Turcomoney

İŞTE DÜNYANIN EN ZENGİN AİLELERİ

- A. Uğurcan Kılınç ugurcankil­inc@turcomoney.com

Koronavirü­s salgını döneminde dünyanın en zengin kişilerini­n serveti büyümeye devam etti. Dünyanın en zengin 25 ailesinin toplam serveti 1.4 trilyon doları buluyor.

Ultra zenginleri­n başında Walmart market zincirinin sahibi Walton ailesi ve ikinci sırada şekerleme imparatorl­uğu Mars ailesi yer alıyor. Eylül başı itibarıyla son bir yılda Walton’ların serveti 25 milyar dolar, başka bir deyişle saatte 3 milyon dolar arttı.

Lüks tüketimin temsilcile­ri Hermes ve Chanel altı ve yedinci sıradalar. Hermes ailesi ve Chanel’in sahibi Wertheimer’lar, küresel durgunlukt­an pek etkilenmed­iler. Hermes’in salgında kapanan Çin’deki bir mağazası açıldığı ilk gün 2.5 milyon dolarlık satış yaptı.

Ultra zenginleri­n başında Walmart market zincirinin sahibi Walton ailesi ve ikinci sırada şekerleme imparatorl­uğu Mars ailesi yer alıyor. Koronavirü­s salgını döneminde dünyanın en zengin kişilerini­n serveti büyümeye devam ettiği gibi en zengin ailelerin serveti de büyümesini durdurmadı. Eylül başı itibarıyla son bir yılda dünyanın en zengin ailesi Walton’ların serveti 25 milyar ya da saatte 3 milyon dolar arttı.

Visualcapi­talist.com sitesinde yer alan araştırmay­a göre, dünyanın en büyük market zinciri Walmart’ın sahibi Walton’lar 215 milyar dolarlık toplam servetleri­yle dünyanın en zengin ailesi olduğu gibi, en zengin ikinci aileye 95 milyar dolar gibi bir fark yapıyorlar. Koronavirü­s salgınına rağmen Walton ailesinin serveti Şubat ayından bu yana 60 milyar dolar attı.

EN ZENGİN AİLENİN ÜÇ MİRASCISI

1962 yılında yılında Walmart’ı kuran ve dünyanın en büyüğü haline getiren baba Sam Walton, 1992’de hayatını kaybettiği­nde işleri ve serveti üç çocuğu; James, Alice ve Rob devraldı. Şimdi bu üçlü Walmart’ın yarısına sahip…

Ultra zenginler sıralaması­nda ikincilikt­e 120 milyar dolar ile şekerleme imparatorl­uğu Mars ailesi var. Mars ailesi ana sektörü dışında evcil hayvan mama markaları ile de cirosunun yarısını sağlıyor. Ayrıca 2017 yılında satın aldığı evcil hayvan hastane zinciri VCA ile de buk sektördeki varlığını güçlendird­i.

KOCH AİLESİ POLİTİKAYA GİRDİ

Koch ailesi 109.7 milyar dolar ile dünyanın üçüncü en zengini… Kökleri Fred C. Koch’un kurduğu petrol şirketine dayanan halen ağırlıklı olarak sanayi sektöründe yer alıyor. Aile bu yıl petrol fiyatların­daki çöküşe rağmen üçüncü sıradaki yerini korudu. Kansas merkezli Koch Industries, petrol, kimyasalla­r, enerji, lif, polimerler, mineraller, gübre, kağıt hamuru ve kağıt gibi birçok alanda üretim yapıyor.

Halen Charles Koch’un başında bulunduğu Koch imparatorl­uğunun yıllık cirosu 100 milyar doların üzerinde… Charles Koch, son yıllarda iyice politikaya girmiş durumda, Obama döneminde liberal bir muhalif olan ve Tea Party’yi kuran Charles Koch, 2016 seçimlerin­de

900 milyon dolar bütçe ayırarak Donald Trump’a destek verdi. Koch, aynı zamanda Cato İnstitute’un kurucusu…

Dördüncü sırada 95 milyar dolar ile petrol zengini Suudi kraliyet ailesi El Suud’lar yer alırken, Hindistan’ın sanayi imparatorl­uğu Ambani ailesi de 81.2 milyar dolar servetiyle beşinci sırada...

CHANEL VE HERMES LÜKS TÜKETİMİ TEMSİL EDİYOR

Altı ve yedinci sıralar lüks tüketimin; Hermes ve Chanel... Hermes ailesi ve Chanel markasının temsilcisi Wertheimer’lar en zenginler listesinde yerini koruyor.

Zengin aileler sektörlere göre incelendiğ­inde, sadece tek bir sektörden

söz etmek mümkün değil. Örneğin, Koch ailesi için ‘sanayi sektöründe­ler’ desek de ailenin servet ve gelirinin bir bölümü gayrimenku­lden kaynaklanı­yor. Koch ailesi, sadece geçen Mayıs ayında ABD’deki kiralık gayrimenku­llerinden 200 milyon dolar gelir elde ettiler.

ZENGİN AİLELERİN SEKTÖRLERE GÖRE DAĞILIMI

Bu nedenle aileler farklı sektörlerd­en gelir sağlıyorla­r. Ancak yine de ana sektörleri­ni ele alarak sektörel dağılıma baktığımız­da, 25 aile içinde ağırlık perakende sektöründe oluşuyor. Perakende sektöründe yer alan aile sayısı 8 iken, sanayi sektöründe 4, tüketici ürünleri ve iletişim sektörleri­nde 3 aile yer alıyor. Perakende sektöründe­ki 8 ailenin toplam serveti 514, sanayideki 4 ailenin 324, tüketici ürünlerind­ekilerin 187, iletişimde­kilerin 105, sağlık sektöründe­ki 2 ailenin ise 85 milyar dolar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Walmart’ın sahibi Walton Ailesi: James, Alice ve Robb kardeşler…
Walmart’ın sahibi Walton Ailesi: James, Alice ve Robb kardeşler…
 ??  ?? Suudi Kraliyet ailesi El Suud’lar.
Suudi Kraliyet ailesi El Suud’lar.
 ??  ?? Jacqueline Mars
Jacqueline Mars
 ??  ?? Hindistan’ın en zengin ailesi Ambani’ler.
Hindistan’ın en zengin ailesi Ambani’ler.
 ??  ?? Koch kardeşler...
Koch kardeşler...
 ??  ?? Chanel imparatorl­uğunun sahibi Wertheimer kardeşler…
Chanel imparatorl­uğunun sahibi Wertheimer kardeşler…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye