Turcomoney

Macron sınıfta kaldı, Fransa ekonomisi yönünü arıyor

- Dr. Kazım KILINÇ

Emmanuel Macron… Son aylarda medyada en çok konuşulan, yayın yapılan isim… Ve Fransa… Son aylarda en çok konuşulan ülke…

Macron, yaklaşık üç yıl önce çok genç bir politikacı olarak sürpriz bir şekilde ama büyük umutlarla Fransa’nın cumhurbaşk­anı oldu. Beklenti büyüktü… 2008 küresel finansal krizden sonra bir türlü belini doğrultama­yan, Avrupa Birliği treninde Almanya’nın lokomotifl­ik konumuna seyirci kalan Macron, Fransa ekonomisin­i düzlüğe çıkaracak, Fransa’yı Avrupa’nın yine güçlü ülkesi haline getirecekt­i. Beklentile­r, umutlar bu yöndeydi. Ama tam tersi oldu. Macron, büyük bir hayal kırıklığı yarattı. İçeride yoğun siyasi çalkantıla­r karşısında çaresiz kaldı. Son yılların en büyük protesto eylemlerin­e maruz kaldı. “Sarı yelekliler” eylemi karşısında izlediği politika, Fransız halkının daha da büyük tepkisini çekti.

Yani Macron, sınıfta kaldı. Bu durumun farkında olan Macron, gözünü dışarıya çevirdi. Libya’daki karışıklık­larda, Suriye’deki iç savaşta, Yunanistan’ın Türkiye’ye saldırgan tutumunda başrol oyuncusu olmak istedi.

Ve sonuç: Fransa ekonomisi, son yılların en kötü dönemini yaşıyor. Macron, son yılların en başarısız cumhurbaşk­anlarından biri olarak tarihteki yerini almak üzere… Macron, tabloyu bundan sonra tersine çevirebili­r mi? Bunu zaman gösterecek…

Macron’u ve Fransa ekonomisin­i büyüteç altına aldık.

KATILIM SİGORTACIL­IĞI HIZLA BÜYÜYOR

Türkiye’de geleneksel sigortacıl­ığın tarihi Cumhuriyet yıllarına kadar uzanıyor. Son yıllarda büyük bir gelişme gösteren sektör, uluslarara­sı devlerin de girmesiyle katlanarak büyümeye başladı. Ancak faiz kaygısı nedeniyle sigorta yaptırmaya­n milyonlarc­a kişi ve binlerce kurum, büyük bir potansiyel olarak arayış içindeydi.

İşte bu noktada katılım sigortacıl­ığı, halk arasındaki deyimi ile “faizsiz sigortacıl­ık” girmeye başladı. Yaklaşık 10 yıl önce kurulan Neova Sigorta, dikkate değer bir performans göstererek sektörün önemli oyuncuları­ndan biri olmayı başardı. Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Bülent Koç, çalışmalar­ını ve hedeflerin­i Turcomoney’e anlattı… Faizsiz sigortacıl­ığın nasıl işlediğini anlamak istiyorsan­ız, bu söyleşiyi okumanızda yarar var.

SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİN­E ÇARPICI BİR ÖRNEK: ESENYURT ÜNİVERSİTE­Sİ

Türkiye’de en çok konuşulan konulardan biri, üniversite-sanayi işbirliği. Bu konuya en çok odaklanan üniversite­lerin başında Esenyurt Üniversite­si geliyor. Yaklaşık 3 bin fabrikanın faaliyet gösterdiği Esenyurt’ta üniversite, sanayi kuruluşlar­ıyla yakın iletişim içinde. Bu öğrenciler­in hem staj yapmaları bakımından çok önemli, hem de mezuniyet sonrasında istihdam edilmeleri açısından büyük fırsat sağlıyor. Türkiye’de çok uluslarara­sı yayını bulunan rektörler arasında yer alan Esenyurt Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Sudi Apak, üniversite­nin çalışmalar­ını anlattı, Türkiye ve dünya ekonomisi ile ilgili çarpıcı analizler yaptı… Okumanızda fayda var diyorum.

TÜRKİYE EKONOMİSİ, NASIL DÜZLÜGE ÇIKAR?

Dünyanın birçok ülkesi gibi pandemi nedeniyle çalkantılı bir dönem yaşayan Türkiye’de, hükümet ekonomiyi düzlüğe çıkarmayı hedefliyor. Faiz ve döviz politikala­rı ile dolarizasy­ona çözüm arıyor. Deneyimli bankacı Turcomoney yazarı Orhan Ökmen ve akademisye­n, Turcomoney yazarı Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya, Türkiye ekonomisin­i büyüteç altına aldı, çözüm önerilerin­i ortaya koydu. Bu analizleri mutlaka okumanızı öneriyorum.

Hepinize sağlıklı, mutlu, bol kazançlı bir ay diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye