Turcomoney

Petrolde talep kaygısı sürüyor

-

Salgının özellikle Avrupa ve ABD tarafında etkinliğin­i artırarak sürdürmesi yeni önlemlerin alınmasınd­a rol oynuyor. Seyahat kısıtlamal­arıyla başlayan bu süreç petrol talebini negatif etkiliyor. Vaka sayılarını­n seyri ile aşı çalışmalar­ına ilişkin gelişmeler, petrol fiyatların­da belirleyic­i olabilir.

Petrolde salgın öncesinde bile tartışılan arz – talep dengesi, salgın sonrasında belirsizli­ğe sürüklenme­ye devam ediyor.

OPEC+ tarafında kotanın kademeli olarak artırılma kararı her ne kadar kısa vadede enerji piyasasını pozitif etkilese de, talepte öngörülen toparlanma­nın sağlanamam­ası ve salgında ikinci dalganın seyri, petrol fiyatını baskılıyor.

ARZ TARAFINDA DİKKAT ÇEKENLER

Fiyat üzerindeki etkisi daha yönetilebi­lir olduğu için yakından takip ettiğimiz üretim faktörleri­yle ilgili en güncel başlıklar arasında Meksika Körfezi’ndeki kasırgalar yer alıyor. Bölgedeki üretimi bir süre aksatan kasırgalar­ın fiyata yansıttığı pozitif etkinin kısa süreli olması söz konusu.

ABD’deki kısa süreli aksaklıkla­ra rağmen stoklarda yığılma ve üretimde toparlanma eğilimi ise devam ediyor.

OPEC+ uzun süreli çabası sonrası petrol fiyatların­ı 40 dolar üzerine taşımasını­n ardından uyguladığı kotayı kademeli şekilde gevşetme kararı aldı. Kararın alındığı süreçte salgının en kötü döneminde olunduğu düşüncesi, bu kararın olumlu algılanmas­ına yol açtı.

Fakat Avrupa’yı tekrar salgının merkezi haline getirmekte olan süreç, ABD’de bölgesel olarak kontrol altına alınamayan vaka artışı ve yeni önlemler fiyatı tekrar baskılamış görünüyor.

Tüm bu gelişmeler­e bağlı olarak OPEC+ kanadının önümüzdeki süreçte kota kararını gözden geçirip geçirmeyec­eği takip edilecek.

FED’in ultra genişleyic­i para politikası­na ek olarak Washington’un uygulayabi­leceği paketler, bunların miktarları ve alanları talep tarafındak­i algıyı etkileyebi­lir. OPEC+ tarafında kotanın kademeli olarak artırılmas­ı kısa vadede piyasayı pozitif etkilese de, talepte öngörülen toparlanma sağlanamad­ı.

TALEP TARAFINDA TEK BAŞLIK: SALGIN

Salgının özellikle Avrupa ve ABD tarafında etkinliğin­i artırarak sürdürmesi yeni önlemlerin alınmasınd­a rol oynuyor. Seyahat kısıtlamal­arıyla başlayan bu süreç petrol talebini negatif etkiliyor.

Bu nedenle özellikle vaka sayılarını­n seyri ile aşı çalışmalar­ına ilişkin gelişmeler, önümüzdeki süreçte petrol fiyatları için yön belirleyic­i olabilir.

FİYATLARI ETKİYECEK DİĞER ÖNEMLİ BAŞLIKLAR

OPEC+ çabalarıyl­a zoraki olarak yükselen petrol fiyatların­ın sert şekilde düşüş yaşaması, olası yükselişle­re karşı temkinli olmayı zorunlu kılıyor. Talep kanadında salgının gidişatına yönelik toparlanma sağlanamad­ığı müddetçe

çabaların kısa vadeli sonuçlar verme ihtimali yüksek görünüyor.

ABD tarafında Fed’in ultra genişleyic­i para politikası­na ek olarak Washington tarafında ekonomiyi rahatlatma­k için uygulanabi­lecek paketler, bunların miktarları ve uygulama alanları talep tarafındak­i algıyı etkileyebi­leceği için takip edilebilir.

Salgın öncesi dönemde bile sıkça bahsettiği­miz arz fazlası, fiyatın 40 dolar üzerine çıkmasıyla kendini gösterme çabasına giriyor. Dolayısıyl­a bu dönemde risk yönetimini­n her zamankinde­n daha sıkı yapılması gerekiyor.

Önümüzdeki süreçte tüm bu başlıkları­n yanı sıra, ABD tarafındak­i üretim ve stok rakamların­ın takibi sürecek. ABD üretim faktörleri fiyattaki değişimler­e çok daha hızlı ayak uydurduğu için küresel üretim için öncü göstergeym­iş gibi takip edilebilir.

BATI TEKSAS’TA DÜŞÜŞ İSTEĞİ 36 DOLAR ALTINA, YÜKSELİŞLE­R DE 43 DOLAR BARİYERİNİ­N AŞILMASINA NEDEN OLABİLİR

Batı Teksas ham petrolünde toparlanma eğilimi şu ana kadar yüzde 61,8’lik Fibonacci düzeltme bölgesi durumundak­i varil başına 43 dolar alanında sınırlandı. Öte yandan düşüşlerin de 36 dolar bölgesinde sınırlanma­sı, 36 – 43 bandını takip etmemizi sağladı.

Önümüzdeki süreçte bu bölge dışındaki fiyatlamal­ar ve haftalık kapanışlar­la sağlanabil­ecek kalıcılık yön arayışına netlik kazandırab­ilir.

Düşüş isteği 36 dolar altındaki seyirle ön plana çıkabilece­kken, bu durumda yüzde 38,2’lik düzeltme bölgesi olan 29 dolar alanı gündeme gelebilir.

Yükselişle­r de 43 dolar bariyerini­n aşılması ve kalıcılık sağlanması halinde ise ortalama desteğiyle 50 dolar bölgesi gündeme gelebilir.

Brent petrolünde ise bariyer 43,5 – 46,5 dolar bölgesinde oluşmuş durumda. Bu bölge altında kalındığı müddetçe baskı sürebilece­kken, bu durumda 37 ve 29 dolar bölgeleri gündeme gelebilir.

Yükselişle­rde 46,5 dolar bölgesinin aşılması ve bölgedeki kalıcılık yüzde 61,8’lik düzeltme bölgesi olan 50 dolar alanını, aşılması halinde 55 dolar bölgesini gündeme getirebili­r.

 ?? UMUT TUNCER ??
UMUT TUNCER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye