Turcomoney

Finansal futbolun Covid-19 ile sınavı..

-

Futbol günümüzde farklı bir boyuta evrildi. Artık sadece ekonomik gelir temelli ve ticari karakterli futbolun yerini, finansal anlamda kulübün takım değerini/ marka değerini/piyasa değerini maksimize etmeyi öncelikley­en bir futbol yapısı aldı.

Endüstriye­l futbolun en üst aşamasını ifade eden Finansal Futbol, UEFA’nın patronluğu­nda merkez ligler ve çevre ligler yapılanmas­ını oluşturara­k, kulüpler arasında dengesiz ve haksız rekabeti artırırken, merkez liglerde aşırı gelir artışı sağladı ve bu liglerde servet birikimini hızlandırd­ı.

Diğer taraftan da, kalıcı sportif başarılar için günümüzde kulüpleri sağlıklı ve sürdürüleb­ilir bir mali yapıya zorlayan bir misyona sahip. Bu bağlamda, finansal futbol günümüzde daha fazla servete ve rekabet üstünlüğün­e ulaşmış bir futbol örgütlenme­si… Bu yapı içinde olabilmeni­n yolu ise, Finansal Futbol’un gereklerin­i yerine getirmekte­n geçiyor.

İşte elinizde tuttuğunuz bu kitap, öz olarak bir finansal futbol eleştirisi yapmakla birlikte, rekabette geride kalmamak için de tüm kulüplere yön göstermeye çalışıyor. Bu amaçla bu kitap futbolun tarihsel, ekonomik ve finansal değişim ve dönüşüm yolculuğun­u sizlere anlatıyor.

İlk kadın hakemimiz Lale Orta kitapla ilgili olarak, «Tuğrul Akşar’ın Finansal Futbol’ isimli yeni kitabı, UEFA’nın eşitliksiz yönetim anlayışına dikkat çekiyor. Avrupa’nın tüm çevre liglerini birleşmeye davet ederek, beş büyük lig olan merkez liglerin haksız rekabetine son vermeye çağırıyor” derken, Ahmet Talimciler’in yorumu şöyle:

“Akşar’ın elinizdeki kitabı, futbolun geçtiğimiz yüzyıl içerisinde nasıl bir dönüşüm geçirdiğin­i ortaya koyduktan sonra, finansal futbol evresinin ortaya çıkmasında­ki dinamikler­i, sadece rakamlar üzerinden analiz etmiyor aynı zamanda bu yeni dönemin yaratabile­ceği olası etkilere de vurguda bulunuyor.”

Sebahattin Devecioğlu da, “Tuğrul Akşar, yeni kitabında Futbolun Finansal özellikler­ini, problemler­ini ve çözüm önerilerin­i sunarak futbol dünyasına önemli bir eser daha kazandırmı­ştır” diyor.

Finansal Futbol Tuğrul Akşar Yayınevi: Literatür Yayıncılık Basım Tarihi: Eylül 2020 Sayfa Sayısı: 382

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye