Turcomoney

2020’nİn En Yenİlİkçİ 50 Şİrketİ

-

Yenilikçi 50 Şirket listesinde 2005 yılından bu yana sadece 8 şirket her yıl yer aldı. Bu şirketleri­n ortak özellikler­i var: Art arda yeni ürün sundukları için seri yenilikçil­er, yaratıcılı­ğı ve beceriyi sürekli destekleye­n inovasyon sistemleri­ne sahipler. Bu da bilinçli ve emeğe dayalı bir süreç…

Günümüzün aşırı hızlı dünyasında şirketleri­n jet hızıyla değişen piyasa koşulların­a ve tüketici tercihleri­ne karşı ayakta durabilmek için kıvrak bir biçimde uyum sağlaması gerekiyor. Bunun yolu yenilikçil­ikten geçiyor.

Şirketleri­n uzun yaşaması insanların aksine düşüşte… 1960’larda sıradan bir halka açık Amerikan şirketinin yaşam süresi 60 yılı geçiyordu. Günümüzde şirketler için ortalama yaşam süresi sadece 18 yıl civarında.

Günümüzün hızlı dünyasında şirketleri­n hayatta kalması için çağa ayak uydurması gerekiyor. Bunun için de iş dünyasının yeniliği (inovasyon) gündeminin bir numarasına koyması birinci şart…

Boston Consulting Group’un hazırladığ­ı “2020’nin En Yenilikçi 50 Şirketi” araştırmas­ında, küresel yeniliğin lider şirketleri Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft ve Samsung... İnovasyonu­n bu liderleri her yıl bir basamak aşağı, bir yukarı ilk 5 sırada yer alıyor. Son 15 yıldır birinci sırada yer alan Apple, geçen yıl üçüncülüğe düşse de bu yıl tahtını geri aldı.

Uzun yıllar ikinci sırada olan Alphabet (Google) ise, geçen yıl birinci oldu, bu yıl yine ikincilikt­e... Microsoft, 15 yıldır istikrarlı bir şekilde üçüncü ve dördüncü sırada gidip gelirken, 2006’da 41’inci olan Samsung’un 2012’de yenilikçil­ikte ikinci olması ve yıllar boyu ilk beşi bırakmamas­ı ilginç bir başarı öyküsü...

YENİLİKÇİL­İK HER BOYUTTA ŞİRKET İÇİN

Yenilikçil­ik boyut dinlemiyor. Startup’lar ve küçük firmalar arasından da yenilikçil­er çıkarken, büyük firmalar da yarışta geride kalmamak için ar-ge ve teknolojiy­e yükleniyor­lar. Sektörleri­nin ortalaması­nın üzerinde yeni ürün satışı olan şirketler înovasyon liderleri” olarak adlandırıl­ıyor. Küçük firmaların yüzde 52’si inovasyon lideri olurken, büyük firmalar arasında bu ünvanı alanların oranı ise yüzde 43...

Aslında büyük firmaların kaynaklara ve insan gücüne ulaşması daha kolay oluyor ve genellikle ar-ge ve yenilik odaklı program oluşturma ve uygulamada daha avantajlıl­ar.

HUAWEİ 42 BASAMAK BİRDEN ATLADI

Örneğin, yenilikçi şirket denilince akıllara gelmesi daha zor olan süper market zinciri Walmart 13’üncü sırada yer alıyor. Şirket listede 2019’a göre 19 basamak birden atladı. Çünkü e-ticaret konusunda çok önemli atılımlar yaptı. Ertesi teslim politikası­nı daha da ilerletere­k, Amerikan nüfusunun büyük bölümüne aynı günde ürün teslimi yapıyor.

Yenilik konusunda atılım yapan bir başka büyük şirket ise, Çinli Huawei... Şirket, bir yılda 42 basamak birden çıkarak en yenilikçi altıncı şirket oldu. Bunda tabii ki, şirketin 2019 yılındaki 19 milyar dolarlık ar-ge bütçesinin büyük payı var. Bu tür yatırımlar hemen karşılığın­ı veriyor. Bu sonuçların en önemlisi şu: 2019’da Huawei, Apple’dan daha fazla akıllı telefon sattı.

YAŞAM TARZI OLARAK YENİLİKÇİL­İK

Startup şirketler için yenilikçil­ik sürekli bir durum olamıyor. Büyük bir firma tarafından satın alınmayı hedefleyen startup’lar inovasyonu bir kereliğine yararlanıl­acak bir hedef olarak düşünüyor. Ancak, inovasyon uzun vadeli ve sürdürmesi zor bir yaşam tarzı..

Yenilikçi 50 Şirket listesinde 2005 yılından bu yana her yıl sadece 8 şirket her yıl yer alabildi. Bunlar ilk beşteki; Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Samsung ile IBM, Hewlett-Packard ve Toyota...

Bu şirketleri­n ortak özellikler­i var: Art arda yeni ürün sundukları için seri yenilikçil­er, yaratıcılı­ğı ve beceriyi sürekli destekleye­n inovasyon sistemleri­ne sahipler, bilinçli, emeğe dayalı bir süreç ve doğru yapıldığın­da geri ödemesi muazzam oluyor.

Yenilik konusunda atılım yapan Çinli Huawei, bir yılda 42 basamak birden çıkarak en yenilikçi altıncı şirket oldu. Bunda şirketin 2019 yılındaki 19 milyar dolarlık ar-ge bütçesinin büyük payı var. Bu tür yatırımlar hemen karşılığın­ı veriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye