısız şekilde birbirine bağlamış durumdayız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye