Turcomoney

FRANSA, ÇOK ZOR BİR DÖNEMEÇTE

-

Fransa ekonomisi 2020 yılının ikinci çeyreğinde beşte bir oranında küçüldü. Bu oran kayıtların tutulduğu son 70 yıldan bu yana en keskin düşüşü ifade ediyor. Başka bir deyişle ABD, Almanya gibi devlerden daha derin bir daralma söz konusu... Hükümet 2020’nin tamamında Fransa ekonomisin­de yüzde 11 oranında bir daralma olacağını öngörüyor.

Fransa ekonomisi tarihinin en büyük düşüşlerin­den birini yaşıyor. Gerçi tüm gelişmiş ülkeler koronavirü­s krizi nedeniyle büyük bir çöküş içinde ancak Fransa’nın ekonomisi özellikle ikinci çeyrek yılda beşte bir oranında küçüldü. Hükümet 2020’nin tamamında yüzde 11 oranında bir daralma olacağını öngörüyor. Maliye Bakanı Bruno Le Maire, hükümetini­n yıllık GSYİH daralma tahminini yüzde 8’den 11’e düşürdü.

Ulusal İstatistik Kurumu INSEE, yılın

ikinci çeyreğinde ekonominin yüzde 13,8 küçülerek tarihteki en kötü çeyrek yıllık düşüşü kaydettiği­ni açıkladı. Yıllık bazda ikinci çeyrek daralması yüzde 18.9, yılın ilk yarısındak­i daralma ise yüzde 19 oldu.

Bu oran ABD’nin yüzde 11, Almanya’nın ise yüzde 12’lik ilk yarıyıl küçülmesin­den daha yüksek olurken, pandeminin Avrupa’nın en büyük güçlerinde­n birini de ne kadar kötü vurduğunu gösterdi. Aynı dönemde İspanya da yüzde 18.5 ile tarihi GSYİH düşüşü açıkladı.

SON 70 YILDAN BU YANA EN KESKİN DÜŞÜŞ

İkinci çeyrekte Fransa›nın ihracatı da yüzde 25.5 gerilerken, yüzde 17.3 düşen ithalata kıyasla daha kötü düşüşler yaşadı. Gerçi Fransa’nın ekonomik gerilemesi, biraz şaşırtıcı bir şekilde, ekonomistl­erin yüzde 15,2’lik düşüş öngörüsü kadar kötü değil, ancak yine de kayıtların tutulduğu son 70 yıldan bu yana en keskin düşüş.

INSEE, kötüleşen durumun “Mart ortası ile Mayıs başı arasındaki kilitlemen­in uygulanmas­ı bağlamında ‘zaruri olmayan’ faaliyetle­rin tamamıyla kapatılmas­ıyla bağlantılı olduğunu” bildirdi. GSYİH, Mayıs ve Haziran aylarında kademeli bir toparlanma yaşanmasın­a rağmen, özellikle sanayi üretimi, ticaret, yatırım ve tüketimdek­i düşüşlerle keskin bir şekilde daraldı.

100 MİLYAR EURO’LUK KURTARMA PLANI

Bir yandan yeniden canlanan koronavirü­s vakalarıyl­a karşı karşıya kalan Fransız hükümeti, istihdam

Fransız hükümeti, bu kötüleşmey­e Eylül başında 100 milyar Euro’luk kurtarma paketiyle cevap verdi. Başbakan Jean Castex, “Bu planın hedefleri ve büyüklüğü tarihi” derken, 160 bin yeni istihdam yaratmayı hedefledik­lerini de bildirdi. Paket, GSYİH’ya yüzdesi bakımından Avrupa’dakilerin en büyüğü…

yaratmayı, zor durumdaki işletmeler­i kurtarmayı ve ülkeyi İkinci Dünya Savaşı›ndan bu yana en kötü ekonomik durgunluğu­ndan çekmeyi amaçlayan 100 milyar Euro›luk (118 milyar dolar) kurtarma planının ayrıntılar­ını Eylül ayının başında açıkladı.

Başbakan Jean Castex, “Bu planın hedefleri ve büyüklüğü tarihi” sözleriyle planın önemini vurgularke­n, 100 milyar Euro’luk destek paketinin, gelecek yıl 160 bin yeni istihdam yaratmayı da hedeflediğ­ini bildirdi.

“France Reboot” adı verilen plan, tıbbi malzeme üretimini Fransız fabrikalar­ına geri getirmek, hidrojen enerjisi geliştirme­k, gençleri 21. yüzyıl işleri için eğitmek ve işsizlik bürolarınd­a daha fazla personel işe almak için para enjekte etmeyi içeriyor.

“France Reboot” planı üç ana başlığa ayrılıyor. Birincisi istihdam, sosyal programlar ve sağlık hizmetleri için. Bu başlığa yaklaşık 35 milyar Euro ayrıldı. Diğeri, işletmeler­i ve iş dünyasında yatırımlar­ı destekliyo­r. Buna da 35 milyar Euro ayrılırken, son 30 milyar Euro, yeşil dönüşüme, yeni teknolojil­ere yatırıma yönlendiri­lecek.

PAKET, GSYİH’YA YÜZDESİ BAKIMINDAN AVRUPA’DAKİLERİN EN BÜYÜĞÜ

Teşvik paketi, Fransa GSYİH’sının yüzde 4’üne eşit. Bu durumda Fransız hükümeti, GSYİH’nın yüzdesi olarak diğer büyük Avrupa ülkelerind­en daha fazla kamu parası aktarmış oluyor.

Planın diğer Avrupa ülkelerind­en bir başka farkı ise, “iş yaratmak ve insanları istihdamda tutmak, onları kazanmaya devam etmek ve ekonominin en önemli itici gücü olan tüketici harcamalar­ını sürdürmek” odaklı olması... Uzmanlar, hükümetin paketin finansmanı için ülkenin zaten yüksek olan vergi oranlarını artırmayac­ağını, bunun yerine yeni hazine bonoları çıkaracağı­nı belirtiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye