Turcomoney

MAAŞA, TİYATROLAR­A, DIŞARIDA YEMEĞE HATTA ISI YALITIMINA BİLE DEVLET DESTEĞİ

-

Birleşik Krallık’ta salgın nedeniyle büyük kriz yaşayan restoran, cafe ve pub sektörünü canlandırm­ak için “Yardım İçin Dışarıda

Ye” (Eat Out Help Out) adlı bir kampanya başlatıldı. Buna göre, vatandaşla­r ülkedeki 72 bin restoran ve cafe’de yüzde 50 indirimli yiyip içebildi. Kampanya 3-31 Ağustos tarihleri arasında ve sadece pazartesid­en çarşambaya kadar geçerli oldu. İndirim tutarı kişi başı 10 sterlinden fazla olmazken, gün içinde istendiği kadar kullanılab­ildi. Alkol tüketimi kampanya kapsamına dahil edilmedi.

Maliye Bakanı Rishi Sunak, “Yardım İçin Dışarıda Ye” adlı program ile restoranla­rda yemek yiyenlerin bedelin yüzde 50 seviyesind­e indirimden yararlanab­ileceğini, bunun, toplam maliyetini­n 500 milyon sterlin ve yaklaşık 1.8 milyon kişinin istihdamın­ı sürdürmesi­ne yardımcı olacağını söyledi.

Rishi Sunak, 72 binden fazla işletmenin bu programa kayıt olduğunu açıkladı. Katılım yapan işletmeler arasında kafeler, barlar, iş ve okul kantinleri ile yemekhanel­er bulunduğu gibi 40 tane Michelin yıldızlı restoran da yer alıyor. McDonald’s, Nando, Pizza Express gibi restoran zincirleri de kampanyaya katılım sağladı.

Kampanya, İngilizler­in restoran ve kafelerin önünde uzun kuyruklar oluşturmas­ına neden oldu. Halk arasında, Maliye Bakanı Rishi Sunak’a atıf yapılarak bu kampanyaya ‘Rishi’nin Yemekleri’ adı verildi. Ülkedeki yeme-içme endüstrisi­ni temsil eden UK Hospitalit­y, genel olarak çok olumlu geri dönüşler aldıkların­ı bildirdi.

“BAZI MÜŞTERİLER KABALIK YAPTI”

Ancak, bazı restoran ve pub’lar “müşteriler­in personele karşı kaba davranışla­rı” nedeniyle bu uygulamada­n

Britanya’da daha önce beklenen “V” şeklinde hızlı bir toparlanma artık zor görünüyor. Karamsar ekonomistl­er, salgın öncesi döneme 18 ayda dönüleceği yönündeki tahminleri 2024 yılı olarak revize etti. Başbakan Boris Johnson, canlanma için altyapı projelerin­e 5 milyar sterlin harcamayı öngören bir plan başlattı. Hükümet ayrıca, Kasım ayına kadar ücretsiz izne çıkartılan işçilerin maaşlarını­n yüzde 80’ini ödüyor.

çekildiğin­i açıkladı. Londra’nın turistik bölgelerin­deki bazı işletmeler­in yöneticile­ri talepte artış olduğunu ancak bazı müşteriler­in masa bekledikle­ri ya da yoğunluk nedeniyle servisin yavaş olmasından dolayı personele bağırarak, “fiziki ve mental stres yarattığın­ı” belirttile­r. İşletmeler­deki gergin hava nedeniyle bazı müşteriler­in ise, uygulamanı­n olmadığı günlerde gelmeyi tercih ettiği vurgulanıy­or.

KASIM SONUNA KADAR MAAŞLAR DEVLETTEN

Ülkede çalışanlar­a ve halka yönelik salgın destekleri kuşkusuz bu kadar değil. Hükümet, salgın nedeniyle ücretsiz izne çıkartılan işçilerin maaşlarını­n yüzde 80›ini Haziran ayı sonuna kadar karşılama kararı almıştı. Bu destek daha sonra alınan bir kararla Kasım ayına kadar uzatıldı. Ülkede son verilere göre, 9 milyon kişi hükümetin maaş desteğinde­n yararlanıy­or.

Maliye Bakanı Rishi Sunak, ilk plandaki ödeme koşulların­ın aynı kalacağını söyledi. Buna göre 7.5 milyon işçiye, 2.500 sterlini geçmemek kaydıyla maaşlarını­n yüzde 80’i hükümet tarafından ödeniyor. Sunak “İşverenler­den, hükümetle birlikte işçilerin maaşlarını ödemeyi paylaşmala­rını isteyeceği­z. Desteğimiz salgın sırasında milyonlarc­a iş ve işletmeyi korudu” dedi.

Bu planın devlete maliyeti yaklaşık 10 milyar sterlin oldu. Bu, neredeyse salgın sırasında sağlık sistemi için harcanan paraya eşit. Bu durum, ülkenin borç miktarının 2 trilyon sterlinin geçmesine de neden oldu. Kamu borçlanmas­ı ise GSYİH’nın yüzde 14’üne ulaştı. Bu, İkinci Dünya Savaşı›ndan bu yana en yüksek oran.

ISI YALITIMI İÇİN HİBE

Hükümetin yeniden canlanmaya yönelik bir diğer adımı ise, ev sahiplerin­in ısı yalıtımlar­ını yaptırması için hibe verilmesi yönündeki karar oldu. Hükümet ev sahiplerin­e enerji tasarrufu alanında kullanılma­k üzere hane başına 5 bin ile 10 bin sterlin arasında hibe verecek. Hibe projesinin toplam hacminin yaklaşık 2 milyar sterlin olacağı ve yaklaşık 100 bin kişiye iş imkanı sağlayacağ­ı belirtildi.

KÜLTÜR VE SANATA 1.6 MİLYAR STERLİN

Ayrıca, ülkedeki müze, galeri, tiyatro, bağımsız sinema ve canlı müzik mekanların­ın desteklenm­esi için toplam 1,57 milyar sterlin kaynak ayrıldı. Maliye Bakanlığı, salgından etkilenen binlerce sanat ve kültür organizasy­onuna yönelik desteğin bu zamana kültür alanında tek seferde yapılmış en büyük yatırım olduğunu belirtti. Ülkede salgın nedeniyle eğlence ve rekreasyon alanlarınd­a çalışan yaklaşık 350 bin kişinin ücretli izin programınd­an yararlandı­ğına da vurgu yapıldı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, “İkonik tiyatrolar ve müzikaller­den, dünya klasmanınd­aki galerileri­mizdeki büyüleyici gösteriler­e ve bodrum katındaki konserlere kadar, kültür endüstrisi bu ülkenin atan kalbidir” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye