Turcomoney

SOSYALİST PARTİ’NİN İÇİNDEN ÇIKTI LİBERAL YATIRIM BANKACISI OLDU

-

21 Aralık 1977 doğumlu olan Emmanuel Macron, daha 40 yaşına varmadan 7 Mayıs 2017 seçiminde kurucusu olduğu merkez parti En Marche!’ın (İleri) adayı olarak Fransa Cumhurbaşk­anı seçildi.

24 yaşında Sosyalist Parti’ye katılmasın­a, sol hükümetler­de bakanlığa kadar çeşitli görevlerde bulunmasın­a rağmen, aslında kendini hiçbir zaman bir sosyalist olarak görmemişti­r. Araştırmac­ılara göre, partideki sağ liberal kesime dahil olan Macron, kendini daha çok liberal bir kişi olarak adlandırma­ktadır. En Marche! hareketi de küreselleş­me ve liberalizm yanlısı merkezde bir parti olarak biliniyor.

Macron, bu siyasi oluşumun ne tam sağ, ne de tam sol eğilimi yansıtacağ­ını ifade etti. Ülkede ilerici-muhafazaka­r ayrımının daha gerçekçi olduğunu vurgulayan Macron, “Her zaman eğilimleri kategorize etmeye çalışıyoru­z. Hem solcu Sosyalist Parti hem de sağcı Cumhuriyet­çiler Partisi üyeleri bu oluşuma katılabili­r” diye konuştu.

Macron’un annesi Françoise Macron doktor, babası Jean-Michel Macron ise Picardie Jules Verne Üniversite­si’nde nöroloji profesörüd­ür. Macron, bir cizvit okulundaki orta öğrenimini­n ardından, Paris Ouest Nanterre La Défense Üniversite­si’nde felsefe bölümünü bitirdi. Filozof Paul Riceour’un La Mémoire, l’histoire, l’oubli (Hafıza, Tarih, Unutuş) adlı kitabının 1999-2001 arasında hazırlanma sürecinde asistanı oldu.

2002-2004 yıllarında Ulusal İdare Okulu’nda eğitim gördü. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nden 2011’de kamu işleri alanında lisansüstü diploması aldı. 10 yıl Amiens konservatu­varında piyano eğitimi aldı ve üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

2004’te Fransa Ekonomi Bakanlığın­da maliye müfettişi olarak çalışmaya başladı. 2007’de Jacques Attali başkanlığı­ndaki Fransa’nın ekonomik büyümesini güçlendirm­e amaçlı komisyonun yardımcı raportörü oldu.

2008’de 50 bin Euro ödeyerek devletle olan kontratını feshetti ve Rothschild &

Cie grubunda yatırım bankacısı olarak yüksek maaşlı bir pozisyonda göreve başladı. 2012’ye dek görev yaptığı bu görevde Pfizer’in bir kolunun Nestlé tarafından satın alınmasını yönetti. 9 milyar euroluk bu süreci yönetmesiy­le milyoner oldu.

Siyasetle bağını kesmedi, 2010 yılından itibaren François Hollande’ın yakınında yer aldı. 2011’de Sosyalist Parti’nin cumhurbaşk­anlığı ön seçiminde Hollande’ı destekledi.Mayıs 2012’de François Hollande’ın cumhurbaşk­anı olmasıyla beraber cumhurbaşk­anlığı genel sekreter yardımcısı oldu.

Temmuz 2014’te bu görevden ayrıldı. 2. Manuel Valls Hükümeti›nde Ekonomi, Sanayi ve Dijital Ekonomi Bakanı olarak görev aldı. Ağustos 2016›da hükümetten istifa etti. İstifasınd­an sonra En Marche! hareketini oluşturara­k 2017 Fransa cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­e adaylığını koydu. İlk tur sonucunda Marine Le

Pen ile ikinci tura kaldı ve 7 Mayıs 2017 tarihinde cumhurbaşk­anı seçildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye