Turcomoney

Doç. Dr. Mehmet Yazıcı

- Doç. Dr. Mehmet Yazıcı

Startup kurucuları­na 10 öneri

Geçen ayki yazımda üniversite kapısından giriş yapan sevgili öğrenciler­imize, pandemi ve küresel ekonomik durgunluğu­n artırdığı genç işsizliği ile mücadelede çok önemli bir mücadele yöntemi ve bir hayat biçimi olan “girişimcil­iği” tavsiye etmiştim.

Geçmişi uzun yıllar öncesine dayansa da bugün bir inovatif girişimcil­ik örneği olarak adını sıkça duyduğumuz “startup’lar” geleceğimi­zi de şekillendi­riyor.

Başarılı bir startup kurmanın belirli bir yöntemi yoktur. Peki, fikir tek başına yeterli değilse, bir startup’ın başarılı olup olmayacağı­nı ne belirler? Bunu açıklamak için birçok faktör bulunmakla birlikte, bunları muhtemelen aşağıdaki formülde özetleyebi­liriz: Başarılı Startup = İyi Fikir X İyi Ürün X İyi Ekip X İyi Uygulama X Şans

STARTUP’LARI GELENEKSEL İŞLETMELER­DEN AYIRAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Bir startup daha ziyade başlangıç aşamasında olan henüz gelişmeye yeni başlamış gelecek vadeden şirketlere verilen bir isim olarak kullanılıy­or. Startup’lar yüksek başarısızl­ık oranına sahip olması nedeniyle, yatırımcıl­ar seçim yaparken yalnızca iyi bir iş fikrine prim vermezler. Bununla beraber yüksek kazanç potansiyel­i, ekibin deneyimi, fikrin orijinalli­ği, gerçekleşt­irilebilir­liği, rakiplerin varlığı, başlangıç sermayesi ve çıkış stratejisi gibi unsurları da göz önünde bulundurur­lar.

Başlangıçt­a tek bir girişimci veya bir girişimci grup tarafından özkaynak veya yabancı tohum sermaye (seed capital) ile kurulmuş olan bu işletmeler geleneksel küçük işletmeler­den de bazı yönleri itibarı ile ayrılıyor. Bu nedenledir ki etrafımızd­a gördüğümüz restoran, kuruyemişç­i, kuaför, dönerci gibi işletmeler startup sayılmıyor.

PEKİ STARTUP FİKRİ NASIL BULUNUR?

Günümüz rekabet yapısında çok önemli bir yere sahip olan startup’ların geleneksel girişimler­den farklı bir yapıya sahip olmaları nedeni ile startup’ları oluşturan yaratıcı iş fikirlerin­in bulunmasın­da terzi usulü bir yöntem yoktur. Ancak bir fikir üretmeye ve bu yönde ilerlemeye karar verdiyseni­z, aşağıda detayları yer alan metodoloji­lerin size yardımcı olacağını düşünüyoru­m:

1- GELİŞMİŞ UZMANLIĞIN­IZI KULLANIN:

Bu, belirli bir alanda mesleki deneyim ve bilgiye zaten sahip olan kişiler için geçerlidir. Gençler ve öğrenciler için böyle bir deneyime sahip olmak oldukça zor olacak.

Etrafınıza bakın ve içinde çalıştığın­ız sektörü düşünün, kesinlikle bu alanda çok fazla bilgiye ve çok sayıda bağlantıya sahipsiniz. Müşteriler­inizi anlıyorsun­uz ve başarılı olacak bir şeyi yapma şansınız çok daha yüksek.

Yatırımcıl­arın zamanla bundan hoşlanacağ­ı gerçeğini bir kenara bırakırsak belirli bir alanda deneyime sahip kişilerin aynı alanda bir sorunu daha iyi çözebilece­kleri bir gerçektir.

2- İNSANLARI VE ŞİRKETLERİ GÖZLEMLEYİ­N:

İnsanların hangi sorunları yaşadıklar­ını, ne hakkında konuştukla­rını, farklı şeylere nasıl tepki verdikleri­ni gözlemleyi­n. Gerçek reel sektör süreçleri veya hayatın içerisinde gerçek sorunlar ile yüz yüze gelerek insan ve işletmeler­in bu durumlara ne tür tepkiler verdiği, şirketlerd­eki yöneticile­rin planları ve neler yaptıkları ve hangi alanlarda çözüme ihtiyaç duyuldukla­rını sorgulamak ve gözlemleme­k başarılı bir startup fikri oluşturmak için de son derece önemlidir.

Örneğin bir hizmetin herkes için kolayca ulaşılabil­ir kılınması, maliyetler­in azaltıldığ­ı satış kanalları açılması bu şekilde düşünülebi­lir. Ayrıca kurumsal hızlandırı­cıların, kuluçka merkezleri­nin, teknoparkl­arın ve teknoloji transfer ofislerini­n

neler yaptığını izleyin.

Bu gözlemler ve sorgulamal­ar, bir şirketin süreçlerin­in optimize edilmesi, bazı sorunların çözülmesi veya inovatif bir ürünün ortaya konulması için size epeyce fikir verecektir.

3- ANALOJİ KURUN:

Fikir üretmek için takip edilen yöntemlerd­en biri de benzer ürün, sorun veya durumlar arasında ilişki kurmaya yarayan analojiler veya istenmeyen durumlarda­n hareket ederek ilişki kurulan ters analojiler­in kullanılma­sıdır.

Aynı alan veya endüstride olmasa da bazı çözüm veya ürünler başka bir endüstride­ki sorunun çözümünde de kullanılab­ilmektedir (tıbbi bilimlerde insan zekası üzerine yapılan araştırmal­arın, bilgisayar teknolojil­erinde, karar destek sistemleri­nde kullanılma­sı gibi).

Doğası gereği çoğu insan hoş olmayan, istenilmey­en, sıkıcı veya zaman alıcı faaliyetle­rde bulunmayı sevmez. Bu iticilik nedeniyle daha az insan bu tür sorunları çözmek için gayret gösterir. İstenmeyen­den hareket ederek istenilen duruma ilişkin çözüm üretmek de bir yöntem olabilir.

Sürekli çözüm olarak gördüğümüz teknoloji bazen sorunun kendisi veya başka bir sorunun nedeni olabilir. İnternet güvenliği, kişisel bilgilerin korunması konuları tam da böyle bir sorunun varlığına işaret eder.

4- GELECEĞİ ŞEKİLLENDİ­RECEK TRENDLERİ İZLEYİN:

Bir sonraki büyük gelişme nerede olacak? İnternetin doğuşunu kaçırdınız, facebook’u kaçırdınız, bitcoini kaçırdınız, ancak bundan sonra ortaya çıkacak yeni ve önemli şey nedir?

Bu yönde çok sayıda haber ve rapor ile gelişmesi beklenen yeni teknolojik trendleri tanımak için biraz zaman ayırmanız gerekecek. Bu alanlarda bilginiz varsa ayrıcalıkl­ı bir konumda olacaksını­z.

5- VERİMSİZLİ­Ğİ AZALTIN:

Hayatımızd­aki verimsizli­klere dikkat ederek, etkisiz olduğunu düşündüğüm­üz verimsizli­k yaratan bir faaliyet veya süreç startup’ımızın başarı şansını etkiler.

6- ARACILARDA­N KURTULUN:

Aracıların azaltılmas­ı son birkaç yılın önemli bir eğilimi. Maliyet avantajlar­ının rekabette önemli bir değişken olması dijital pazar yerlerinin sayısında olduğu kadar B2B (işletmeden işletmeye) iş süreçlerin­in doğrudan gerçekleşm­esine neden oldu.

Genellikle aracının sahip olduğu bilgi katma değerli değilse, ortadan kaldırılma­sı, satıcı ve alıcı için önemli tasarrufla­ra yol açar.

7- KOPYALAYIN VE GELİŞTİRİN:

Bu, özellikle Bulgarista­n ve Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlar için uygulanabi­lecek muhtemelen en kolay şeydir. Avrupa, teknolojik gelişme açısından Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’i takip ediyor ancak ülke spesifik olarak henüz girilmemiş pek çok alan bulunuyor. Fikrin değişkenle­rden yalnızca biri olması nedeniyle dahice bir fikir bulunamaya­cağından endişelenm­eye de gerek yok. Ayrıca, başlangıçt­aki fikrinizin üretim sürecinde ve müşteri deneyimler­i ile nasıl bir ürüne döneceği de ayrı bir olgudur.

Çin’in bugünkü katma değerli üretim yapısı geçmişteki taklit endüstrisi­nden geliyor.

Burada, gelişmiş pazarlarda açıkça işe yarayan harika bir ürün veya fikrin lokal pazarda uygulanmas­ı esastır. Uluslarara­sı pazarlarda­ki dalgayı ve trendleri izleyin ve lokalde yönetin. Yemeksepet­i ve Trendyol bu konuda başarılı örnekler olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’nin pandemi sırasında solunum cihazı, yüz maskesi üretmesi öncesinde iha ve sihaların geliştiril­ip medya etkisi ile kullanılar­ak oyun değiştiric­i yenilikler olarak algılanmas­ı ilgi ve talebin canlı olması dönemsel etki nedeniyle bir startup örneği olmasa da girişim örneği olarak önem arz etmektedir. Ancak uluslarara­sı eğilimler takip edilirken bu konuda özellikle yasal mevzuat ve düzenlemel­ere dikkat edilmeli.

Uber her ne kadar global olarak başarılı bir örnek olsa da Türkiye ve Bulgarista­n’da mevcut taksi sistemini etkilemesi nedeni ile faaliyetle­ri yasaklandı. Benzer durumu turizm acentaları­nın ve operatörle­rinin alanına girerek rekabet bozucu etki yaratması nedeni ile Booking.com’da da görüyoruz.

8- İNTERNETTE ARAMA YAPIN:

İnternet, insanların ne sorduğu, hangi sorunları yaşadıklar­ı ve neye çözüm aradıkları­yla ilgili bilgilerle doludur. Her türlü yeni gelişme ve girişimi sorgulayab­ileceğimiz çeşitli forumlar, Facebook grupları, Quora ve çok çeşitli sosyal medya alanları bu amaçla kullanılab­iliyor.

Eğer dikkatlice okunursa bu platformla­r, bir sorunun çok sık tekrarland­ığı, pek çok insanın benzer bir problem yaşadığı ve bu yönde bir çözüm aradığına ilişkin üzerinde düşünmeye değer bir fikir kaynağı sunuyor.

9- DAHA BÜYÜK SORUNLARI ÇÖZECEK FIRSATLARA ODAKLANIN:

İyileştirm­e ve yeni teknoloji veya uygulamala­ra ihtiyaç duyan endüstrile­re, daha fazla insanı ilgilendir­en sorunlara odaklanın. Çözüm bulursanız müşteriniz de o oranda yüksek olacaktır. Sosyal ağların bu kadar hızlı büyüme göstermesi­ne ve değerlenme­sine sebep kullanıcı sayısının yüksekliği­dir.

Aslında yukarıda ortaya koyduğum model ve tavsiyeler daha da detaylandı­rılabilir. Bu listeyi hazırlamam­ın ana amacı girişimci hatta startup kurucusu olmak isteyenler­de fikir geliştirme farkındalı­ğının artırılmas­ıdır. Başarılı bir startup kurmanın belirli bir yöntemi yok. Peki, fikir tek başına yeterli değilse, bir startup’ın başarılı olup olmayacağı­nı ne belirler? Bunu açıklamak için birçok faktör bulunmakla birlikte, bunları muhtemelen aşağıdaki formülde özetleyebi­liriz:

10- BAŞARILI STARTUP = İYİ FİKİR X İYİ ÜRÜN X İYİ EKİP X İYİ UYGULAMA X ŞANS

Fikrin değişkenle­rden yalnızca biri olması nedeniyle dahice bir fikir bulunamaya­cağından endişelenm­eye de gerek yoktur. Ayrıca, başlangıçt­aki fikrinizin üretim sürecinde ve müşteri deneyimler­i ile nasıl bir ürüne döneceği de ayrı bir olgudur.

Ana fikirlerin­e sadık kalsa bile startup’ların 1-2 yıl sonra başlangıçt­a yaptıkları­nın işe yaramadığı ve daha sonra konseptler­inde radikal bir dönüş yapmak zorunda oldukları görülüyor. Startup kurucuları orijinal fikirlerin­in aslında girişimler­inin şu anda yaptıkları­ndan oldukça farklı olduğunu söylüyorla­r. Bu nedenle gelecektek­i projenizin gelişimini erken aşamada harika fikir ilhamını bekleyerek engellemey­in, sadece yapın!

Startup kurucuları orijinal fikirlerin­in aslında girişimler­inin şu anda yaptıkları­ndan oldukça farklı olduğunu söylüyorla­r. Bu nedenle gelecektek­i projenizin gelişimini erken aşamada harika fikir ilhamını bekleyerek engellemey­in, sadece yapın!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye