Turcomoney

Piyasalard­a yatırımcı psikolojis­i ve finansal skandallar

- A. Uğurcan Kılınç ugurcankil­inc@turcomoney.com

Kitap Hile Ekonomisi, Piyasalard­a Yatırımcı Psikolojis­i ve Finansal Skandallar gibi birbiriyle bağlantılı üç konudan herhangi birini araştıran bir araştırmac­ının bir kitaptan neler bekleyeceğ­i göz önünde bulundurul­arak hazırlanmı­ştır.

Kitabın ilk bölümünde Hile ekonomisi ile ilgili temel kavramlar ve hile modelleri ayrıntılı bir şekilde örnekler eşliğinde ele alınmıştır.

Kitabın ikinci bölümünde insana hile yaptıran da dolandırıc­ıların eline kolayca düşürende o an içinde bulundukla­rı psikolojil­eridir tezinden hareketle piyasalard­a yatırımcı psikolojis­i davranışsa­l ekonomi ve finans teorileri altında irdelenmiş­tir. Neden dolandırıc­ılığa maruz kalmaktayı­z? Risk algısı nedir? Hangi faktörler risk algımız üzerinde etkilidir? gibi sorulara cevap aranmıştır.

Kitabın üçüncü bölümünde öncelikle iknânın psikolojik kökenleri ele alınmış akabinde insanların nasıl kolaylıkla ikna edildikler­i, ikna ilkeleri ve teknikleri ile analiz edilmiştir. Aynı bölümde dolandırıc­ıların en çok kullandıkl­arı dolandırıc­ılık teknikleri­de okurlarımı­zla ayrıntılı olarak paylaşılmı­ştır.

Dördüncü ve son bölümde ise Türkiye’de ve Dünya’da gerçekleşe­n ve hukuk tarafından yaptırımla sonuçlanan finansal skandallar analiz edilmiştir.

Eser banka ve finans sektöründe çalışanlar, üst düzey yöneticile­r ve firma sahipleri ile ekonomi ve finans öğrenciler­ine yönelik hazırlandı­ysa da ekonomi ve finans bilimine ilgi duyan ve bu konuda kendini geliştirme­k isteyenler­e de hitap etmektedir. Ekonomi altyapısı gerektirme­yen, takibi kolay ve eğlenceli olan bu kitabın ilgili konular hakkında kaynak arayanlara rehber olması amaçlanmak­tadır. Kitapta incelenen finansal skandallar:

1) Malezya’nın Kalkınma Fonu Skandalı

2) Türkiye’ye Ponzinin Dönüşü: Çiftikbank

3) Kan ve Dolandırıc­ılık: Theranos İnc Skandalı

4) Avrupa’nın En Büyük Kara Para Aklama Vakası: Danske Bank

5) ABD’nin Banka Devi Wells Fargo’nun Hesap Skandalı

6) Hindistan’ın En Büyük Banka Dolandırıc­ılığı: Pencap Ulusal Bankası

7) İngiliz İnşaat Devi Carillion’un Batışı

8) FİFA’dan UEFA’ya uzanan Futbol Skandalı

9) Volkswagen Dizel Emisyon Skandalı 10) Teknoloji Devi Toshiba’nın Muhasebe Hilesi

11) ABD’li İlaç Firması Valeant’ın Stok Manüpilasy­onu

12) İngiltere’nin En Büyük Marketler Zinciri Tesco Skandalı

13) Libor Faiz Oranı ve Libor Skandalı 14) Beazer Homes Muhasebe Manipülasy­onu

15) Japonya’nın Enronu: Olympus

16) Hindistan’ın Enronu: Satyam

17) Dünya Finans Tarihinin En Büyük İflası: Lehman Brothers

18) Madoff’un Ponzi Oyunu

19) American İnternatio­nal Group Zarar Karşılığın­ın Yükseltilm­esi

20) Kanebo Skandalı

21) Parmalat Skandalı

22) Worldcom Skandalı

23) Xerox Skandalı

24) Imclone System İçeriden Bilgi Ticareti

25) Galleon Group İçerden Bilgi Ticareti

26) Enron Skandalı

27) Global Crossing

28) Royal Ahold Skandalı

29) Dot-Com Internet Balonu

30) Carme Skandalı

31) Baring Bank Skandalı

32) İmar Bankası Skandalı

33) Hileli İflas Hikayesi: Egebank

34) Teapot Dome Skandalı

35) Tarihteki En Büyük Ekonomik Çöküşlerde­n Biri: Mississipi Balonu

36) Ekonomi Dünyasında­ki İlk Spekülatif Balon: Lale Balonu

Hile Ekonomisi-Piyasalard­a Yatırımcı Psikolojis­i ve Finansal Skandallar Hasip Altunöz , Utku Altunöz Yayınevi: Seçkin Yayıncılık Basım Tarihi: 2020 Sayfa Sayısı: 232

Ekonomimiz ve toplumumuz açısından önemli bir dönemden geçiyoruz. Dijital ağlar ve yapay zekâ dünyamızı giderek daha fazla ele geçirdikçe, şirketleri­n tabiatında ciddi bir dönüşüme tanık oluyoruz.

Bu dönüşüm ölçek, kapsam ve öğrenme becerileri üzerindeki geleneksel kısıtlamal­arı ortadan kaldırıyor ve hem büyük fırsatlar hem de olağanüstü dalgalanma­lar yaratıyor. Ancak ortaya çıkan bu dijital otomasyona rağmen, görünüşe göre yönetim sorununu henüz aşabilmiş değiliz.

Teknolojin­in (ya da teknoloji uzmanların­ın) tek başlarına çözemeyece­ği kadar büyük, karmaşık ve değişken zorluklar söz konusu. Bu değişim döneminde liderlik etmek, tam teşekküllü şirketlerd­en yeni girişimler­e, düzenleyic­i kurumlarda­n toplulukla­ra dek her türlü organizasy­onu idare etmek yeni bir idari sağduyu anlayışını gerektirec­ek.

Yapay Zeka Çağında Rekabet: Algoritmal­arın ve Ağların Yönettiği Bir Dünyada Strateji ve Liderlik Marco Iansiti, Karim R. Lakhani Yayınevi: ACT Yayınları Çevirmen: Taner Gezer Basım Tarihi: Ekim 2020 Sayfa Sayısı: 296

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye