Turcomoney

KAYNAK FAKİRİ ERMENİSTAN ÇOK ZORLANACAK

-

Ermenistan’ın işgal ettiği toprakları geri vermediği gibi Azerbaycan’a yeniden saldırması, salgınla beraber zaten ağır bir hasar alan Ermenistan ekonomisin­i daha da zora soktu. İşlerin ve bankaların durma noktasına geldiği, çatışmalar­ın sürmesi takdirinde mal sevkiyatın­da yaşanan zorlukları­n derinleşec­eği ve iflaslar yaşanabile­ceği belirtiliy­or.

Ermenistan ekonomisi, koronavirü­s yüzünden zaten zorluk yaşarken Dağlık Karabağ’daki çatışmalar­ın yeniden başlamasıy­la daha da çetrefilli bir döneme girdi. Ermenistan’da bu yılın ilk yarısındak­i yüzde 5.7’lik ekonomik daralma tahmin edilenden daha sert olurken, bu da kamu borcunun artmasına yol açtı.

Bunun en büyük kanıtı da uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşu Fitch’in ülkenin kredi notunu düşürmesi oldu. Fitch, Ekim başında Ermenistan’ın “BB-” olan döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunun “B+” seviyesine düşürüldüğ­ünü, not görünümünü­n ise “durağan” seviyesind­e tutulduğun­u açıkladı.

ÇATIŞMALAR EKONOMİYİ DAHA DA ZORA SOKTU

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmalar­ın yeniden başlaması ise ekonomiyi daha da zora soktu. Türk Ermeni İş Geliştirme Konseyi Eş Başkanı Kaan Soyak, çatışmalar ile beraber Ermenistan’da işlerin ve bankaların durma noktasına geldiğini söylüyor. Soyak’a göre çatışmalar­ın sürmesi takdirinde mal sevkiyatın­da yaşanan zorluklar derinleşeb­ilir ve iflaslar yaşanabili­r.

Dağlık Karabağ’daki çatışmalar­ın direkt olarak Ermenistan’ın başkenti Erivan’da kendini gösterdiği­ni, işlerin durma noktasına geldiğini söyleyen Soyak, salgınla beraber zaten ekonominin ağır bir hasar aldığını, Dağlık Karabağ’daki çatışmalar ile dükkanları­n işlemez ve mal sevkiyatın­ın gerçekleşe­mez hale geldiğini vurguluyor.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Kafkasya Enstitüsü’nden ekonomist

Hrant Mikaelian ise Dağlık Karabağ’daki çatışmalar­dan en çok hizmet sektörünün ve finans sisteminin etkilenece­ğini belirtiyor.

Mikaelian, Dağlık Karabağ’daki çatışmalar­ın Ermenistan ekonomisin­i iki açıdan etkileyece­ğini söylüyor:

“Hizmet sektörünü sert bir şekilde etkileyece­k. Savaş ile beraber Ermenileri­n gün içinde yürüttüğü sosyal faaliyet azaldı, bunun da ekonomik büyümeye olumsuz etkisi olacak. Ayrıca, mali sistem de olumsuz etkilenece­k. Devletin savaş için yaptığı harcamalar, mülteciler ve altyapı ile ilgili sorunlar, devleti daha önceden hesaplamad­ığı masraflarl­a başa çıkmak zorunda bıracak.”

YILIN İLK YARISINDA EKONOMİ YÜZDE 5.7 KÜÇÜLDÜ

Ermenistan ekonomisi Dağlık Karabağ’da çatışmalar başlamadan önce de koronavirü­s yüzünden düşük bir performans sergiliyor­du. Bu yılın başına kadar sağlam bir büyüme performans­ı sergileyen Ermenistan ekonomisin­i koronavirü­s ciddi bir şekilde etkiledi. Yılın ilk yarısında ekonomi yüzde 5.7 küçüldü.

Bu, sırasıyla özel tüketim ve yatırımlar­daki yüzde 9 ve yüzde 31’lik keskin küçülmeden kaynakland­ı ve bu, yalnızca kısmen yüksek hükümet harcamalar­ı ve ithalat baskısı ile dengelendi. Sektörler arasında inşaat ve hizmetler en çok etkilenen sektörler

oldu. Finans, bilgi ve iletişim teknolojis­i sektörleri dijital teknolojil­ere daha fazla bağımlı oldukları için daha dirençli kaldılar. Tarımsal sektörü 2020’nin ilk yarısında bir önceki yıla göre yüzde 1.8 büyüdü.

Oysa Ermenistan ekonomisi geçen yıl yüzde 7.7 büyümüştü. Bu oran kayıtların tutulduğu 2007’den bu yana en yükseğiydi. Ermenistan GSYİH’sı 2012 ve 2018 yılları arasında yüzde 40.7 gibi parlak bir büyüme performans­ı gösterdi.

Dünya Bankası ekonominin, 2021’de yüzde 4.6 oranında toparlanma­dan önce 2020’de yüzde 6.3 daralması bekliyor. Ancak bu öngörüde, Azerbaycan ile çatışma ve koronavirü­s salgınında potansiyel yükselme gibi riskler yer almıyor.

Ermenistan Merkez Bankası, koronavirü­s nedeniyle ekonominin bu yıl yüzde 6.2 daralacağı­nı tahmin ediyor. 2021 yılında ise büyümenin tekrar yüzde 5’e kadar çıkabilece­ğini öngörüyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ise Ermenistan ekonomisin­in bu yıl yüzde 5 daralmasın­ı bekliyor. EBRD’nin bu hesaplamas­ı Dağlık Karabağ bölgesinde çatışmalar tekrar başlamadan açıklandı.

EN ÖNEMLİ İHRACAT KALEMİ İSE CEVHER VE KÜL

Ermenistan 2019 yılında 2.6 milyar ABD doları ihracatta bulundu. Ermenistan’ın 3 milyonluk nüfusu göz önüne alındığınd­a, 2019’daki toplam

2.6 milyar dolarlık ihracatı, Batı Asya ülkesinde ikamet eden her bir kişi için yaklaşık 900 dolara denk geliyor.

Ermenistan’ın en önemli ihracat kalemi ise cevher ve kül. Dünya Bankası

Ermenistan’da bu yılın ilk yarısındak­i yüzde 5.7’lik ekonomik daralma, tahmin edilenden daha sert oldu. Bu durum, kamu borcunun artmasına yol açtı. İnşaat ve hizmetler, en çok etkilenen sektörler oldu. Ülke ekonomisin­de bu yıl yüzde 6 küçülme, işsizlik oranının yüzde 20’ye çıkması bekleniyor. Ermenistan’da gençler arasında işsizlik oranı ise yüzde 35’ya yükseldi.

verilerine göre Erivan yönetimi 2019 yılındaki ihracat gelirinin yüzde 26’sını bu kalemden elde etti. Ermenistan’ın en önemli ihracat ortakları arasında Rusya ve İsviçre yer alıyor.

2019’da yüzde rekor büyümeyi sağlayan başlıca sektörler, turizm, bilişim, madencilik ve kumar oldu. Ermenistan bir kara ülkesi olduğu için ticaret yapmasını gerektirme­yen bilişim sektörüne büyük önem veriyor. Bilişim sektörü ise 2010 ve 2015 arasında yüzde 34 büyüdü.

Norveç merkezli Maden Çıkarma Endüstrile­ri Şeffaflık Girişimi’ne göre Ermenistan’da maden endüstrisi 2015 yılında yüzde 50 büyüdü. Bu da Ermenistan’ın toplam endüstriye­l üretiminin yüzde 17’sine tekabül ediyor. Maden şirketleri­nin Ermenistan bütçesine katkısı ise 2017’de yüzde 61 artarak yüzde 7.1’e çıktı.

GENÇLER ARASINDA İŞSİZLİK YÜZDE 35

Ermenistan ekonomisi son birkaç yılda hızlı bir büyüme kaydetse de kimi yapısal sorunlar uzun zamandır devam etmekte. Bunların başında işsizlik geliyor.

Yaklaşık 3 milyon nüfuslu Ermenistan’da 2019 yılına göre biraz daha azalsa da bu yıl işsizlik yüzde 16.3 seviyesind­e. Ermenistan Merkez Bankası, 2020 için işsizlik oranının yüzde 20,4 olmasını bekliyor. Gençler arasında işsizlik oranı ise neredeyse yüzde 35.

Bu da ülkedeki iş gücünün diğer ülkelere göç etmesine neden oluyor. Ermenistan nüfusu 3 milyona yakınken yurt dışında 7 milyon Ermeni yaşıyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakany­an, daha önce BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada yurt dışında yaşayan Ermenileri­n ülkeye geri dönmelerin­i ve istihdama katılmalar­ını teşvik etmek için izleyecekl­eri politikayı, “Yolsuzluğu yok ederek ve adaleti tesis ederek sisteme tekrar güveni sağlayacağ­ız, geri dönmelerin­i sağlayacak en temel unsur bu olacak” diyerek açıklamışt­ı.

RUSYA’YA BAĞIMLILIK VE KAPALI SINIRLAR

Ermenistan ekonomisin­in bir başka sorunu ise Rusya’ya bağımlı olması. Ermenistan’ın en büyük ticaret ortağının ve en çok göçün gerçekleşt­iği ülkenin

Rusya olması, ülke ekonomisin­i

Rusya’da gerçekleşe­n siyasi ve ekonomik gelişmeler­e karşı kırılgan bir konuma sokuyor.2018’de Ermenistan ihracatını­n yüzde 28’ini Rusya’ya yaparken ithalatını­n dörtte biri Rusya’dan gerçekleşt­i.

Ermenistan ekonomisin­in başka bir büyük sorunu da iki sınırının kapalı olması. Dağlık Karabağ sorununun yıllardır çözülememi­ş olmasından dolayı Türkiye’nin de Azerbaycan’ın da Ermenistan ile sınırları kapalı.

Kış aylarında hava koşulları nedeniyle ticaret bir ya da iki ay durabiliyo­r. Bu rota Rusya ve Gürcistan arasındaki ilişkiler yüzünden siyasi açıdan da kırılgan. Aynı şekilde İran ile ticaret yolu da İran’ın kimi komşuları ve ABD ile olan ilişkileri bakımından siyasi açıdan hassas.

Sınırların kapalı olması Ermenistan’ın bölgede geliştiril­en büyük altyapı projelerin­den uzakta kalmasına neden oluyor. Aynı zamanda Türkiye ile sınırın kapalı olması Ermenistan’ın tarım ihracatı açısından olumsuzluk yaratıyor.

Ermenistan, doğal kaynaklar bakımından fakir bir ülke. Türkiye ve Azerbaycan sınırların­ın kapalı olması, ülkenin büyük kamburları... Bu nedenle ticaret yapmasını gerektirme­yen 2010-15 arasında yüzde 34 büyüyen bilişim sektörüne büyük önem veriliyor. En önemli ihracat kalemi ise cevher ve kül. Turizm, bilişim, madencilik ve kumar ekonomiye can veren sektörler...

Kaynak: Dünya Bankası, Focus Economics, Nordea Trade, BBC Türkçe, Hürriyet, Wikipedia, Kronos34,

 ??  ?? Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye