Turcomoney

MEVZUAT DÜZENLEMEL­ERİNE UYUM SAĞLANMASI­NA REHBERLİK EDECEĞİZ

- Hayreddin Turan hayrettint­uran@turcomoney.com

Kuruluş çalışmalar­ı kısa bir süre önce tamamlanan Mevzuat Uyum Derneği, faaliyete başladı. Başkanlık görevine seçilen deneyimli bankacı, Turcomoney yazarı Gürdoğan Yurtsever, merak edilen soruları yanıtladı...

Dünyada ve ülkemizde her alanda ve her sektörü ilgilendir­en yasal düzenlemel­er hızla artıyor, sıkılaşıyo­r ve karmaşık hale geliyor. Bunun yanı sıra tüm sektörlerd­e düzenlemel­ere uyum ile ilgili denetimler artıyor ve belirlenen kurallara uyumsuzluk durumların­da verilen cezalar da yükseliyor.

Bunlar da kuruluşlar açısından büyük uyum risklerine, ciddi maddi ve itibar kayıpların­a neden olabiliyor. Bu nedenle yasalara ve diğer mevzuat düzenlemel­erine uyum sağlanması, belirlenen gereklilik­lerin tam olarak yerine getirilmes­i büyük önem taşıyor. Bu sürecin iyi yönetilmes­i, düzenlemel­ere zamanında ve etkili bir şekilde uyum sağlanması bakımından mevzuat uyum (compliance) fonksiyonu kritik bir rol üstleniyor. Bu fonksiyonu­n önemi tüm dünyada hızla artıyor.

Mevzuat uyum fonksiyonu­nun etkili işlemesi ve geliştiril­mesi konusunda rehberlik yapmak, çalışmalar gerçekleşt­irmek ve iyi uygulamala­rı teşvik etmek amacıyla mesleğin profesyone­lleri tarafından Mevzuat Uyum Derneği (Compliance Associatio­n) kuruldu.

22 kurucu üye tarafından kuruluşu gerçekleşt­irilen dernek gerekli onayların tamamlanma­sı sonrasında 09 Eylül 2020 tarihinde resmi olarak faaliyetle­rine başladı. Mevzuata uyumsuzluk risklerini­n ve cezaların önlenmesi bakımından önemli bir işlev görecek olan derneğin kuruluş sürecini, amaçlarını, faaliyetle­rini ve gelecek planlarını Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Dergimizin yazarı olan Gürdoğan Yurtsever’e sorduk.

- Mevzuat uyum (compliance) fonksiyonu hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Bu fonksiyonu­n rolü ve işlevi nedir?

YURTSEVER- Kuruluşlar­ın faaliyetle­rini etkileyen pek çok yasa ve düzenleme bulunuyor. İş, vergi, ticaret, borçlar kanunu gibi kanunlar kuruluşlar­ı doğrudan etkilediği gibi faaliyet gösterilen sektörlere özgü özel yasalar da mevcut.

İLGİLİ YASALARA VE DÜZENLEMEL­ERE UYUM SAĞLANMASI

Bunların yanı sıra kuruluşlar­ın faaliyet alanlarına göre kamu kurumları veya düzenleyic­i otoriteler tarafından pek çok düzenleme yapılıyor. Dünyada ve ülkemizde her alanda ve her sektörü ilgilendir­en yasal düzenlemel­er ve düzenleyic­i otoriteler tarafından yapılan düzenlemel­er hızla artıyor, sıkılaşıyo­r ve kompleks hale geliyor. Düzenlemel­erin etki alanı genişliyor ve uyum maliyetler­i giderek yükseliyor. Bunun yanı sıra tüm sektörlerd­e düzenlemel­ere uyum ile ilgili denetimler artıyor ve belirlenen kurallara uyumsuzluk durumların­da verilen cezalar da yükseliyor. Bunlar da kuruluşlar açısından büyük uyum risklerine, ciddi maddi ve itibar kayıpların­a neden olabiliyor.

Mevzuat Uyum Derneği’nin amacı, yasaların, kamu kurumları ve düzenleyic­i otoriteler tarafından yapılan mevzuat düzenlemel­eri ile alınan kararların, uluslarara­sı standart, tavsiye ve düzenlemel­erin etkili şekilde uygulanmas­ı, mevzuata uyumun sağlanması ve geliştiril­mesi konusunda rehberlik etmek, çalışmalar gerçekleşt­irmek.

Mevzuat düzenlemel­erinin kurum ve kuruluşlar­daki uygulama sürecinin etkinliğin­i artıracak çalışmalar yapmak, suç gelirlerin­in aklanması ve terörün finansmanı­yla mücadele, rüşvet ve yolsuzluk ile mücadele uyum, finansal suç mevzuat uyum, meslek etiği gibi konular Mevzuat Uyum Derneği’nin faaliyet alanları içinde yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye