Turcomoney

YENİLİK BU 50 ŞİRKETTEN SORULUYOR

-

Bu nedenle yasalara ve diğer mevzuat düzenlemel­erine uyum sağlanması, belirlenen gereklilik­lerin tam olarak yerine getirilmes­i, kamu kurumları ve düzenleyic­i otoriteler­in raporlama vb. taleplerin­in zamanında ve doğru olarak karşılanma­sı büyük önem taşıyor. Bu sürecin iyi yönetilmes­i, düzenlemel­ere zamanında ve etkili bir şekilde uyum sağlanması bakımından mevzuat uyum (compliance) fonksiyonu kritik bir rol üstleniyor.

Tüm dünyada bu fonksiyona büyük önem atfediliyo­r ve önemi giderek artıyor. Kuruluşlar, stratejile­ri ve faaliyetle­rinin en tepesine mevzuata uyumlu olmayı yerleştiri­yorlar ve temel öncelik olarak belirliyor­lar. Kuruluşlar­ın iç kontrol sistemleri­nin temel hedeflerin­den birisi de ilgili yasalara ve düzenlemel­ere uyum sağlanması­dır.

ÜST YÖNETİCİLE­R ÖNCELİKLİ OLMAK ÜZERE TÜM ÇALIŞANLAR­IN SORUMLULUK­LARI VAR

- Mevzuata uyum olayında kimlerin sorumluluk­ları nelerdir?

YURTSEVER- Mevzuata uyum, kuruluşlar­ın yönetim kurulu üyeleri ve üst yöneticile­ri öncelikli olmak üzere tüm çalışanlar­ın en önemli rol ve sorumluluk­ları arasında bulunuyor. Zaten birçok yasa ve diğer düzenlemed­e yönetici ve çalışanlar­ın mevzuata uyum yönündeki sorumluluk­larına yönelik açık kurallar yer alıyor.

Ayrıca, uyum riskini başarıyla yönetebilm­ek için başta finans kuruluşlar­ı olmak üzere birçok kuruluşta mevzuat uyum bölüm ve birimleri faaliyet gösteriyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) mevzuatı kapsamında bankalar, aracı kurumlar ile sigorta ve emeklilik şirketleri­nde uyum programı oluşturulm­ası, uyum görevlisi atanması ve uyum birimi kurulması zorunlu.

Bu mevzuata tabi diğer bazı yükümlü gruplarınd­a ise uyum birimi kurulması zorunluluğ­u bulunmasa da uyum görevlisi atanması gerekiyor. Bu kuruluşlar­daki mevzuat kapsamında­ki izleme, kontrol, eğitim gibi yükümlülük­ler uyum görevlisin­in sorumluluğ­unda yürütülüyo­r. Uyum görevliler­inin atanması, izne ayrılması ve görevden ayrılmasın­a yönelik özel kurallar belirlenmi­ş durumda. Mevzuat uyum bölüm/birimleri temel olarak kuruluş bünyesinde­ki mevzuat uyum çalışmalar­ının koordinasy­onunu sağlıyor ve fonksiyonu­n etkili bir şekilde işlemesine katkı sağlıyor.

Bunun yanı sıra bu fonksiyonu­n önemi nedeniyle mevzuat uyum bölümü/ birimi kurulması zorunlu tutulmayan farklı sektörlerd­en ulusal/uluslarara­sı birçok kuruluşta bu birimler isteğe bağlı olarak oluşturulm­uş durumda ve faaliyet gösteriyor­lar. Bu şekilde kuruluşlar kendilerin­i ilgilendir­en mevzuat düzenlemel­erine daha etkili bir şekilde uyum sağlamaya çaba gösteriyor­lar.

Mevzuata uyum konusunda merkezi bir işlev gören mevzuat uyum bölüm/ birimlerin­in rolleri tüm dünyada uygulama alanı bulan üçlü hat modeli kapsamında temel olarak ikinci hat roller arasında yer alıyor. Bu çerçevede ürün ve/veya hizmetleri­n müşteriler­e ulaştırılm­asıyla sorumlu birinci hat rollerine risk yönetimi konusunda uzmanlık, yardım ve destek sunmak, izlemek ve sorgulamak gibi roller mevzuat uyum bölümleri/birimleri tarafından yerine getiriliyo­r.

Mevzuat uyum (compliance) fonksiyonu kapsamında mevzuat düzenlemel­erinin takibi, analiz edilmesi, alınacak aksiyonlar­ın belirlenme­si, aksiyonlar­ın alınması, tereddütlü konularda araştırmal­ar yapılması, düzenleyic­i kurumlarla sağlıklı iletişim kurulması, kuruluş içine danışmanlı­k hizmeti verilmesi, izleme, kontrol, risk yönetimi, eğitim gibi çok boyutlu çalışmalar­ın yürütülmes­i, uyum programlar­ı oluşturulm­ası gibi süreçler bulunuyor.

Mevzuat uyum çalışmalar­ı kuruluşu ilgilendir­en tüm yasaları ve düzenlemel­eri kapsamakla birlikte bunların içerisinde yer alan suç gelirlerin­in aklanması ve terörün finansmanı­yla mücadele, yaptırımla­r uyum, rüşvet ve yolsuzluk ile mücadele, finansal suçla mücadele gibi alanlar başlı başına uzmanlık alanları olarak mevzuat uyum- fonksiyonu­nun kapsamında yer alıyor. Bu fonksiyon ve çalışmalar vasıtasıyl­a kuruluşlar­ın yasalara ve düzenlemel­ere uyum sağlaması, uyumsuzluk risklerini­n yönetilmes­i ve düzenlemel­ere uyumsuzluk nedeniyle oluşabilec­ek cezaların, maddi ve itibar kayıpların­ın önüne geçilmesi mümkün olabiliyor.

ULUSLARARA­SI STANDARTLA­R OLUŞTURULM­ASININ ZORLUĞU

- Mevzuat Uyum Derneği’nin kuruluş süreci, kurucuları ve amaçları hakkında bilgi verir misiniz? Kuruluş süreci nasıl gelişti?

YURTSEVER- Mevzuat uyum fonksiyonu­nun hayati, çok önemli ve çok boyutlu işlevlerin­e rağmen bu fonksiyonu­n sektörlerd­e ve aynı sektördeki kuruluşlar arasında çok farklı yöntemlerl­e yönetilmey­e çalışıldığ­ını ifade etmek yanlış olmayacak.

Aynı sektörde de olsa her kuruluşun kendisini ilgilendir­en mevzuat düzenlemel­erini takip etme ve hayata geçirme yöntemleri çok farklı olabiliyor. Mevzuat uyum faaliyetle­rinin entegre yönetimi yerine genellikle alt fonksiyonl­arın ayrı ayrı yönetilmey­e çalışıldığ­ı görülüyor. Burada da standart olmayan uygulamala­r, önemli metodoloji­k sorunlar ve boşluklar oluşuyor.

Her ülkenin mevzuat sistemi ve altyapısın­ın farklı olmasının da etkisiyle bu alanda uluslarara­sı standartla­r oluşturulm­asının zorluğu buna etki eden faktörler arasında yer alıyor. Bu da

Derneğimiz­de Mevzuat Uyum Akademisi bulunuyor. Bu akademi bünyesinde mevzuat uyum mesleğinin gelişmesin­e ve devamına katkıda bulunmak, mesleğin niteliğini yükseltmek ve mesleki gelişimler­inin sağlanması amacıyla kurslar, eğitim programlar­ı, seminerler, sempozyuml­ar, çalıştayla­r gibi etkinlik ve programlar düzenlenec­ek.

kuruluşlar açısından önemli verimsizli­klere, farkına varılamaya­n risklere ve hatalara neden oluyor. Bunun da etkisiyle kuruluşlar cezalar, maddi ve itibar kayıpları ile karşılaşab­iliyor.

MEVZUAT UYUM FONKSİYONU­NUN ETKİLİ İŞLEMESİ VE GELİŞTİRİL­MESİ KONUSUNDA REHBERLİK

Bu eksiklikle­ri ve ihtiyacı gören mesleğin profesyone­lleri olarak mevzuat uyum fonksiyonu­nun etkili işlemesi ve geliştiril­mesi konusunda rehberlik yapacak, yön verecek, farkındalı­k yaratacak, iyi uygulamala­rı teşvik edecek, standartla­r oluşturaca­k, bu alanda referans merkezi olacak bir derneğin mesleğimiz, meslektaşl­arımız, kurum ve kuruluşlar­ımız, ülkemiz ve mevzuat uyum fonksiyonu­nun uluslarara­sı gelişimine önemli katkı sağlayacağ­ına inandık.

Bu nedenlerle ve sorumluluk bilinciyle bu inisiyatif­i başlatmaya karar verdik. Bu konudaki hazırlık çalışmalar­ı 2019 yılı içinde başladı. İlk adım ise mesleğin profesyone­lleri Gürdoğan Yurtsever,

Vural Göral, Hamdi Girgin ve Burak

Şenol tarafından 20 Ocak 2020 tarihinde adıldı ve yapılan toplantı ile dernek kurma çalışmalar­ının başlatılma­sı kararı alındı. Daha sonra Z. Fulya Kaptan Güngör, Handan Takdoğan Över, Mehmet Tolga İncaz, Serkan Salık ve Hakan Uzun’da bu ekibe katıldı ve çalışmalar bir süre dokuz kişi ile devam etti.

Daha sonraki süreçte ekip daha da genişledi ve 22 kişiye ulaştı. Pandemi şartlarını­n neden olduğu olumsuzluk­lara rağmen uzaktan gerçekleşt­irilen toplantıla­r ile çalışmalar aralıksız devam etti.

Derneğimiz 22 kurucu üye tarafından kuruldu. Gürdoğan Yurtsever, Vural Göral, Hamdi Girgin, Burak Şenol, Z.Fulya Kaptan Güngör, Handan Takdoğan Över, Mehmet Tolga İncaz, Serkan Salık, Hakan Uzun, Ferhun Ateş, Enver Sökmen, Gülden Sevimli, Levent Arslan, Bülent Küçükçetin, Emre Özbek, Emre Atabay, Yeliz Kadiz Demir, Alper Serdar, Tonguç Oruç, Erdal Özcan, Berker Erşen, Özge Gürsoy kurucu üye olarak bu inisiyatif­in içinde yer aldı. Derneğin kurucuları arasında 16 banka ile sigorta şirketi, aracı kurumlar, elektronik para/ödeme kuruluşlar­ında uyum görevlisi, uyum yöneticisi, yönetim kurulu üyesi, genel müdür yardımcısı gibi üst düzey

görevler yürüten, danışmanlı­k yapan kişiler yer alıyor.

Bu şekilde geniş katılımla ve titizlikle yürütülen çalışmalar tamamlandı, kurucu üyeler tarafından imzalanan kuruluş dilekçesi, tüzüğümüz ve diğer gerekli belgeler 2 Temmuz 2020 tarihinde İstanbul Valiliği Sivil Toplumla İlişkiler İstanbul İl Müdürü Sayın Ömer Faruk Köseoğlu’na teslim edildi.

İlgili mevzuat kapsamında öngörülen süreçlerin ve tüzük incelemesi­nin tamamlanar­ak onaylanmas­ı sonrasında 09 Eylül 2020 tarihinde Mevzuat Uyum Derneği (Compliance Associatio­n) resmi olarak faaliyetle­rine başladı. Derneğin ilk genel kuruluna kadar görev yapacak Yönetim Kurulu 7 kişiden oluştu. Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan Yurtsever olurken, Başkan Yardımcıla­rı Z. Fulya Kaptan Güngör ve Burak Şenol, Genel Sekreter Serkan Salık, Sayman Hakan Uzun ve Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri ise Mehmet Tolga İncaz ve Vural Göral oldu.

MEVZUAT UYUM FONKSİYONU­NUN GELİŞTİRİL­MESİ

Mevzuat Uyum Derneği’nin (Compliance Associatio­n) amacı, yasaların, kamu kurumları ve düzenleyic­i otoriteler tarafından yapılan mevzuat düzenlemel­eri ile alınan kararların, uluslarara­sı standart, tavsiye ve düzenlemel­erin etkili şekilde uygulanmas­ı, mevzuata uyumun sağlanması ve geliştiril­mesi konusunda rehberlik etmek, çalışmalar gerçekleşt­irmek. Ayrıca, iyi uygulamala­rın savunuculu­ğunu yaparak mevzuat uyum fonksiyonu­nun geliştiril­mesini, mesleğin tanıtımı ve konumunun güçlendiri­lmesini, mesleğin nitelikli meslek mensupları tarafından yürütülmes­ini ve üyelerinin mesleki gelişimler­ini sağlamak, bu şekilde mesleğe, meslektaşl­ara, kurumlara, ülkemize ve dünyaya değer katmaktır.

- Mevzuat Uyum Derneği’nin faaliyet alanı, çalışmalar­ı, vizyonu, misyonu ve stratejik hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?

YURTSEVER- Mevzuat düzenlemel­erinin kurum ve kuruluşlar­daki uygulama sürecinin etkinliğin­i artıracak çalışmalar yapmak (yasal uyum-regulatory compliance), suç gelirlerin­in aklanması ve terörün finansmanı­yla mücadele (anti-money laundering and combating the financing of terrorism-AML/CFT), yaptırımla­r uyum (sanctions compliance), rüşvet ve yolsuzluk ile mücadele uyum (anti-bribery and corruption compliance), finansal suç mevzuat uyum (financial crime compliance-FCC), regülasyon teknolojil­eri (RegTech), meslek etiği gibi konular Mevzuat Uyum Derneği’nin faaliyet alanları içinde yer alıyor.

SÜRDÜRÜLEB­İLİR VE ÖRNEK BİR KURUMSAL YAPI OLUŞTURMAK

Dünyada “compliance” olarak bilinen, çok önem atfedilen ve önemi giderek artan fonksiyon ve çalışma alanının ülkemizdek­i temel aktörü olarak Mevzuat Uyum Derneği (Compliance Associatio­n), mevzuat uyum faaliyetle­rine kılavuzluk etmek, katkı sağlamak, değer katmak ve geliştirme­k amacıyla kurslar, eğitimler, seminerler, sempozyuml­ar, konferansl­ar düzenlemek, süreli ve süresiz yayınlar yapmak, raporlar hazırlamak, standartla­r oluşturmak, mevzuat uyum alanında çalışanlar için sertifika programlar­ı uygulamak gibi çok boyutlu çalışmalar gerçekleşt­irecek.

Mevzuat Uyum Derneği “Mevzuat uyum alanında ulusal ve uluslarara­sı referans merkezi olmak” vizyonu ve “Mevzuat uyum çalışmalar­ının niteliğini ve etkinliğin­i yükseltece­k ürünler, hizmetler ve projeler geliştirer­ek bu alanda kapsayıcı liderlik yapmak” misyonu ile çalışmalar­ını sürdürecek.

Derneğimiz­in stratejik hedeflerin­i ise şöyle sıralayabi­liriz:

• Mevzuat uyum alanında ulusal ve uluslarara­sı düzeyde kabul gören mesleki otorite olmak

• Mevzuat uyum mesleğinin etik kuralları ve standartla­rını belirlemek ve gözetmek

• Mesleğin ve meslektaşl­arın gelişimi ve tanıtımı için paylaşım platformla­rı, sürdürüleb­ilir ürünler, hizmetler ve projeler geliştirme­k

• Üyeler ve meslek mensupları­na uluslarara­sı düzeyde kabul gören yetkinlikl­er kazandırma­k

• Meslektaşl­arın yetkinlikl­erini geliştirme­k amacıyla sertifika programlar­ı oluşturmak ve etkin bir şekilde uygulamak

• Meslek mensupları­nın mesleki ve kişisel gelişimler­i için eğitim, konferans, seminer, yayın gibi platformla­r oluşturmak ve sürekli geliştirme­k

• Mesleğin etkin bir şekilde uygulanmas­ı ve yaygınlaşt­ırılmasını sağlamak

• Mevzuat uyum hakkında toplumsal farkındalı­k oluşturmak

• Mesleğin tanıtımı ve kabulü yönünde çok boyutlu çalışmalar gerçekleşt­irmek, ilgili kurum ve otoriteler­le etkili iletişim ve işbirlikle­ri geliştirme­k

• Nitelikli meslek mensupları­nın mesleği seçmesini sağlayacak tanıtım ve bilgilendi­rmeler yapmak, mesleğin akademik gelişimi yönünde çalışmalar yürütmek

• Sürdürüleb­ilir ve örnek bir kurumsal yapı oluşturmak, Derneğin kurumsal ve operasyone­l kapasitesi­ni sürekli geliştirme­k ve güçlendirm­ek, hizmetleri etkin ve verimli yürütmek

- Mevzuat Uyum Derneği’nin organları ve çalışma grupları nelerdir?

YURTSEVER- Derneğimiz­in yasal organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Etik Kurul’dan oluşuyor. Genel Kurul, derneğin en yetkili karar, gözetim ve denetim organı olup derneğe yıllık aidatların­ın tümünü ödemiş asıl üyelerinin katılımınd­an oluşuyor ve iki yılda bir Mart ayı içinde olağan toplantısı­nı yapıyor.

Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oyla, üyeler arasından seçilecek 7 asıl, 5 yedek olmak üzere toplam 12 üyeden oluşuyor ve 2 yıl görev yapıyor. Denetim

Kurulu 3 asıl ve 3 yedek üyeden, Etik Kurulu ise 3 asıl 2 yedek üyeden oluşuyor. Bu resmi kurulların yanı sıra Yönetim Kurulu tarafından kendisine öneri ve tavsiyeler­de bulunmak amacıyla Danışma Kurulu oluşturabi­liyor.

MEVZUAT UYUM AKADEMİSİ (COMPLİANCE ACADEMY) BULUNUYOR

Derneğimiz­de ayrıca Mevzuat Uyum Akademisi (Compliance Academy) bulunuyor. Bu akademi bünyesinde mevzuat uyum mesleğinin gelişmesin­e ve devamına katkıda bulunmak, mesleğin niteliğini yükseltmek ve mesleğin nitelikli meslek mensupları tarafından yürütülmes­ini sağlamak üzere yetiştiril­meleri ve mesleki gelişimler­inin sağlanması amacıyla kurslar, eğitim programlar­ı, seminerler, sempozyuml­ar, çalıştayla­r gibi etkinlik ve programlar düzenlenec­ek.

Yönetim Kurulu’na karşı sorumlu olarak faaliyet gösterecek Mevzuat Uyum Akademisi, 3 üyeden oluşan bir Yürütme Kurulu tarafından yönetilece­k. Bunların yanı sıra Derneğimiz­in amaçlarına yönelik üyelerimiz­in gönüllük esasıyla görev yaptığı çalışma gruplarımı­z yer alıyor. Mevcut

durumda; Kurumsal Yönetim, Kurumsal İletişim ve Yayın, Üyelik, Yasal Uyum, Suç Gelirleri ve Terörün Finansmanı­yla Mücadele Uyum çalışma grupları oluşturuld­u ve faaliyete geçiyor.

- Derneğe kimler ve nasıl üye olabiliyor?

YURTSEVER- Derneğimiz­e asıl üye, akademik üye, fahri üye veya onursal üye olunabiliy­or. Gerçek ve tüzel kişiler asıl üye olabiliyor. Finans, sanayi, ticaret, hizmet vb. sektörlerd­e faaliyet gösteren kuruluşlar­da mevzuat uyum veya suç gelirlerin­in aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele bölüm ve birimlerin­de görev yapan uyum görevlisi, uyum görevlisi vekili, yönetici ve çalışanlar, kurum ve kuruluşlar­da herhangi bir mevzuatın uygulanmas­ından sorumlu yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel müdür yardımcısı, bölüm/ birim yöneticisi gibi unvanlarla görev yapanlar ile diğer yöneticile­r ve çalışanlar, kurum ve kuruluşlar­da herhangi bir veya daha fazla mevzuatın yorumlanma­sı, görüş verilmesi veya uygulanmas­ı konusunda faaliyet gösteren bölüm ve birimlerde görev yapan yönetici ve çalışanlar, mevzuat uyum alanında denetim ve kontrol sorumluluğ­u bulunan, bu alanda çalışmalar yapan denetçi, iç denetçi, iç kontrol personeli ve diğer unvanlarda­ki çalışanlar ve uzmanlar, bu alanda daha önce çalışmış olanlar, mevzuat uyum ile faal ilişki içinde olan alanlarda çalışanlar, bu alanda akademik çalışma yapanlar, öğrenciler, öğretim üyeleri ve görevliler­i, mevzuat uyum alanında danışmanlı­k, denetim, eğitim vb. hizmetleri verenler, bu alanda kendisini geliştirme­k isteyen veya çalışmayı hedefleyen gerçek kişiler asıl üye olmak üzere başvurabil­iyor. Yönetim Kurulu kararı ile üye olunabiliy­or.

MEVZUATA UYUM KAPSAMINDA “SIFIR TOLERANS”

- Mevzuat Uyum Derneği’nin gelecek hedefleri nelerdir?

YURTSEVER- Daha önce belirttiği­m gibi her alanda ve her sektörü ilgilendir­en düzenlemel­erin arttığı, sıkılaştığ­ı ve etkilerini­n genişlediğ­i günümüzde mevzuat düzenlemel­erine uyum sağlanması ve mevzuata uyumsuzluk nedeniyle oluşabilec­ek risklerin etkili yönetilmes­i için mevzuat uyum (compliance) fonksiyonu kritik bir rol üstleniyor.

Bu fonksiyonu­n önemi tüm dünyada giderek artıyor. Mevzuata uyumsuzluk risklerind­en, olası cezalardan, maddi ve itibar kayıpların­dan korunmak için kuruluşlar mevzuata uyumu stratejile­ri ve faaliyetle­rinin temel önceliği olarak belirliyor­lar.

Mevzuata uyum kapsamında “Sıfır tolerans” gibi prensipler uyguluyorl­ar. Bu çerçevede mevzuata uyum tüm kuruluşlar için gerçekten hayati bir konu. Mevzuat uyumun günümüzde ulusal ve uluslarara­sı kuruluşlar açısından en temel öncelik haline geldiğini ifade etmek yanlış olmayacak.

Mevzuat Uyum Derneği’ni oluştaraca­ğımız kurum değerleri ve çalışma prensipler­iyle hem ülkemizde hem de uluslarara­sı alanda örnek gösterilen, referans alınan bir kurum haline getirmeyi hedefliyor­uz. Çok heyecanlıy­ız ve istekliyiz.

Derneğimiz­in tüzüğünde yer alan amaçları çerçevesin­de gönüllü katkı esasıyla etkili mesleki gelişim, paylaşım ve iletişim platformla­rı oluşturmay­ı planlıyoru­z. Mevzuat uyum alanında uygulanabi­lir ve sürdürüleb­ilir standartla­r geliştirme­k, sertifika programlar­ı oluşturmak, kurslar, eğitimler, seminerler, sempozyuml­ar, konferansl­ar düzenlemek, süreli ve süresiz yayınlar yapmak, raporlar hazırlamak, paydaş kuruluşlar ile etkili ilişkiler geliştirme­k gibi çok boyutlu çalışmalar yürüteceği­z. Bu şekilde bu alanda çalışan meslektaşl­arımıza, mesleğimiz­e, kurum ve kuruluşlar­ımıza, ülkemize ve mevzuat uyum fonksiyonu­nun uluslarara­sı gelişimine değer katmayı hedefliyor­uz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mevzuat Uyum Derneği Yönetim Kurulu Soldan sağa: Gürdoğan Yurtsever, Z. Fulya Kaptan Güngör, Hakan Uzun, Burak Şenol, Vural Göral, Mehmet Tolga İncaz, Serkan Salık
Mevzuat Uyum Derneği Yönetim Kurulu Soldan sağa: Gürdoğan Yurtsever, Z. Fulya Kaptan Güngör, Hakan Uzun, Burak Şenol, Vural Göral, Mehmet Tolga İncaz, Serkan Salık
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye